رادیو مجازی اتاق ایران - 23 دی 1403

رئیس شورای ملی زعفران در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران

نبود استراتژی، تعادل بازار زعفران را بر هم زد

رئیس شورای ملی زعفران معتقد است ایران ظرفیت تأمین 95 درصد زعفران موردنیاز دنیا را دارد و تولید زعفران برای ایران مزیت مطلق است، با این وجود به دلیل نداشتن استراتژی، قدرتی در تعیین قیمت طلای سرخ نداریم.

سارا ترابی

خبرنگار
15 آذر 1399 - 14:03
کد خبر : 35620
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک
رئیس شورای ملی زعفران معتقد است ایران ظرفیت تأمین 95 درصد زعفران موردنیاز دنیا را دارد و تولید زعفران برای ایران مزیت مطلق است، با این وجود به دلیل نداشتن استراتژی، قدرتی در تعیین قیمت طلای سرخ نداریم.

محسن احتشام، رئیس اتاق بیرجند - عکس: محمد علی‌مهدی

رئیس شورای ملی زعفران با نگاهی به افزایش بی‌رویه سطح زیر کشت زعفران اعلام کرد: تعداد زیادی از کشاورزان به دلیل پایین بودن بهای زعفران در سال جاری اقدام به برداشت محصولات خود نکردند چراکه تعادل این بازار بر‌هم‌خورده است.

محسن احتشام، رئیس شورای ملی زعفران در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران بی‌توجهی مسئولان و تصمیم‌گیران حوزه کشاورزی نسبت به حفظ توازن و تعادل در میزان عرضه و تقاضای انواع محصولات کشاورزی را مورد انتقاد قرار داد و پایین بودن قیمت زعفران نسبت به تورمی که در اقتصاد کشور وجود دارد را معلول همین بی‌توجهی‌ها دانست.

بر اساس اظهارات او در حال حاضر میزان تولید زعفران بسیار بیشتر از تقاضای این محصول در بازار بوده و در نتیجه شاهد تغییر نکردن و حتی کاهش قیمت این محصول در داخل علی‌رغم تورم بالای حاکم بر اقتصاد هستیم. سطح زیر کشت زعفران به صورت مدیریت نشده، افزایش پیدا کرد و آسیب جدی آن متوجه کشاورزان این بخش شد.

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران ادامه داد: از آنجا که صادرات نیز به دلیل محدودیت‌های ناشی از تحریم‌ها و بروکراسی‌های پیچیده داخلی، به سختی امکان‌پذیر است، نمی‌توانیم از این طریق نیز مشکل نبود بازار داخلی برای زعفران را برطرف کنیم.

احتشام میزان صادرات زعفران ایران در سال 87 را بالغ بر 200 تن اعلام کرد که این رقم در سال 98 به 283 تن رسیده است، یعنی میزان صادرات این محصول در طول همه این سال‌ها 20 تا 30 درصد رشد داشته درحالی‌که متناسب با سطح زیر کشور این محصول، شاهد رشد دو برابری تولید زعفران در همین بازه زمانی هستیم. در حال حاضر 125 هزار هکتار در کشور به تولید زعفران اختصاص دارد.

رئیس شورای ملی زعفران، نداشتن استراتژی و برنامه مدون در حوزه زعفران را نقطه ضعف این حوزه عنوان کرد و گفت: طرح جامع زعفران و طرح جهش صادرات زعفران دو طرحی هستند که طی چند سال گذشته با تلاش‌ها و پیگیری‌های شورای ملی به تصویب رسیدند اما هیچ‌کدام اجرایی نشدند. متأسفانه امروز مکانیزم عرضه و تقاضا بر بازار زعفران حاکم نیست و عرضه بیش از تقاضا باعث شده حتی تولیدکنندگان رغبتی به چیدن محصول خود نداشته باشند.

وی با بیان این مطلب که ایران ظرفیت تأمین 95 درصد زعفران موردنیاز دنیا را دارد و تولید زعفران برای ایران مزیت مطلق است، تأکید کرد: متأسفانه با وجود در اختیار داشتن این مزیت، قدرت قیمت‌گذاری این محصول را نداریم و دلالان خارجی تعیین‌کننده اصلی قیمت زعفران هستند.

این فعال اقتصادی وجود محدودیت‌های صادراتی در اقتصاد ایران، بی‌توجهی به برندسازی و بازاریابی علمی در بخش زعفران، نبود مدیریت در تولید بر اساس آمایش سرزمین، نیاز بازار و در نهایت عدم تدوین استراتژی دقیق را از ضعف‌های جدی حوزه زعفران دانست و خواستار رفع این مشکلات توسط تصمیم گیران بر اساس پیشنهاد‌ها و نظرات مشورتی بخش خصوصی و فعالان این حوزه شد.

رئیس شورای ملی زعفران پیش‌بینی کرد: میزان صادرات طلای سرخ تا پایان سال جاری حدود 15 تا 20 درصد نسبت به سال 98 افزایش پیدا کند و به 300 تن برسد.

وی با توجه به اینکه بازار چین طی چند سال اخیر در مصرف زعفران رشد قابل توجهی داشته، گفت: این کشور به یکی از بازارهای رو به رشد ایران در صادرات زعفران تبدیل شده و پس از آن تایوان، هنگ‌کنگ، اسپانیا، امارات، ویتنام، فرانسه، آلمان، سوئد، قطر و عمان قرار دارند.

در همین رابطه