رادیو مجازی اتاق ایران - 12 آبان 1403

مرکز پژوهش‌های اتاق ایران منتشر کرد

افزایش 6.8 درصدی صادرات نفت ایران با بازگشت آمریکا به توافق هسته‌­ای

در جدیدترین گزارش موسسه «فیچ سلوشنز» که مرکز پژوهش‌های اتاق ایران آن را ترجمه و منتشر کرده، آینده صنعت نفت و گاز ایران تا سال 2029 بررسی شده است. بعد از انتخاب جو بایدن به ریاست‌جمهوری امریکا، پیش‌بینی‌های این موسسه نسبت به سال 2020 تعدیل شده است.

08 اسفند 1399
کد خبر : 37159
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

جدیدترین گزارش موسسه «فیچ سلوشنز» با عنوان «صنعت نفت و گاز ایران؛ فصل اول 2021 حاوی پیش‌بینی‌های 10 ساله تا 2029» منتشر شد. در این گزارش که توسط مرکز پژوهش‌های اتاق ایران ترجمه و منتشر شده یکی از محورهای اصلی مورد توجه این است که به تحلیل و بررسی صنعت نفت و گاز ایران در فصل اول سال 2021 پرداخته و با انتخاب بایدن به عنوان رئیس جمهور امریکا، پیش­بینی‌های خود را از وضعیت صنعت نفت و گاز در این فصل، نسبت به فصل چهارم سال 2020 تعدیل کرده است. 

یکی از محورهای این گزارش تحلیل سوآت نفت و گاز ایران است. نقاط قوت صنعت نفت و گاز شامل ذخایر اثبات شده زیاد، هزینه‌­های استخراج پایین، موقعیت جغرافیایی استراتژیک و وجود شرکت­های داخلی توانمند است. مهم­ترین نقاط ضعف این صنعت نیز ممانعت از فعالیت شرکت­های خارجی و جلوگیری از معامله دلاری ایران به دلیل تحریم­های امریکا، برداشت کم از میدان­های ساحلی،کارآیی کم صنایع نفت و گاز به دلیل فناوری پایین و فقدان سرمایه­‌گذاری در فناوری­های پیشرفته برای افزایش کارآیی صنعت است. همچنین فرصت­های صنعت نفت و گاز شامل عرضه طرح­های متعدد در چارچوب قرارداد نفتی با سرمایه­گذار خارجی و ظرفیت بالقوه تولیدی زیاد، افزایش تولید نفت با اصلاح شیوه­های استخراج، افزایش بالقوه تولید گاز مایع و محصولات پتروشیمی از طریق ظرفیت بالای پارس جنوبی، امکان بهبود فرایند پالایش به منظور کمک به تولید و صادرات محصولاتی با ارزش افزوده بیشتر است. در بخش تهدیدات نیز 3 مورد وضع دوباره تحریم­ها و خروج سرمایه­گذاران از کشور، دشواری یافتن بازارهای صادراتی برای گاز و وجود ریسک­های امنیتی در کل منطقه برشمرده شده است.

در بخش دیگر گزارش افزایش تدریجی عرضه نفت از نیمۀ دوم سال 2021 با فرض پیوستن مجدد امریکا به توافق هسته‌ای، بازگشت تهران به تعهدات کامل خود و لحاظ کردن تأخیرهای احتمالی ناشی از انتخابات ریاست جمهوری ایران در ژوئن 2021، پیش‌بینی می‌­شود.

محور دیگر گزارش ادامه رشد تولید گاز با پشتیبانی از ناحیۀ افزایش تولید میدان گازی عظیم پارس جنوبی، است. رشد تولید گاز طبیعی در سال 2021 رقم 7 درصد پیش‌بینی می­شود. همچنین تقاضای داخلی نفت و گاز به واسطۀ اثرات ترکیبی همه‌گیری کووید-19 و تحریم‌های ثانویه آمریکا تحت فشار است. چشم‌انداز برای سال 2021 روشن‌تر است؛ به گونه‌ای که رشد 7 درصدی برای تقاضای نفت و گاز طبیعی پیش‌بینی می‌شود؛ در حالی که برای سال 2020 معادل 8 درصد کاهش برای نفت و 3 درصد رشد برای گاز طبیعی پیش­بینی شده­ است.

در بخش دیگر گزارش پیش‌بینی شده که صادرات نفت در سال 2021 با فرض بازگشت آمریکا به توافق هسته‌­ای، تا 6.8 درصد افزایش خواهد یافت و در سال 2022 حجم صادرات نفت خام به دوبرابر سال 2021 می­‌رسد.

در این گزارش تاکید شده که درباره صادرات گاز، ایران باید برای به حداکثر رساندن میزان بهره‌وری ظرفیت‌های جدید تولید خود، بازارهای صادراتی تازه‌ای در کشورهای همسایه بیابد.

همچنین نشان داده بررسی شاخص ریسک به بازده بخش‌های بالا‌دستی صنایع نفت و گاز ایران نشان می­‌دهد که با توجه به منابع عظیم نفت و گاز، این بخش­‌ها گزینه‌­ای معقول جهت سرمایه‌گذاری در کشور هستند. رتبه ایران در شاخص ریسک به بازدهی در منطقه، چهارم در میان 12 کشور و در جهان بیستم در میان 72 کشور است.

متن کامل گزارش را از اینجا بخوانید.                

در همین رابطه