رادیو مجازی اتاق ایران ۲ دی 1403

با حضور فعالان اقتصادی ایران و کردستان عراق

همایش معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در منطقه ویژه اقتصادی کردستان برگزار شد

همایش معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در منطقه ویژه و آزاد کردستان با حضور مسئولان و فعالان اقتصادی ایران و فعالان اقتصادی اقلیم کردستان عراق برگزار شد.

11 خرداد 1400 - 09:56
کد خبر : 38333
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

همایش معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در منطقه ویژه و آزاد کردستان به همت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج و با حضور رئیس سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های فنی و اقتصادی ایران، مدیرکل دفتر سرمایه‌گذاری خارجی، استاندار کردستان، استاندار سلیمانیه عراق، سرکنسول ایران در سلیمانیه، روسای اتاق‌های بازرگانی سلیمانیه، اربیل، دهوک و حلبجه و جمعی از فعالان اقتصادی ایران و عراق برگزار شد.

 منطقه آزاد کردستان برای سرمایه‌گذاران ریسک‌پذیر جزئی از تاریخ تکرار نشدنی است

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج با اعلام آمادگی دولت برای تأمین مواد اولیه موردنیاز سرمایه‌گذاران گفت: نوید تأمین مواد خام موردنیاز سرمایه‌گذاران برای سالیان متمادی داده می‌شود، بنابراین منطقه ویژه اقتصادی بانه و منطقه آزاد تجاری بانه و مریوان یک فرصت طلایی و اکازیون محدود است که می‌تواند برای سرمایه‌گذاران ریسک‌پذیر جزئی از تاریخ تکرار نشدنی باشد.

سید کمال حسینی در این همایش افزود: تصویب منطقه آزاد تجاری بانه و مریوان و اجرای منطقه ویژه اقتصادی بانه بارقه‌هایی از امید برای مردم استان کردستان و منطقه ایجاد کرده است و انتظار آن می‌رود این همایش به نمونه موفقی از همکاری میان دولت و بخش خصوصی و سرمایه‌گذاران اقلیم کردستان عراق باشد.

او تصریح کرد: مشارکت‌های اقتصادی بخش خصوصی و دولت فرای از ایجاد محصول و اشتغال موجبات امنیت و رفاه را فراهم آورده که مناسبات اقتصادی بین‌المللی مشارکت‌های اقتصادی صنعتی و تجاری در انتقال تولیدات سرمایه‌ای موجب افزایش جی دی پی و اشتغال بوده است.

او با اشاره به رسمی شدن مرز سیرانبند و ایجاد منطقه ویژه اقتصادی بانه عنوان کرد: کردستان به دلیل موقعیت جغرافیایی و تجاری جایگاه بین‌المللی و منطقه‌ای دارد که به‌واسطه همین جایگاه بخش دولتی و خصوصی برنامه‌ریزی‌هایی بر اساس مزیت‌های نسبی منطقه تدوین کرده است.

حسینی ادامه داد: مسئولین دولت اقلیم کردستان و استان کردستان به‌منظور تحقق اهداف اقتصادی مشترک باید برنامه‌ریزی‌های مناسب و در نظر گرفتن ردیف بودجه مسیر جذب سرمایه‌گذاری را هموار سازند.

او با بیان اینکه عراق جزو ۵ کشور هدف اقتصادی برای جمهوری اسلامی ایران است، خاطرنشان کرد: موقعیت ممتاز کردستان در کشور و اجرای منطقه ویژه اقتصادی بانه و تصویب مناطق آزاد تجاری بانه و مریوان، سکوی تجاری و اقتصادی برای سودآوری بخش خصوصی و سرمایه‌گذاران در کردستان خواهد بود.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج گفت: اجرای منطقه آزاد تجاری بانه و مریوان بر تعداد مشوق‌های اقتصادی سرمایه‌گذاری در این منطقه همچون صدور ویزا برای افراد و خانواده آن‌ها و استفاده از انرژی ارزان و معافیت‌های مالیاتی و غیره می‌افزاید.

حسینی در پایان یادآور شد: اتاق سنندج باسابقه طولانی در ارتباط با اتاق‌های بازرگانی اقلیم کردستان عراق آماده است تا به‌عنوان مشاور دولت و بخش خصوصی در پروژه‌های اقتصادی همکاری کند.

 افزایش ۴۰ درصدی صدور پروانه بهره‌برداری در صنایع کوچک

مدیرعامل سازمان شهرک‌های صنعتی و صنایع کوچک ایران نیز در این نشست، خبر از آمادگی ایران برای ایجاد شبکه‌های صنعتی در اقلیم کردستان عراق داد و گفت: در چارچوب توافقات وزرای صمت ایران و عراق و مقامات عالی آماده همکاری در زمینه افزایش تولید مشترک و صادرات به دیگر کشورها داریم.

 علی رسولیان افزود: روابط دو کشور ایران و عراق بر هیچ‌کس پوشیده نیست که در این سالیان کمک‌های شایانی به همدیگر داشته‌اند.

او تصریح کرد: اهمیت اشتغال، کار و توانمند کردن مردم انکارناپذیر است و دین اسلام برای مردم، رفاه و توانمندی خواسته و کشورهای اسلامی و همسایه‌های ما باید توان خود را برای ایجاد اشتغال و رونق اقتصاد به‌کارگیری کنند.

به گفته او، باوجود شیوع کرونا و فشارهای دشمن بر ایران در حوزه صنعت به حدود ۸ درصد رشد رسیده و سال گذشته پروانه بهره‌برداری ۴۰ درصد رشد داشته است.

رسولیان تصریح کرد: رشد ۱۰ درصدی پروانه بهره‌برداری، واگذاری بیش از ۵ هزار هکتار زمین به سرمایه‌گذاران در شهرک صنعتی به معنای رشد سرمایه‌گذاری در ایران است که ما توان خود را در این مسیر معطوف می‌کنیم که زمینه سرمایه‌گذاری را برای سرمایه‌گذاران فراهم کنیم.

به گفته او، در شهرک‌ها و نواحی صنعتی ایران ۴۷ هزار و ۵۹۹ واحد صنعتی فعالیت دارند و این فرصت ویژه‌ای برای سرمایه‌گذاری مشترک و همکاری‌های مشترک بین ایران و اقلیم است که اشتراکات زیادی دارند.

معاون وزیر صمت اظهار کرد: با تدابیر حوزه کالا، عمق داخلی سازی به‌شدت رشد کرده است، بسیاری از کالاهای وارداتی به صفر رسیده و در داخل تولید می‌شود که می‌توان با همکاری بخش خصوصی ایران و عراقان را افزایش داد.

او افزود: منطقه ویژه اقتصادی بانه که یکی از مناطق تحت مدیریت سازمان صنایع کوچک است، نگین اقتصادی منطقه است که زمین مناسب و امکانات رفاهی دارد و برنامه‌ریزی شده ۵۰ میلیارد تومان دیگر پروژه در این منطقه ایجاد شود به سمت توسعه آن تا ۵۰ هکتار دیگر می‌رود.

رسولیان گفت: اهمیت زیادی برای فعالان اقتصادی قائل هستیم و ایجاد زمینه و فرصت سرمایه‌گذاری با امکانات مناسب و زیرساخت‌های لازم و تأمین سرمایه مناسب و فراهم کردن شرایط شرکت در همایش‌های خارجی در برنامه داریم.

او عنوان کرد: در چهارچوب توافقات وزرای صنعت ایران و عراق و مقامات عالی دو کشور، آمادگی همکاری‌های توسعه تولید مشترک و صادرات به کشورهای دیگر و برگزاری اجلاس‌های تجاری و مکان‌یابی و ایجاد شبکه‌های صنعتی در اقلیم داریم.

 دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان به توسعه زیرساخت‌های مرز سیران‌بند همت کند

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان خواستار جدیت بیشتر دولت مرکزی عراق و مسئولین دولت اقلیم کردستان شد و گفت: از دو طرف می‌خواهیم تا توسعه زیرساخت‌های مرز سیرانبند و حمایت از سرمایه‌گذاران در منطقه ویژه را در دستور کار قرار دهند.

خالد جعفری در خصوص هدف از برگزاری این همایش گفت: وضعیت استان کردستان در زمینه سرمایه و بیان فرصت‌ها هدف اصلی برگزاری این همایش است.

او افزود: موضوع شکل‌گیری منطقه آزاد کردستان از 15 سال قبل به‌عنوان یکی از ظرفیت‌های مهم در تحقق توسعه استان در دولت‌های مختلف پیگیری شده است اما بنا به دلایل مختلف مطالعات آن به تعویق افتاد تا اینکه با توجه به ملاحظات اقتصادی مورد موافقت و تصویب دولت و مجلس قرار گرفت.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان افزود: بعدازآن موضوع ارتقای مناطق اقتصادی موجود در مناطق آزاد مطرح شد که با پیگیری‌های مکرر و دفاع و توجیه بالاخره 20 روز پیش منطقه آزاد بانه ـ مریوان به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین رویدادهای اقتصادی استان تصویب و رقم خورد.

او اضافه کرد: مرز سیران‌بند بانه از طرف دولت ایران پیش‌تر رسمی شده بود اما مورد موافقت دولت مرکزی عراق قرار نگرفته بود تا اینکه 1.5 ماه پیش از جانب دولت عراق نیز به‌صورت رسمی بازگشایی شد و اکنون رویه گمرکی در بحث تردد مسافر و صادرات انجام می‌شود.

او گفت: منطقه ویژه اقتصادی بانه به لحاظ اینکه تمام زیرساخت‌ها و ضوابط قانونی که دارد آماده است که به‌عنوان یک پیش درآمدی در کنار سرمایه‌گذاری‌های که توسط سرمایه‌گذاران عراقی انجام شده سرعت بیشتری بگیرد.

 معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان افزود: بدون شک چنین نشست‌های دوجانبه می‌تواند در ارتقاء و توسعه مراودات اقتصادی تأثیر بسزایی داشته باشد که البته این موضوع نیازمند برنامه‌ریزی و مدیریت بخش خصوصی و دولتی در دو طرف است.

او عنوان کرد: همچنان که موضوع توسعه فیزیکی منطقه ویژه اقتصادی بانه، مرز سیران بند و منطقه آزاد بانه ـ مریوان در ایران پیش‌بینی و در دست اجرا است، انتظار داریم دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان، برای توسعه زیرساخت‌های مرز سیران‌بند و حمایت و تشویق سرمایه‌گذاران در منطقه ویژه اقتصادی بانه اهتمام جدی داشته باشد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان در پایان گفت: امروز هم به همین بهانه از مسئولان صدر ملی دعوت کردیم تا به‌صورت حضوری و در بستر فضای مجازی حضور پیدا کنند تا به شما اطمینان خاطر را بدهیم که به‌صورت قانونی و با پشتوانه ملی از سرمایه‌گذاری شما عزیزان به‌صورت انفرادی و اشتراکی پشتیبانی خواهیم داشت.

زیرساخت‌های فعالیت اقتصادی در کردستان فراهم است

استاندار کردستان خواستار جدیت بیشتر دولت مرکزی عراق و مسئولین اقلیم کردستان شد و افزود: تمام زیرساخت‌ها و امکانات موردنیاز ازجمله آب، زمین و برق برای ایجاد واحد صنعتی و سرمایه‌گذاری در کردستان فراهم است، اما هنوز عزم جدی و اعتماد کامل برای سرمایه‌گذاری فعالان اقتصادی عراقی در این استان وجود ندارد.

بهمن مرادنیا با بیان این‌که عدم ارتباط اقلیم و استان کردستان باعث شده تا زمینه‌های سرمایه‌گذاری در استان و اقلیم کم باشد، اضافه کرد: همه زیرساخت‌های منطقه ویژه اقتصادی بانه برای جذب سرمایه‌گذار آماده است که امیدواریم مورد استقبال سرمایه‌گذاران قرار گیرد.

استاندار کردستان با اشاره به این‌که هر سرمایه‌گذاری در بانه سرمایه‌گذاری کرده، جاپای خود را در منطقه آزاد بانه باز کرده است، ادامه داد: از سرمایه‌گذاران داخلی انتظار داریم که به‌صورت جدی وارد عرصه سرمایه‌گذاری در استان و به‌خصوص بانه شوند.

مرادنیا یادآور شد: دولت نیز باید تمام تلاش خود را برای رفع موانع سر راه سرمایه‌گذاران به کار گیرد تا تسهیل گری در سرمایه‌گذاری در استان صورت گیرد؛ ضمن این‌که برای رفع معضل کولبری و قاچاق بخش خصوصی و دولت باید همکاری کنند.

  سرمایه‌گذاران عراقی برای سرمایه‌گذاری در منطقه ویژه بانه حمایت می‌شوند

در ادامه این همایش، استاندار سلیمانیه عراق گفت: زمینه ترغیب سرمایه‌گذاران عراقی را برای سرمایه‌گذاری و فعالیت در منطقه ویژه اقتصادی بانه فراهم کرده و آنان را موردحمایت قرار می‌دهیم.

هه وال ابوبکر اظهار داشت: شهرهای استان کردستان برای ما همانند شهرهای اقلیم کردستان هستند و تلاش می‌شود سرمایه‌گذاران را به سرمایه‌گذاری در شهرهای استان کردستان به‌ویژه منطقه ویژه اقتصادی بانه ترغیب کنیم.

او با بیان این‌که امیدواریم امنیت تمام در همه بخش‌ها ازجمله گمرک و راه فراهم شود تا مراودات تجاری هرچه بیشتر ادامه داشته باشد، افزود: اگر می‌خواهیم آرامش و امنیت در منطقه حفظ شود، باید شرایط برای سرمایه‌گذاری و مراودات اقتصادی و تجاری بیشتر فراهم شود.

استاندار سلیمانیه با بیان این‌که مشکلات موجود نتوانست روند سرمایه‌گذاری در کردستان را مختل کند، اضافه کرد: خاک پاک استان کردستان نیازمند این است که سرمایه‌گذاری‌های بزرگی در آن انجام شود.

ابوبکر با اشاره به این‌که پروژه‌هایی که امروز در بانه انجام می‌شود، ادامه‌دهنده کارهایی است که در مرز باشماق و پرویز خان انجام شده است، یادآور شد: با تمام مشکلات موجود ناشی از شیوع ویروس کرونا سعی شده که مراودات مرزی با ایران حفظ شود.

او راه‌اندازی راه‌آهن همدان ـ سنندج را امیدی برای اتصال آن به سلیمانیه در راستای تسریع انتقال کالا اعلام کرد و گفت: از سرمایه‌گذاران اقلیم کردستان درخواست می‌شود در تمام استان‌های غرب کشور و به‌خصوص کردستان سرمایه‌گذاری کنند، چراکه این کار به اشتغال‌زایی در شهرهای بانه و مریوان و اقلیم کردستان عراق نیز کمک خواهد کرد.

 سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی حمایت می‌شوند

رئیس سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران هم در این همایش گفت: با توجه به پتانسیل‌های موجود در کردستان، از حجم سرمایه‌گذاری‌های انجام شده راضی نیستیم و سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی را به سرمایه‌گذاری در این استان دعوت می‌کنیم.

سید علی‌محمد موسوی اظهار کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران با تمام توان از سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی برای فعالیت در بخش صنعت و تولید حمایت می‌کند و زمینه برای فعالان اقتصادی در کشور فراهم است.

او از سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی به‌ویژه فعالان اقتصادی عراقی خواستار سرمایه‌گذاری در منطقه ویژه اقتصادی بانه شد و افزود: البته انتظار داریم سرمایه‌گذاران منتظر دولت‌ها نباشند و فرصت‌ها را در راستای سرمایه‌گذاری بیشتر از دست ندهند.

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی یادآور شد: علی‌رغم وجود تحریم‌ها ۶.۲ میلیارد دلار طرح سرمایه‌گذاری در سال گذشته در کشور تصویب کرده‌ایم که نسبت به سال 13۹۸ بیش از ۲۰ درصد رشد داشت.

موسوی با بیان این‌که سرمایه‌گذاران عراقی از زیرساخت‌ها و پتانسیل‌های موجود در کردستان برای کسب درآمد و سرمایه‌گذاری استفاده کنند، اضافه کرد: قوانین، مقررات و شرایط خوبی برای جذب سرمایه‌گذار در کشور وجود دارد که امیدواریم موردتوجه سرمایه‌گذاران قرار گیرد.

 مبادلات تجاری ایران و عراق به ۲۰ میلیارد دلار افزایش می‌یابد

سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در سلیمانیه نیز در بخش دیگر این همایش گفت: منطقه ویژه اقتصادی بانه و همچنین تبدیل مریوان و بانه به منطقه آزاد تجاری می‌تواند باعث ارتقاء روابط تجاری ایران و عراق و افزایش ۲۰ میلیارد دلار مبادلات تجاری سالانه دو کشور در آینده نزدیک شود.

مهدی شوشتری اظهار کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران برای روابط تجاری، اقتصادی و سیاسی با همسایگان خود به‌ویژه عراق جایگاه ویژه‌ای قائل است و عراق بعد از کشور چین یکی از مهم‌ترین شرکای تجاری ایران است و ما به دنبال توسعه این روابط در آینده نزدیک هستیم.

او افزود: کشور عراق با دارا بودن یک هزار و ۴۵۰ کیلومتر مرز مشترک با ایران، دومین شریک تجاری ما محسوب شده و همواره به دنبال توسعه تجارت و افزایش مبادلات تجاری با این کشور هستیم که رونق منطقه را نیز در پی خواهد داشت.

سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در سلیمانیه اضافه کرد: اقلیم کردستان عراق نیز با ظرفیت‌های خاص خود و نزدیکی روابطی که با کردستان ایران دارد و همچنین ۷۰۰ کیلومتر مرز مشترک و ۶ مرز فعال، سهم قابل‌توجهی از صادرات و مبادلات تجاری را به خود اختصاص داده است.

شوشتری یادآور شد: مرزهای کردستان فعال‌ترین مرزهای کشور هستند و مرز سیرانبند بانه نیز با رسمی شدن در آینده نزدیک به یک مرز فعال تبدیل خواهد شد و امیدواریم حکومت اقلیم کردستان عراق نیز توسعه این مرز را برای توسعه روابط تجاری دو کشور در دستور کار خود قرار دهد.

او با بیان این‌که امیدواریم این همایش بتواند اهداف ما را برای جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی فراهم کند و شاهد سرمایه‌گذاران اقلیم در منطقه ویژه اقتصادی بانه باشیم، گفت: منطقه ویژه اقتصادی بانه فرصت گران‌بهایی برای هر دو منطقه است و سرمایه‌گذاری مشترک فعالان بخش خصوصی در این منطقه می‌تواند بانه را به قطب تولید غرب کشور تبدیل کند.

40 منطقه ویژه و آزاد اقتصادی در ایران فعال است

در ادامه این همایش، معاون اقتصادی دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور گفت: با تصویب مناطق آزاد و ویژه جدید در سال جاری، در حال حاضر ۹۲ منطقه مصوب شده که از این تعداد ۴۰ مورد آن فعال است.

احمد جمالی افزود: مناطق آزاد از یک سری مزایا برخوردار هستند که این مزیت‌ها فرصت‌هایی را برای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی ایجاد و اشتیاق سرمایه‌گذاری در این مناطق را بیشتر می‌کند.

او اضافه کرد: منطقه ویژه اقتصادی بانه تمام زیرساخت‌های لازم را دارد و مشوق‌های بسیاری نیز برای سرمایه‌گذاران در این منطقه در نظر گرفته شده و هر تسهیلات و امکاناتی که نیاز باشد در اختیار آنان قرار می‌گیرد.

معاون اقتصادی دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور ادامه داد: فعالان و سرمایه‌گذاران می‌توانند از دیگر امکانات و فرصت‌های موجود در این مناطق ازجمله گمرک و ترانزیت کالا استفاده کرده و با توجه به رسمی شدن مرز سیرانبند بانه تولیدات خود را به‌راحتی صادر کنند.

جمالی یادآور شد: امروزه مناطق فرامرزی بر توسعه و تبادل تجاری بسیار مؤثر است و امیدواریم با توجه به ایجاد زیرساخت‌های لازم در مرزهای کردستان، این زیرساخت‌ها نیز در طرف اقلیم کردستان عراق فراهم شود.

او تأکید کرد: در این منطقه فرصت‌های سرمایه‌گذاری متعددی تعریف شده و این امکان برای سرمایه‌گذارانی که در دیگر نقاط استان کردستان سرمایه‌گذاری کرده‌اند هم وجود دارد که از مشوق‌های مختلف استفاده کنند.

موضوعات :
در همین رابطه