رادیو مجازی اتاق ایران - 12 آبان 1403

سوءمدیریت در نهاده‌های دامی اوج گرفته است

رئیس هیئت مدیره کانون سراسری مرغ تخم‌گذار با اشاره به مشکلات حمل‌ونقل نهاده‌های دامی از بنادر به مقصد استان‌ها، درباره احتمال حذف گله‌های مرغ تخم‌گذار هشدار داد.

09 تیر 1400
کد خبر : 38717
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

رئیس هیئت مدیره کانون سراسری مرغ تخم‌گذار با اشاره به مشکلات حمل‌ونقل نهاده‌های دامی از بنادر به مقصد استان‌ها، درباره احتمال حذف گله‌های مرغ تخم‌گذار هشدار داد.

مجید محسنیان، رئیس هیئت مدیره کانون سراسری مرغ تخم‌گذار ایران گفت: در شرایطی قرار گرفته‌ایم که علاوه بر تحمل زیان شدید توسط مرغداران به امید آینده‌ای که مسئولان فقط قول آن را می‌دهند، روزمرگی ناخوشایندی بابت تأمین نهاده‌های خوراک به مرغداران تحمیل شده است و چون با موجود زنده سر و کار داریم نمی‌توان آن را به هر شکلی و به راحتی مدیریت کرد و اگر هم بخواهیم از بازار آزاد نهاده تأمین کنیم باید به چند برابر قیمت آن را خریداری کنیم.

وی افزود: علیرغم اینکه حواله‌های تحویل کنجاله سویا و ذرت طبق برنامه و سهمیه بندی از بازارگاه صادر و وجه آن با تمام مشکلات نقدینگی حتی دو هفته قبل از صدور حواله در سامانه مذکور واریز می‌شود اما مشکلات حمل و نقل از بنادر جنوبی به مقصد استان‌ها بسیار جدی است.

با اینکه مرغداران به ناچار، درخواست غیر قانونی رانندگان کامیون‌ها که تا ۵۰۰ تومان به ازای هر کیلو حمل نهاده مطالبه می‌کنند را می‌پذیرند ولی کمبود کامیون و تریلر و یا عدم تمایل رانندگان به فعالیت در این حوزه به یک معضل تبدیل شده است

محسنیان گفت: با اینکه مرغداران به ناچار، درخواست غیر قانونی رانندگان کامیون‌ها که تا ۵۰۰ تومان به ازای هر کیلو حمل نهاده مطالبه می‌کنند را می‌پذیرند ولی کمبود کامیون و تریلر و یا عدم تمایل رانندگان به فعالیت در این حوزه به یک معضل تبدیل شده است.

وی ادامه داد: این در شرایطی است که حتی برخی از مرغداران امکان تأمین نهاده از بازار آزاد را هم ندارند؛ که از جمله دلایل آن کمبود شدید نقدینگی ناشی از زیان شدید مرغداران طی دو ماه گذشته و کمبود نهاده آزاد در بازار علیرغم سه برابر بودن قیمت‌ها نسبت به بازارگاه است.

محسنیان هشدار داد: اگر چاره‌ای فوری اندیشیده نشود و مشابه سه هفته گذشته که مرتب تذکر داده شده، همچنان به وضعیت صنعت بی توجهی شود، مرغداران ناگزیر به حذف مرغ خود خواهند بود، چون دیگر شرایط قابل تحمل نیست و پر واضح است که تاوان این سیاست‌های غلط دولت را مردم و دولت آینده خواهند داد.

وی درباره کاهش تولید و افزایش شدید قیمت تخم مرغ به دنبال ادامه روند فعلی هشدار داد و گفت: به راحتی نمی‌شود نیاز مردم را از محل واردات تأمین کنیم چون تخم مرغ ماندگاری کمی دارد و مثل مرغ قابل ذخیره سازی طولانی نیست ضمن اینکه کشورها برای مازاد نیاز خود، برنامه صادراتی تعیین شده دارند و قادر به تأمین نیازهای فوری و دفعتی نیستند و ما در سال‌های گذشته چنین روندی را شاهد بوده‌ایم.

اگر چاره‌ای فوری اندیشیده نشود و مشابه سه هفته گذشته که مرتب تذکر داده شده، همچنان به وضعیت صنعت بی توجهی شود، مرغداران ناگزیر به حذف مرغ خود خواهند بود

این فعال بخش خصوصی ادامه داد: نکته دیگر اینکه مشکلات ترخیص نهاده‌ها از گمرک نیز دستخوش پاس‌کاری‌های مدیریتی شده و این مساله نه تنها به کمبودها دامن می‌زند بلکه ماحصل زحمت کشور را در شرایطی که با محدودیت تأمین ارز مواجهیم به انبوهی از کالای فاسد شده تبدیل می‌کند که دوباره در مرغداری‌ها باعث بیماری پرنده و مسمومیت‌های آشکار و پنهان و کاهش قابل توجه بهره‌وری می‌شود.

وی اضافه کرد: نباید مسئولان اجازه دهند اتفاقاتی که با مدیریت درست می‌توان از وقوع آنها پیشگیری کرد، تبدیل به بحران در صنعت و اجتماع شود.

از دی ماه ۱۳۹۸ بازار نهاده‌های دامی به دلیل سیاست غلط ارزی دولت (ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی) و سوءمدیریت بارز دستگاه‌های مسئول دچار آشفتگی و نابسامانی شد و سال گذشته این نابسامانی‌ها به اوج رسید؛ به طوری که بروز فساد گسترده ناشی از رانت دلار ۴۲۰۰ تومانی، تولید بسیاری از محصولات پروتئینی را دچار مشکلات اساسی و کمبود کرد. به عنوان مثال سال گذشته تولیدکنندگان تولید مرغ را کاهش دادند و کمبود شدید تولید و برهم خورد میزان عرضه و تقاضا، موجب صعود تاریخی قیمت مرغ و تشکیل صف‌های طولانی مردم در مراکز عرضه مرغ دولتی شد. این در حالی است که دولت از سال ۹۷، به واردات نهاده‌های دامی ارز ۴۲۰۰ تومانی تخصیص داده و یارانه سنگینی را در قالب ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی صرف واردات نهاده‌های دامی کرد اما این ارز رانت خیز، منجر به بروز چالش جدی در بازار شد؛ به طوری که در نهایت تولیدکنندگان از این یارانه بهره‌ای نبردند و ناچار شدند نهاده‌ها را با قیمت‌های گزاف و به سختی از بازار آزاد تأمین کنند.

علاوه بر این تجار نیز در حوزه واردات به مشکل برخوردند و در نهایت نیز ریالی از این یارانه وارد سفره مردم نشد و به گفته فعالان صنعت دام و طیور کشور تنها عده‌ای خاص توانستند از این یارانه بهره ببرند.

در همین رابطه