هفته بسیج گرامی باد

رادیو مجازی اتاق ایران 30 آبان 1403

غلامحسین شافعی در در وبینار تجاری - اقتصادی ایران و پاکستان

توافقنامه تجارت آزاد ایران و پاکستان امضا شود

در وبینار تجاری - اقتصادی ایران و پاکستان، برقراری مکانیسم تهاتر کالا، حل موانع بانکی، پیگیری مشکلات کامیون‌ها در مرز میرجاوه و امضای توافق‌نامه تجارت آزاد میان دو کشور بررسی شد.

21 مهر 1400
کد خبر : 39927
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

وبینار رؤسای اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و فدراسیون اتاق‌های بازرگانی و صنایع پاکستان برگزار شد. در این نشست غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران، ناصر حیات مگو، رئیس فدراسیون اتاق‌های بازرگانی و صنایع پاکستان، حسن نوریان سرکنسول ایران در کراچی، احمد مسعود رایزن بازرگانی پاکستان در ایران و محمدرضا کرباسی، معاون بین‌الملل اتاق ایران آخرین وضعیت همکاری‌های ایران و پاکستان و ظرفیت‌های و توسعه همکاری‌های اقتصادی را بررسی کردند.

در ابتدای نشست شافعی، رئیس اتاق ایران با اشاره به بازگشایی مرز میرجاوه و تفتان برای تردد تجار و دانشجویان اشاره کرد و گفت: این اقدام علامت مثبتی برای ازسرگیری رفت‌وآمدها میان دو کشور و توسعه همکاری‌های اقتصادی است.

شافعی گفت: حجم تجارت و همکاری‌های اقتصادی دو کشور ایران و پاکستان با توجه به ظرفیت‌های موجود و مناسبات سیاسی خوب دو کشور با سطح توقع دو طرف فاصله دارد و قابل‌قبول نیست. سهم هر یک از کشورها از بازار یکدیگر عموماً از دو یا سه درصد تجاوز نمی‌کند و لذا نیاز است برای تحقق هدف‌گذاری‌های تجاری صورت گرفته، عزم و تلاش جدی‌تری چه از سوی مقامات دو کشور و چه از سوی فعالان و تشکل‌های بخش خصوصی صورت گیرد.

رئیس پارلمان بخش خصوصی با اشاره به پیوستن ایران به‌عنوان عضو جدید سازمان همکاری‌های اقتصادی شانگهای، فرصت همکاری‌های دو کشور را دوچندان ارزیابی کرده و آن را انگیزه‌ای مضاعف خواند که نباید از دست برود.

به گفته شافعی کشور پاکستان عضوی مؤثر در این پیمان است که ایران خواهان استفاده از این ظرفیت برای افزایش تعاملات و همکاری‌های اقتصادی است.

رئیس اتاق ایران ادامه داد: اگرچه پتانسیل‌های همکاری دو کشور همسایه بسیار گسترده است اما همه می‌دانیم موانع نیز در این زمینه مشکل‌ساز است و لازم است چاره‌اندیشی شود.

او مهم‌ترین مانع را فعال نبودن کانال‌های بانکی و روابط کارگزاری بین دو کشور، مشکلات تعرفه‌ای و عدم اجرای کامل توافق ترجیحی امضاشده و همچنین اعمال ممنوعیت‌های صادرات و وارداتی عنوان کرد.

شافعی تصریح کرد: علی‌رغم تحریم‌ها، ایران توانسته همکاری‌های خود با بسیاری از کشورها را کم‌وبیش حفظ کند و مشکلی از بابت تحریم‌ها برای این کشورها ایجاد نشده است. لذا این موانع در قبال کشور پاکستان نیز می‌تواند با همکاری متولیان مربوطه در دو کشور کاهش یابد.

شافعی در ادامه این نشست آنلاین گفت: اعمال تعرفه‌های بالا از سوی دو کشور در برخی زمینه‌ها و عدم اجرای کامل توافق تجارت ترجیحی میان دو کشور یکی از موانع افزایش همکاری‌ها است که امضای توافق تجارت آزاد ایران و پاکستان و ایجاد یک ثبات تجاری در مقررات و عدم اعمال ممنوعیت‌ها از سوی هر دو طرف در اقلام توافق شده می‌تواند بسیاری از موانع را برطرف کند.

او تصریح کرد: با حصول توافقات نهایی مربوط به یادداشت تفاهم ایجاد کمیته حل اختلافات تجاری میان اتاق ایران و فدراسیون اتاق‌های بازرگانی و صنایع پاکستان، این تفاهم‌نامه در نهمین کمیته تجارت دو کشور امضا شود تا رسیدگی به اختلافات تجار و فعالان اقتصادی از مسیر مراجع داوری و همکاری اتاق‌های بازرگانی صورت گیرد.

شافعی در ادامه از آمادگی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به‌عنوان بزرگ‌ترین تشکل اقتصادی و نماینده بخش خصوصی کشور در کمک به توسعه روابط اقتصادی فی‌مابین با حمایت مقامات و دولتمردان ذی‌ربط دو کشور در قالب همکاری‌های کلیدی فی‌مابین بخش‌های خصوصی گفت.

بعد از آن میان ناصر حیات مَگو، رئیس فدراسیون اتاق‌های بازرگانی و صنایع پاکستان ورود ایران به دایره اعضای رسمی شانگهای آن را فرصت مهمی برای تعریف همکاری‌های جدید اقتصادی برشمرد.

او گفت: سطح بالای روابط حسنه کشور پاکستان با کشورهای دیگر نشان‌دهنده آمادگی این کشور برای توسعه مناسبات اقتصادی با همه کشورها است. بااین‌حال حجم مراودات تجاری ایران و پاکستان در سطح قابل‌قبولی نیست. متأسفانه تحریم‌های ایران به بازار هر دو کشور ایران و هم پاکستان آسیب رسانده و بسیاری از ظرفیت‌ها را بلااستفاده گذاشته و امیدواریم با رفع تحریم‌ها بسیاری مشکلت مرتفع شود.

رئیس فدراسیون اتاق‌های بازرگانی و صنایع پاکستان افزود: سه بازارچه مرزی در حال فعالیت هستند و انشاله شش بازارچه مرزی نیز در آینده افتتاح خواهند شد. با توجه به ثبات اخیر وضعیت کشور افغانستان، کشورهای ایران و پاکستان نیز می‌توانند در این زمینه یک رابطه برد-برد داشته باشند.

او ادامه داد: پاکستان به تازگی به کنوانسیون TIR پیوسته و در این بین فرصت‌های همکاری‌های گسترده‌تری در زمینه‌های اقتصادی و ترانزیتی به وجود آمده است. ظرفیت‌های موجود تجارت دو کشور در همین شرایط فعلی می‌تواند حجم تجاری را به رقم 5 میلیارد دلار برساند.

 بعد از آن محمدرضا کرباسی به برخی راهکارهای رفع موانع تجاری ایران و پاکستان، اشاره کرد: با توجه به اهمیت کشور همسایه ما پاکستان با ظرفیت‌های فراوان کاری، اتاق ایران پیگیر رفع و یا کاهش تمامی موانع دو کشور جهت توسعه همکاری‌های اقتصادی است.

او گفت: در این زمینه با توجه به برگزاری کمیته تجاری دو کشور در 9 نوامبر در تهران، ما آمادگی داریم گام‌های مثبت جهت بهبود فضای تجاری بین فعالان اقتصادی دو کشور را برداریم و همچنین در پایان ماه اکتبر نیز با همکاری فدراسیون اتاق‌های بازرگانی و صنایع، همایش تجاری مجازی بین فعالان اقتصادی دو کشور را در پیش خواهیم داشت.

در ادامه این نشست حسن نوریان، سرکنسول ایران در کراچی، احمد مسعود، رایزن بازرگانی سفارت پاکستان در ایران، عبدالحکیم ریگی میرجاوه، رئیس اتاق مشترک ایران و پاکستان، نجم حسن جاوا، رئیس شورای تجاری پاکستان ایران، و نمایندگانی از بانک مرکزی و وزارت تجارت دو کشور به بررسی راهکارهای رفع موانع تجاری و توسعه همکاری‌ها میان دو کشور همسایه پرداختند.

برقراری مکانیسم تهاتر کالا و توافق بر سر آن در نهمین کمیته تجارت خارجی، اعلام حمایت طرفین از امضای توافق تجارت آزاد براساس ظرفیت‌های موجود و در اقلام مشخص، پیگیری مشکلات کامیون‌ها و ترافیک در مرز میرجاوه و بررسی ظرفیت‌های همکاری دو کشور از دیگر موضوعاتی بود که درباره آن گفت‌وگو شد

در همین رابطه