معاون وزیر کشاورزی ازبکستان با بیان اینکه پتانسیل ارتباطات کشاورزی ایران و ازبکستان بسیار است، گفت: باید از فرصتهای موجود برای گسترش روابط دوطرفه بهره برد.
کاسمیوف نودیرجان در نشست دیدار تجار بخش کشاورزی استان همدان و ازبکستان با اشاره به اینکه ازبکستان و ایران از قدیم روابط تاریخی و تجاری زیادی باهم داشتند، اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران یکی از بزرگترین شرکای اقتصادی ازبکستان است.
وی با اشاره به اینکه در دو سال گذشته مراودات تجاری ایران و ازبکستان بیشتر شده است، ادامه داد: روز گذشته و امروز در تهران و همدان دیدارهای خوب و سودمندی بین تجار ایرانی و ازبکستانی برگزار شده است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ازبکستان با بیان اینکه ما آگاه هستیم که پتانسیل خوبی برای ارتباطات کشاورزی بین ایران و ازبکستان وجود دارد، افزود: از هیئت ایرانی برای حضور در ازبکستان دعوت میکنم تا تبادل و همچنین دیداری در زمینه کشاورزی و فرآوری محصولات کشاورزی در ازبکستان داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه دیدار امروز فرصت بزرگی بود که همکاریهای فیمابین دو کشور را گسترش دهیم، اضافه کرد: در هیئت همراه ما ۱۵ کارآفرین و فعال تجاری حضور دارند که میتوانند زمینه را برای گسترش همکاریها فراهم کنند.
کاسیموف با تأکید بر اینکه چنین دیدارهای رودررو میتواند زمینهساز ارتقا تجاری بین دو کشور باشد، بیان کرد: آرزو میکنم دیدارهای بین کارآفرینان دو کشور ثمر آفرین باشد.
رئیس اتاق همدان نیز در ادامه ضمن خوشامدگویی به هیئت تجاری ازبکستان با بیان اینکه همدان یکی از استانهای قدیمی است و ازنظر تاریخی با ازبکستان مشابهتهایی دارد، اظهار کرد: این دو منطقه همچنین ازنظر فرهنگی شباهتهایی با هم دارند.
علیاصغر زبردست با یادآوری اینکه از زمانی که ازبکستان کشور مستقلی از شوروی شد، ۵۴ سند همکاری بین ایران و ازبکستان بهعنوان سند همکاری امضا شده است، ادامه داد: در بخش ترانزیت و حملونقل تفاهم چهارجانبهای بین چهار کشور ایران، ازبکستان، تاجیکستان و افغانستان صورت گرفته تا بهصورت حملونقل ریلی محمولات خود را از چابهار حمل کنند.
وی با اشاره به اینکه کشور ازبکستان نیز یک کشور با ظرفیتهای عمده کشاورزی است و محصولات خوبی در این کشور تولید میشود، افزود: صادرات محصولات سبزیجات، ترهبار و میوه ازبکستان به ۲۱ کشور انجام میشود.
رئیس اتاق همدان با اشاره به اینکه امیدوارم در این سفر صادرکنندگان و تولیدکنندگان در بخش سیبزمینی و مرکبات در استان همدان با تجار ازبکستان به توافق برسند، اضافه کرد: استان همدان در جمهوری اسلامی رتبه نخست تولید سیبزمینی و دو سه محصول دیگر را دارد و امیدوارم ترتیبی اتخاذ شود تا امروز و فردا بازدیدی از این ظرفیت و از امکانات بخش صادراتی استان داشته باشید.
وی با اشاره به اینکه خوشبختانه انجمن سیبزمینی استان همدان که نقش انجمن ملی کشور را بر عهده دارد، یکی از بزرگترین انجمنهای تولید و صادرکننده سیبزمینی در کشور است، بیان کرد: در بخش انگور و کشمش نیز انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان این محصول یکی از انجمنهای قوی و فعال است.
زبردست با اشاره به اینکه استان همدان و شهر تویسرکان بزرگترین تولیدکننده گردو است، ادامه داد: انجمن تولیدکنندگان گردو میتوانند فرصت را مغتنم دانسته و به توافق خوبی با تجار ازبکستان برسند.
او یادآور شد: همدان در بخش تولید ماشینآلات کشاورزی نیز یکی از استانهای پر پتانسیل و قوی است و تولید خوبی در این زمینه وجود دارد.
رئیس انجمن ملی سیبزمینیکاران کشور نیز در ادامه با اشاره به اینکه پتانسیلهای خوبی در استان همدان در رابطه با ساخت ادوات کشاورزی وجود دارد، اظهار کرد: استان همدان همچنین در زمینه تولید گیاهان دارویی و داروسازی از پتانسیل خوبی برخوردار است.
خسرو طالبی رحیق به ظرفیتهای عمده استان همدان در زمینه تولید سموم شیمیایی کشاورزی اشاره کرد و با بیان اینکه استان همدان در زمینه موارد غیر کشاورزی مثل معدن ازجمله معادن سنگ تزیینی و سنگآهک ظرفیت دارد، ادامه داد: همدان بارانداز منطقه غرب کشور است.
وی با اشاره به اینکه در استان همدان خدمات گردشگری و تفریحی خوبی وجود دارد، افزود: همچنین صنایع ریختهگری و صنایع غذایی آشامیدنی و صنایع تبدیلی و تکمیلی خوبی در استان همدان فعال است و بیشترین تولید سیبزمینی کشور در استان همدان انجام میشود.
در ادامه علی محمودی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق همدان نیز با اشاره به اینکه استان همدان یکمیلیون و ۷۰۰ هزار نفر جمعیت دارد، اظهار کرد: میانگین بارندگی استان همدان ۳۶۲ میلیمتر در سال است. علی محمودی با اشاره به اینکه ۲۸.۵ درصد اشتغال و ۲۴ درصد ارزشافزوده اقتصادی استان همدان در بخش کشاورزی است، ادامه داد: ۳.۸ درصد تولیدات با ارزشافزوده و ۳.۲ درصد در کشور مربوط به بخش کشاورزی استان همدان است.
وی با بیان اینکه چهار میلیون و ۸۰۰ هزار تن تولیدات بخش کشاورزی استان همدان در بخش زراعت، باغبانی و دام و طیور است، افزود: سطح اراضی زیر کشت زراعت در استان همدان ۱۸۸ هزار هکتار اراضی آبی و ۴۲۵ هزار هکتار بهصورت اراضی دیم است.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق همدان با بیان اینکه ۸۰ هزار هکتار اراضی باغی در استان همدان وجود دارد، اضافه کرد: حدود ۵.۲ میلیون رأس دام و ۱۲ میلیون قطعه طیور و ۶۳ هزار تن ماهی و ۲۳ هزار تن عسل در استان همدان تولید میشود.
وی در این جلسه خاطرنشان ساخت استان همدان دارای ۲۷۹ واحد صنایع تبدیلی و تکمیلی و با ظرفیت فرآوری یکمیلیون و ۵۲۰ هزار تن مواد خام است. وی با اشاره اینکه استان همدان دارای ۲۷۹ واحد صنایع تبدیلی و تکمیلی و با ظرفیت فرآوری یکمیلیون و ۵۲۰ هزار تن مواد خام است، بیان کرد: در استان همدان ۵۱۱ هزار هکتار جو و ذرت کشت و ۹۷۰ هزار تن جو و ذرت تولید میشود.
محمودی با اشاره به اینکه سطح زیر کشت حبوبات استان همدان ۱۹ هزار و ۷۱۳ هکتار با تولید ۱۵ هزار و ۶۲۸ تن است، ادامه داد: محصولات کشاورزی صنعتی مثل چغندرقند، آفتابگردان و کلزا در سطح ۱۰ هزار و ۶۷ هکتار کشت میشود و ۳۰۹ هزار تن چغندرقند، آفتابگردان و کلزا تولید میشود.
وی با بیان اینکه در بخش سیبزمینی، سیر و پیاز افزون بر یکمیلیون و ۱۱۶ هزار تن محصول تولید میشود، افزود: در سطح ۲۲ هزار هکتار از اراضی استان همدان کشت سیبزمینی انجام میشود.
محمودی با اشاره به اینکه ۹۰۰ هزار تن محصول سیبزمینی در ۲۰ رقم در استان همدان کشت میشود، اضافه کرد: سیبزمینی استان همدان به بیش از ۱۱ کشور صادر میشود.