هفته بسیج گرامی باد

رادیو مجازی اتاق ایران 30 آبان 1403

نایب‌رئیس خانه معدن در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران

ممنوعیت واردات ماشین‌آلات سنگین، معادن را به تعطیلی کشانده است

نایب‌رئیس خانه معدن گفت: ممنوعیت واردات ماشین‌آلات معدنی و هزینه‌های سرسام‌آور تامین آنها موجب شده معادن کوچک و متوسط رو به تعطیلی بروند و معادن بزرگ با 50 درصد ظرفیت خود فعالیت کنند؛ این یعنی فاجعه برای صنعت معدن.

13 اسفند 1400
کد خبر : 41782
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

نایب‌رئیس خانه معدن با انتقاد از ممنوعیت واردات ماشین‌آلات معدنی گفت: متاسفانه چند سال است با سیاست‌های غلط، دامپتراک 100 یا 150 تن، دستگاه های بارگیری 200 یا 300 تن و امثال آنها که ماشین‌آلات خط تولید مواد معدنی محسوب می‌شوند را به عنوان خودرو معمولی در نظر گرفته و همانطور که واردات خودرو را ممنوع کردند واردات این ماشین‌آلات را هم ممنوع کرده‌اند.

حمیدرضا امیریان در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران افزود: این در حالی است که مواد معدنی مثل آهن، مس و ... در کشور یا به عنوان مواد اولیه برای تولید داخلی استفاده شده و موجب اشتغال‌زایی می شوند و یا صادر شده و ارزآوری دارند.

او با اشاره به اینکه بهانه ممنوعیت این ماشین‌آلات حمایت از تولید داخلی است تاکید کرد: متاسفانه کسی دقت نمی کند بسیاری از این ماشین‌آلات اصلا در داخل تولید نمی شوند. کدام تولیدکننده داخلی ماشین دامپتراک 100 تن تولید کرده است. ماشین آلات معدنی ماشین آلات فوق سنگین هستند و در دنیا تولیدکنننده های محدودی دارند. یعنی تعداد آنها از 6 یا هفت تولیدکننده بیشتر نیست. در شرایط فعلی ما نمیتوانیم بگوییم میخواهیم در کنار این ها تولید کنیم و اصلا انقدر کشور نیاز ندارد که بخواهیم تولیدکننده مستقل آنها باشیم.

امیریان افزود: از طرفی برخی این موضوع را با موضوع دستگاه‌ها و ماشین‌آلات سبک‌تر معدنی مثل بیل‌های کلاس 20 تن که در معادن کوچک استفاده می شوند، گره می‌زنند. برخی تولیدکننده‌های داخلی این‌ها را تولید می‌کنند ولی متاسفانه به تعداد بسیار کم و محدود. به عنوان مثال خود بنده از اردیبهشت ماه منتظر یک دستگاه بیل هستم که شرکت دلتا ماشین آن را به من تحویل بدهد. این شرکت شهریورماه قیمت آن را دو برابر کرد و باز هم هنوز نتوانسته آن را به من تحویل بدهد. در نتیجه ممنوع کردن واردات ماشین آلات معدنی یعنی به تعطیلی کشاندن معادن کشور.  

او با بیان اینکه پنج هزار معدن متروکه در کشور وجود دارد که باید راه اندازی شوند و سه هزار معادن تولید شن و ماسه داریم که برای ادامه فعالیت احتیاج به ماشین آلات معدنی دارند ادامه داد: با یک محاسبه می بینیم که اگر به هر معدن بخواهیم دو دستگاه بدهیم چیزی حدود 10 هزار دستگاه متوسط نیاز داریم. اما تولیدکننده کننده داخلی 10 درصد این میزان را هم تولید نمی کند. بنابراین با ممنوعیت واردات معادن ما فعال نمی شود. به علاوه واردات ماشین‌آلات فوق سنگین را هم ممنوع می‌کنند و تولید پایین می‌آید.

امیریان تاکید کرد: الان اکثر معادن بزرگ دچار افت تولید هستند. برخی می‌گویند اینطور نیست و مثلا میزان تولید کاتد به نسبت سال گذشته افزایش داشته است. این درست است اما اگر وارد معدن شوند می بینند به این دلیل که ماشین‌آلات نبوده ظرفیت کار پایین آمده و مجبور شده‌انده فقط ماده معدنی برداشت کنند و باطله برداشت نمی‌کنند. دو سه سال دیگر این اثر مخرب خودش را نشان می‌دهد؛ یعنی زمانی که می‌خواهند عقب ماندگی‌های باطله‌برداری را جبران کنند. آن زمان حتی اگر هزار دستگاه هم اختصاص دهند چون ترافیک جاده‌ها اجازه نمی‌دهد در نهایت توقف و افت تولید شدیدی را در کشور شاهد خواهیم بود.

نایب‌رئیس خانه معدن با تاکید بر اینکه ممنوعیت واردات فقط رانتی را به جیب برخی وارد می‌کند گفت: دستگاهی که 130 هزار دلار قیمت دارد در اینجا  باید 9.5 میلیارد تومان برای خرید آن پول داد. چون دستگاه وارد نمی‌شود و تعداد محدود است قیمت‌های خرید سر به فلک کشیده است. به علاوه اجاره این ماشین‌آلات هم به طرز سرسام ‌وری بالا رفته است. در نتیجه هم شاهد تعطیلی و توقف معادن کوچک و متوسط و هم شاهد  عقب‌ماندگی و عدم اجرای برنامه معادن بزرگ هستیم. حدود ده سه هزار معادن شن و ماسه داریم که یکی یکی در حال تعطیلی هستند. در مورد معادن بزرگ هم شاهد هستیم به جای 2.5 میلیون متر مکعب عملیات معدنی در ماه 1.2 میلیون متر مکعب کار انجام می‌شود. یعنی 50 درصد کار عقب می‌افتد و لذا فاجعه بزرگ است.

امیریان یادآوری کرد: اگرچه تیم فعلی در دولت متوجه این نکات شده اند اما برخی مسائل سیاسی موجب شده آن جرات و جسارت آزاد کردن واردات ماشین‌آلات معدنی را نداشته باشند. تحریم باعث شده ما نتوانیم ماشین صفر بخریم. ما باید ماشین‌آلات دست دوم بخریم که این ماشین‌آلات هم تحریم داخلی شده‌اند و خودمان با دست خودمان گره‌ای زده‌ایم که کار انجام نشود.

در همین رابطه