لانست، نشریهای انگلیسی در حوزه سلامت و داروست که هر سال به رتبهبندی کشورهای جهان بر اساس شاخصهای سلامت میپردازد.
بر اساس این پژوهش، آفریقای مرکزی ناسالمترین کشور در تمام جهان است. بعد از آن، سومالی و سودان جنوبی بدترین وضعیت را در تمام جهان دارند.
ایسلند نیز سالمترین کشور جهان است. سنگاپور، سوئد و آندورا در رتبههای بعدی قرار دارند و انگلستان نیز در جایگاه پنجم قرار گرفته است.
در این رتبهبندی میان 180 کشور جهان، ایران در جایگاه 104 قرار گرفته است. همسایگان ایران نیز در جایگاه پس و پیش ایران قرار گرفتهاند. ترکیه در جایگاه 103 و عربستان سعودی در جایگاه 105 ام قرار دارد.
این رتبهبندی با بررسی 36 شاخص مانند چاقی، ایدز، فجایع طبیعی، حوادث جادهای، جنگ، سیگار کشیدن، آب مصرفی، هپاتیت ب، جنگ، خشونت و خودکشی، به دست آمده است. شاخصهایی که در اهداف توسعه پایدار توسط سازمان ملل نیز تعریف شدهاند.
این گزارش نشان میدهد همبستگی بالایی بین ثروت ملتها و سطح سلامت جسمی آنها وجود دارد. البته چند مورد استثنا نیز در این میان دیده میشود.
البته امریکا با وحودی که ثروتمندترین کشور جهان است، در جایگاه 28ام قرار گرفته است. این مسئله به خاطر چاقی مفرط کودکان در این کشور و مرگ بر اثر ایدز و الکل است.
شاید تعجبآورترین کشور جهان قطر باشد. ملت کوچکی که ثروت آنها متکی بر نفت است، بالاترین سرانه تولید ناخالص را در جهان دارد، اما در جایگاه پایین 89ام ایستاده است و پشت آن، کلمبیا و سورینام قرار گرفته است.
بر خلاف اینکه روسیه و هندوستان دو تا از بزرگترین اقتصادهای جهان هستند، شاخصهای سلامت آنها بسیار ضعیف است. این دو کشور، در جایگاههای 119 و 143 قرار گرفتهاند.