رادیو مجازی اتاق ایران - 19 دی 1403

احتمال کاهش ۵۰ درصدی واردات گندم

رئیس بنیاد ملی گندمکاران با بیان اینکه احتمالا میزان وارادات گندم نسبت به سال گذشته حدود 50 درصد کاهش پیدا خواهد کرد گفت: در شرایط فعلی دولت برای 5 تا 7 ماه ذخیره سازی کالاهای استراتژیک را انجام داده است.

22 خرداد 1401 - 09:29
کد خبر : 42759
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفت: نگهداری گندم تعزیراتی شده است و دولت اگر انبار گندمی خارج از انبارهای دولتی مشاهده کند آن را ثبت و ضبط می‌کند از این‌رو دلال‌ها در سال جاری مانند سنوات گذشته ورود چندانی برای خرید گندم نکردند.

علیقلی ایمانی، در پاسخ به این پرسش که آیا در سال زراعی جدید دلال‌ها برای خرید گندم از کشاورزان ورود کردند؟ گفت: گزارش دقیقی از این موضوع به ‌دست ما نرسیده است اما از آنجایی‌که دولت در هفته‌های اخیر در پرداخت‌ها تعلل کرده این نگرانی برای کشاورزان ایجاد شده است که چگونه هزینه‌های خود را جبران کنند.

وی ادامه داد: برای نمونه کشاورزان استان گلستان، حدود 500 تا 600 هزار تن گندم به دولت تحویل داده است اما هنوز ریالی بابت آن دریافت نکرده‌اند از این‌رو این احتمال وجود دارد دلال‌ها برای خرید گندم زیر نرخ خرید تضمینی ورود کنند چراکه کشاورزان، برای تامین هزینه‌های جانبی و پرداخت بدهی‌های بانکی نیازمند افزایش نقدینگی خود هستند.

ایمانی با اشاره به برابری کردن قیمت‌ گندم داخلی با بازارهای جهانی، افزود: خرید گندم با هدف صادرات صرفه اقتصادی ندارد و باتوجه به آزادسازی نرخ آرد صنف و صنعت خرید گندم از سوی دلال‌ها دیگر توجیه اقتصادی ندارد.

رئیس بنیاد ملی گندمکاران با بیان اینکه نگهداری گندم تعزیراتی شده است، خاطر نشان کرد: دولت اگر انبار گندمی خارج از انبارهای دولتی مشاهده کنند آن را ثبت و ضبط می‌کند از این‌رو دلال‌ها در سال جاری مانند سنوات گذشته ورود چندانی برای خرید گندم نکردند.

وی میزان خرید گندم تا نیمه‌ خرداد سال جاری را حدود 2 میلیون و 700 هزار تن دانست و افزود: خرید تضمینی گندم نسبت به مشابه سال گذشته حدود 700 هزار تن جلوتر است.

به گفته ایمانی؛ پیش‌بینی تولید گندم در سال جاری جدید حدود 9 تا 10 میلیون تن است (اگر خشکسالی در سال جاری تجربه نمی‌شد تولید گندم به مرز 14 میلیون تن هم می‌رسید) که حدود 6 میلیون تن آن به صورت تضمینی از سوی دولت خریداری خواهد شد.

رئیس بنیاد ملی گندمکاران با بیان اینکه همه ساله کشاورزان حدود 30 درصد از گندم تولیدی را عرضه نمی‌کنند، افزود: حجمی از گندم برای بذر و مصرف کشاورزان نزد آنها باقی می‌ماند (سالیانه حدود 1 میلیون و 200 هزار تن گندم با عنوان بذر استفاده می‌شود) و بخشی از گندمی که در دست کشاورزان است به کارخانه‌های ماکارونی و آرد سرازیر می‌شود از این‌رو این احتمال وجود دارد که میزان وارادات گندم نسبت به سال گذشته حدود 50 درصد کاهش پیدا کند.

عضو شورای قیمت‌گذاری گندم با اشاره به تاثیر خشکسالی‌ها در تولید گندم، افزود: خشکسالی در سال زراعی  جدید در حجم تولید گندم بی‌تاثیر نبوده اما تبعات آن نسبت به سال گذشته کمتر است؛ به عنوان مثال سال گذشته میزان برداشت گندم در خوزستان حدود 1 میلیون و 100 هزار تن بوده است این در حالیست که در سال جاری برداشت گندم در خوزستان به یک میلیون و 500 هزار تن رسیده است.

بنا به اظهارات ایمانی؛ خشکی اول فصل در استان گلستان حدود 40 هزار هکتار از اراضی گندم را از بین برد و این داستان در مناطق گرم نیز تکرار شده است اما حجم تاثیر خشکسالی در اراضی گندم آن نسبت به سال گذشته کمتر است.

وی در پایان با اشاره به پهلوگیری 3 کشتی گندم از روسیه در بنادر جنوبی، افزود: مشکلی در زمینه تامین گندم نداریم در شرایط عادی دولت برای 3 تا 4 ماه ذخایر استراتژیک را پر می‌کرد اما بعد از کرونا و جنگ روسیه و اوکراین اکثر کشورها میزان ذخایر کالاهای اساسی را افزایش دادند ما نیز از این اصل مستثنی نیستیم و برای 5 تا 7 ماه ذخیره سازی انجام دادیم. 

در همین رابطه