رادیو مجازی اتاق ایران ۲ دی 1403

در کمیته فنی آموزش، نوآوری و آینده‌پژوهی کمیسیون انرژی اتاق ایران تاکید شد

نهاد تنظیم‌گر مستقل در صنعت برق سریعاً تشکیل شود

بررسی مشکلات صنعت برق و لزوم تصویب لایحه رگلاتوری این حوزه و اهمیت دادن به جایگاه علم و دانش در صنعت انرژی، موضوع نشست کمیته فنی آموزش، نوآوری و آینده‌پژوهی کمیسیون انرژی اتاق ایران بود.

09 تیر 1401 - 09:10
کد خبر : 43025
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

نشست کمیته فنی آموزش، نوآوری و آینده‌پژوهی کمیسیون انرژی اتاق ایران برگزار شد؛ در ابتدای این نشست آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران گفت: در صدودهمین نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی توافق شد که وزارت نیرو ظرف حداکثر دو هفته، اصلاحات مورد نیاز خود را در لایحه رگلاتوری رفع کند و لایحه را به مجلس تحویل دهد. وگرنه مجلس خود اقدام خواهد کرد. در حوزه رگولاتوری برق قبلاً لایحه‌ای تهیه شده بود که متأسفانه از طرف وزارت نیرو از مجلس پس گرفته شد تا روی آن بازنگری شود.

به گفته نجفی، بخش زیادی از مشکلات صنعت برق ناشی از نبود نهاد تنظیم‌گری است که بتواند به‌صورت مستقل تصمیم‌گیری کند و از طرفی نتیجه قیمت‌گذاری‌ها را در بی‌انگیزگی بخش خصوصی در سطح سرمایه‌گذاری شاهد هستیم.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران گفت: تصمیم شورای گفت‌وگو مبین دو نکته است؛ اراده قوی مجلس در این است که رگلاتوری صنعت برق به سامان برسد؛ بخش خصوصی برای برون‌رفت از همه مشکلات نیاز به رگلاتوری دارد.

نجفی ادامه داد: اگر در حوزه رگلاتوری پایمردی و تلاش آقای شمس‌الدین حسینی، رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی نبود شاید در شورای گفت‌وگو چنین ضرب‌الاجلی تعیین نمی‌شد. آقای حسینی مفهوم رگلاتوری را به‌خوبی درک کرده و این جای خوشحالی بسیار دارد.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران ادامه داد: در صدودهمین نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی توافق شد که در ۱۵ روز آینده شیوه‌نامه تهاتر تمام مطالبات بخش خصوصی صنعت برق با وزارت نفت تنظیم شود؛ به این صورت که طلب بخش خصوصی با نفت تهاتر شود و دبیرخانگی آن بر عهده کمیسیون انرژی اتاق ایران و اجرای مصوبات آن بر عهده سندیکای صنعت برق ایران و فدراسیون صنعت نفت خواهد بود.

نجفی گفت: با توجه به اجرایی نشدن ماه ۱۲ قانون تولید رفع موانع تولید رقابت‌پذیر که ناشی از شیوه نامناسب اتخاذ شده آیین‌نامه اجرایی این قانون درباره استفاده از منابع حاصل از صرفه‌جویی و سرمایه‌گذاری از این طریق است، می‌توان از اوراق سلف انرژی استفاده کرد. جزئیات این طرح آماده است و می‌توانیم آن را در اختیار دولت و نمایندگان مجلس قرار دهیم و باید نهاد تنظیم‌گر مستقل در صنعت برق تشکیل شود.

در ادامه این نشست فرهاد قلیچ‌خانی، رئیس کمیته فنی آموزش، نوآوری و آینده‌پژوهی کمیسیون انرژی اتاق ایران گفت: ما چند سالی است که استانداردهای جدید را نمی‌شناسیم و از این استانداردها فاصله گرفته‌ایم. ما مقام برتر در مقاله‌های جهانی داریم، پس بایست برای همسو شدن سریع با جهان با استانداردهای روز جهانی را در صنایع و خدمات مختلف آشنا باشیم.

او گفت: مرز علوم به هم ربط دارد و باید از این ارتباط بهره گرفت؛ این فرصت همراهی در دنیا حدود ۲۰ ثانیه است. باید آی تی با بازرگانی، فیزیک، مدیریت و غیره همراه باشد. کسانی که در حوزه استارت‌آپ فعالیت می‌کنند، بیشتر دانشجویانی هستند که باید با شتاب‌دهنده‌ها، حقوقدان‌ها و بازرگان‌ها در ارتباط باشند. ما در ایران دانش فنی داریم؛ مهندس‌های قدیمی و با تجربه‌ها در دنیا آموزش می‌دهند، این‌ها در ایران درس خوانده‌اند اما به دلایل مختلف امروز در ایران نیستند؛ حتی گاهی این علم در کشور نیست و باید از کسی دعوت کنیم که ما را آموزش دهند.

قلیچ‌خانی ادامه داد: متأسفانه معرفی پتانسیل‌هایی که در کشور وجود دارد هم انجام نمی‌شود. گاهی در ایران تکنولوژی‌هایی هست که ظرفیت صادرات دارد و باید این ظرفیت‌ها آشنا شد. شناسایی توانمندی داخلی یکی از واجب‌ترین اتفاق‌هایی است که بایست انجام شود؛

رئیس کمیته فنی آموزش، نوآوری و آینده‌پژوهی کمیسیون انرژی اتاق ایران گفت: ما باید نیازهای خود را بشناسیم و بر اساس نیازها و توانمندی‌های داخلی خود، کشوری که آن کالا را تولید می‌کند بشناسیم و از علوم دنیا بهره بگیریم. زمانی شرکت هواپیمایی ایرباس، بال هواپیما را از شرکت بوئینگ خرید. این به معنای این است که نباید چرخ را از ابتدا اختراع کنیم. چه داریم، چه می‌خواهیم و از کجا باید شروع کنیم؟ نباید به این خودباوری برسیم که همه چیز را خودمان می‌توانیم بسازیم و نباید این‌گونه فکر کنیم که ما اصلاً توان رشد و پیشرفت نداریم؛ هر دو مسیر اشتباه است و تبعات جدی دارد.

در ادامه این نشست باقر بیرالوند، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر از روش‌های نوین سولفورزدایی از محصولات پتروشیمی و پالایشگاهی گفت. این تکنولوژی در صنعت انرژی استفاده می‌شود و چنانچه ایران در این زمینه سرمایه‌گذاری کند؛ می‌توانم با این پتانسیل‌های ظرفیت‌های خوبی برای اقتصاد کشور فراهم کنیم.

 او همچنین درباره بایو فیلتر آب و شیوه‌های آن گفت که در شیرین‌سازی آب‌های دریایی، آب شور و آب سفره‌های زیرزمینی استفاده می‌شود. بیرالوند همچنین درباره تولید پوشش‌های کامپوزیتی ضد جلبک و ضد خزه از استخر تا سکوهای نفتی، اسکله و کشتی به طور پیشگام در جهان گفت.

قلیچ‌خانی گفت: علم در زیرمجموعه‌های خود مشابهت‌های خیلی بالایی به هم دارد و باید در ارائه طرح‌ها به جزییات دقت بیشتری انجام شود. در جلسه‌ای درباره سولفورزدایی و کراکینگ در نشست تخصصی گفت‌وگو خواهیم کرد.

نجفی هم تأکید کرد: برای اینکه این طرح به لایحه‌ای تبدیل شود، نیاز به بررسی مجدد دارد تا مشابهت‌هایی با طرح‌های دیگر نداشته باشد؛ در صورت نبود مشابهت‌ها، کمیسیون انرژی اتاق ایران برای تبدیل شدن طرح علمی به لایحه و تجاری‌سازی آن فعالیت خواهد کرد.

ادامه کمیته فنی آموزش، نوآوری و آینده‌پژوهی کمیسیون انرژی اتاق ایران به معرفی ریز جلبک‌ها اختصاص داشت. سجاد صفری و مهندس تبریزی تولیدکنندگان ریز جلبک اسپرولینا با فایل‌های تصویری این محصول را که به جز ایران فقط در 5 کشور جهان تولید می‌شود و هم به‌عنوان خوراکی پدافند غیرعامل، هم به عنوان مکمل غذایی و دارویی و هم با خاصیت تولید اکسیژن و تصفیه هوا و هم چنین تولید برق از یکی از مواد داخل این ریز جلبک قابل بهره‌برداری است گفتگو کردند.

در حال حاضر تکنولوژی تولید آن از استخرهای باز در قشم به تولید در لوله‌های شیشه‌ای و سیستم بسته که دائم می‌تواند در حال تولید باشد، مبدل شده است.

گستردگی کاربردهای این محصول، کمیته فنی آموزش، نوآوری و آینده‌پژوهی کمیسیون انرژی اتاق ایران را تشویق به برگزاری یک همایش و معرفی به‌تمامی سازمان‌های مرتبط کرد.

زنگنه، سخنران پایانی این جلسه بود که با رعایت استانداردهای روز دنیا مشغول ساخت سازه‌های ساختمانی مقاوم در برابر زلزله در سایر کشورهاست و پیشنهاد جامعه خانه سبز هوشمند را با برآورد تمامی محاسبات ساخت، میزان گردش انرژی و تولیدات انرژی مازاد با جداول محاسبه‌شده معرفی کرد.

در همین رابطه