رادیو مجازی اتاق ایران ۲ دی 1403

اتاق ایران آنلاین گزارش می‌دهد

مذاکره ایران و ترکیه برای تمدید قرارداد گازی

وزیر نفت در جریان سفر به ترکیه در دیدار با مقام‌های انرژی و اقتصادی این کشور، درباره تمدید قرارداد گازی و تجارت انرژی گفت‌وگو کرد. قرارداد ۲۵ ساله صادرات گاز ایران به ترکیه در سال ۲۰۲۶ میلادی به پایان می‌رسد.

29 مهر 1401 - 15:26
کد خبر : 44219
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

جواد اوجی، وزیر نفت که در رأس هیاتی به آنکارا سفر کرده با «فاتح دونمز» و «نورالدین نباتی» وزرای انرژی و اقتصاد ترکیه دیدار کرد؛ او همچنین با رئیس کل بانک مرکزی ترکیه و شرکت‌های بزرگ فعال در حوزه انرژی این کشور دیدار کرده است.

یکی از مهم‌ترین محورهای مورد مذاکره، تمدید قرارداد صادرات گاز ایران به ترکیه بود که اصول آن مورد توافق دو طرف است. در این سفر مقرر شد برای ادامه مذاکرات کارگروهی مشترک برای کار روی موضوع تمدید قرارداد شکل گیرد. قرارداد ۲۵ ساله صادرات گاز ایران به ترکیه در سال ۲۰۲۶ میلادی به پایان می‌رسد.

اوجی همچنین در این سفر درباره افزایش مقدار صادرات گاز ایران به ترکیه و ساخت یک خط لوله جدید صادرات گاز برای افزایش ظرفیت انتقال گاز از این مسیر مذاکره شد.

در سفر وزیر نفت به ترکیه درباره دو سناریوی افزایش صادرات گاز از طریق یک قرارداد جدید یا در قالب تمدید قرارداد قبلی بحث شد.

ترکیه به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین مشتریان گاز ایران، رقیب جدی ایران است، که در سال 1399 موفق به کشف ذخیره گاز طبیعی 320 میلیارد مترمکعبی در میدان گازی ساکاریا در دریای سیاه شد و به‌طورجدی امیدوار است از واردات سالانه 12 میلیارد دلار گاز طبیعی بی‌نیاز شود. برآوردها نشان می‌دهد درصورتی‌که ترکیه بتواند سالانه 10 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در میدان گازی ساکاریا تولید کند، ممکن است یک‌پنجم گاز موردنیاز خود را برای 32 سال آینده فقط از این منطقه تأمین کند.

همان زمان حمیدرضا صالحی، نایب‌رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران درباره اثرات کشف منابع گازی در ترکیه به ایسنا گفته است: دولت ترکیه در سال‌های گذشته توانسته با استفاده از ظرفیت‌های خود و برنامه‌های بلندمدت سیاستمدارانش در بازارهای مختلف نقش‌آفرینی کند و گرچه تاکنون ذخایر گازی قابل‌توجهی نداشت اما بااین‌وجود سعی می‌کرد در این بازار نیز حضور داشته باشد. حال با اعلام پیدا شدن میدان گازی جدید قطعاً شرایط تغییر خواهد کرد.

به عقیده صالحی، نخستین نتیجه کشف میدان گازی جدید ترکیه، کاهش نیاز این کشور به واردات گاز است و ازاین‌رو احتمالاً قرارداد جدیدی برای خرید گاز ایران منعقد نخواهد کرد. او می‌افزاید: از سوی دیگر با توجه به نگاه صادرات محور دولت ترکیه، احتمالاً آنها در آینده‌ای نه‌چندان دور به صادرات گاز نیز فکر خواهند کرد که عراق بازاری در دسترس برای آنها خواهد بود و این به معنی تهدید مستقیم بازار ایران است.

حالا قرارداد 25 ساله گاز ایران و ترکیه به فصل پایانی خود رسیده است؛ اوایل مردادماه امسال رجب‌طیب اردوغان در سفری که به ایران داشت، در گفت‌وگوی تفصیلی با شبکه «تی‌آرتی» این کشور درباره دستاوردهای سفر اخیرش به تهران گفته بود که آنکارا خرید نفت و گاز از ایران را افزایش خواهد داد. ایران هم بارها در دو سال گذشته سعی بر تمدید این قرارداد کرده است؛ باید منتظر ماند و دید که این قرارداد چگونه و براساس چه سناریویی تمدید خواهد شد.

در همین رابطه