رادیو مجازی اتاق ایران - ۳ بهمن 1403

در نشست موسسه جهانی حلال و آکادمی علوم اجتماعی ویتنام مقرر شد

ایران و ویتنام در زمینه حلال همکاری می‌کنند

در نشست مجازی موسسه جهانی حلال و موسسه مطالعات خاورمیانه و آفریقای آکادمی علوم اجتماعی ویتنام، مقرر شد تا تفاهم‌نامه‌ای برای آغاز همکاری‌های مشترک میان دو طرف به امضا برسد.

15 آبان 1401 - 10:28
کد خبر : 44476
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

نشست مجازی موسسه جهانی حلال (ایکریک) و موسسه مطالعات خاورمیانه و آفریقای آکادمی علوم اجتماعی ویتنام (IAMES) برگزار شد. در این نشست که به دنبال مذاکرات سفیر ایران در هانوی با لی فوک مین مدیرکل موسسه مطالعات خاورمیانه و آفریقای آکادمی علوم اجتماعی ویتنام درباره فرصت‌های همکاری دو کشور در زمینه حلال و با هماهنگی وزارت امور خارجه برگزار شد، سفیر ایران در ویتنام، نماینده وزارت امور خارجه، محمدرضا کرباسی مدیرکل ایکریک، شجاعی مشاور ارشد ایکریک، اسکندری مدیر فنی ایکریک و مین مدیرکل موسسه مطالعات خاورمیانه و آفریقای آکادمی علوم اجتماعی ویتنام، رملان عثمان مؤسس مرکز حلال ویتنام و جمعی از اعضای این موسسه حضور داشتند.

لی فوک مین مدیرکل موسسه مطالعات خاورمیانه و آفریقای آکادمی علوم اجتماعی ویتنام با بیان اینکه موضوع صنعت حلال در ویتنام با جدیت در حال پیگیری است، گفت: تدوین استراتژی 10 ساله ویتنام در صنعت حلال در دستور کار قرار دارد تا توسط نخست‌وزیر امضا شود. در حال حاضر به ویژه در شمال ویتنام، شناخت و درک درستی از محصولات حلال وجود ندارد و تهیه این اقلام در فروشگاه‌ها به راحتی امکان‌پذیر نیست.

ویتنام علاقه‌مند به افزایش صادرات محصولات حلال خود است

علی‌اکبر نظری سفیر ایران در ویتنام، با اشاره به ظرفیت بالا و در حال رشد بازار جهانی حلال و همچنین جمعیت در حال رشد مسلمانان در جنوب و غرب آسیا و آفریقای شمالی بیان کرد: طبق آمار هزینه‌هایی که صرف حلال می‌شود 1.3 درصد از 4.1 تریلیون دلار آمریکا در سال 2020 است که پیش‌بینی می‌شود این رقم به 9.1 تریلیون دلار در سال 2024 و 15 تریلیون دلار در سال 2050 برسد.

او افزود: حلال فقط محدود به غذا نیست و طیف گسترده‌ای از محصولات در زمینه آرایشی و بهداشتی و دارویی را شامل می‌شود که این محصولات تأثیر بسیار مثبتی بر توسعه صنعت توریسم و اقتصاد و خدمات بازاریابی در ویتنام دارد.

نظری تأکید کرد: ویتنام علاقه‌مند به افزایش صادرات محصولات حلال خود به بازار حلال مخصوصاً در آسیای غربی است. ایران با توجه به جمعیت 90 میلیون نفری با اکثریت مسلمان خود بازار بسیار مناسبی برای محصولات حلال ویتنام است. علاوه بر این، ایران دانش، امکانات و تجربه‌ای عالی در زمینه حلال دارد.

او با بیان اینکه سالیانه 50 شرکت ویتنامی گواهی حلال دریافت می‌کنند در حالی که تنها 20 محصول حلال ویتنامی صادرات می‌شوند گفت: ما برای توسعه بازار ویتنام و ورود این کشور به بازار حلال از طرق مختلف از جمله ایجاد بستری جهت عقد قرارداد، برگزاری سمینار، آموزش و به اشتراک‌گذاری تجربیات و گواهی حلال و همکاری با افراد ذیصلاح در ایران آمادگی داریم.

رملان عثمان مؤسس مرکز حلال ویتنام گفت: در ویتنام درک مشخصی از معنای حلال و حلیت وجود ندارد و نگاه‌ها به سمت لوگوی حلال است. در حالی که به کارگیری الزامات شریعه در حلیت یک محصول ضروری است. با توجه به تجربیات کشورهای عضو همکاری اسلامی و به خصوص ایران در این زمینه خواستار همکاری جهت توسعه دانش و آگاهی در ویتنام هستیم.

امکان توسعه همکاری های ایران و ویتنام در حوزه غذای حلال وجود دارد

محمدرضا کرباسی مدیرکل ایکریک هم با بیان اینکه صنعت حلال صنعتی در حال گسترش در جهان است گفت: پیش‌بینی می‌شود ارزش بازار جهانی حلال در سال 2027 به 2 تریلیون دلار برسد و ایران در سال 2020 جایگاه ششم در تولید غذای حلال در کشورهای مسلمان و غیرمسلمان را داشت. ایران در میان کشورهای اسلامی، کشور هفتم در مصرف غذا، هفتم در تولید غلات، سوم در تولید میوه، چهارم در تولید گوشت، و دوم در تولید سبزیجات است.

او با اشاره به واردات 348 میلیارد دلاری ویتنام افزود: 81 میلیون دلار از این رقم واردات از ایران است که از این میزان نیز 15 میلیون دلار مربوط به واردات غذاست. صادرات ویتنام به جهان 418 میلیارد دلار است که 43 میلیون دلار آن به ایران است که از این میزان 34 میلیون دلار مربوط به واردات غذای ایران از ویتنام است.

کرباسی تأکید کرد: با توجه به اینکه بخش زیادی از حجم تجارت دو کشور را مواد غذایی تشکیل داده است امکان رشد و توسعه همکاری دو کشور در بحث تولیدات حلال برای بازار دو کشور و کشورهای دیگر جهان وجود دارد.

او همچنین پیشنهاد تأسیس دفتر موسسه جهانی حلال (ایکریک) در ویتنام، امضای تفاهم‌نامه همکاری در زمینه بازرسی از تولیدکنندگان غذای حلال و تبادل اطلاعات در زمینه استانداردهای حلال OIC را مطرح کرد.

کرباسی با بیان اینکه مصرف و نیاز به غذای حلال محدود به کشورهای مسلمان نیست و کشورهای غیرمسلمان نیز علاقه‌مند به مصرف غذای حلال هستند گفت: باید توجه داشت در کشورهای مختلف مراکز مختلفی نشان حلال صادر می‌کنند ولی تمامی آن‌ها صلاحیت صدور گواهی حلال را ندارند. استاندارد مرجع OIC/SMIIC استانداردی معتبر در کشورهای اسلامی است. اما در حال حاضر، کشورهای اسلامی لوگوی مشترک ندارند و علیرغم پذیرفته شدن استانداردهای OIC/SMIIC در این کشورها، برخی از کشورها بر اساس استاندارد ملی خودشان عمل نموده و گواهی حلال صادر می‌کنند که مورد تائید دیگر کشورها قرار ندارد.

مین هم در پاسخ از امضای تفاهم‌نامه و تبادل اطلاعات استقبال کرده ضمن تأکید بر بهره‌مندی از تجربیات کارشناسان حلال ایران برای پیاده‌سازی طرحی ملی در ویتنام گفت: ایجاد رستوران‌های حلال و گردشگری حلال در ویتنام در دستور کار این مرکز قرار دارد.

در پایان، مقرر شد تا تفاهم‌نامه‌ای میان طرفین به صورت حضوری در تهران یا هانوی با هماهنگی سفارت ایران در هانوی ظرف 3 ماه آتی به امضا برسد.

موضوعات :
در همین رابطه