در اکتبر سال ۲۰۱۰ به دستور آمریکا، بسیاری از اشخاص های حقیقی و حقوقی توسط اتحادیه اروپا تحریم شدند. این تحریم ها فشار زیادی را به اقتصاد کشور آورد،به طوری که شرکت های ایرانی را بدون شریک و همکار گذاشت. مانند خیلی از شرکت های دیگر، شرکت ملی نفتکش ایران نیز گریبانگیر این تحریم ها شد. البته در سپتامبر همان سال اتحادیه اروپا دو مرتبه تحریم هایش را برای این شرکت لغو کرد، ولی مجدد در فوریه ۲۰۱۵ شرکت ملی نفتکش را در لیست تحریم ها قرار گرفت.
طی جند روز گذشته خبرهایی در رسانه ها مبنی بر تحریم دوباره این شرکت و سهامداران آن توسط اتحادیه اروپا منتشر شده است. این در حالی است که با توجه به اجرایی شدن برجام، شرکت ملی نفت ایران از فهرست تحریم ها خارج شده و در حال حاضر در فهرست تحریم های اروپا و آمریکا قرار ندارد .حال آنکه اگر هرگونه تحریم مجددی صورت بگیرد، نقص صریح برجام محسوب می شود.
تحریمی نیست؛ نغتکش گمشده را هم برگرداندیم
علی اکبر صفایی مدیرعامل سابق شرکت ملی نفتکش در مراسم معارفه سیروس کیان ارثی بهعنوان مدیرعامل جدید این شرکت گفته بود که تحریمی علیه شرکت ملی نفتکش ایران وجود ندارد و ناوگان این شرکت در بازارهای بینالمللی حضور دارد.
وی با فعالیت های این شرکت در زمان تحریم ها اشاره کرده و گفته است:« این شرکت افزون بر حفظ ناوگان در دوان تحریم، توانست به بزرگترین ناوگان کشتیرانی نفتی جهان بدل شود و کار حمل نفت صادراتی کشور را بدون هیچ دغدغه و نگرانی و بدون لحظهای توقف انجام دهد و نیاز داخل را تامین کند؛یکی از مواردی که مربوط به گذشته بود اما پیگیری آن در این دوره انجام شد موضوع «نفتکشهای» گمشده بود که این نفتکشها با کمک هیئت مدیره و دستگاههای قضایی و زیر نظر دستگاه های نظارتی به ناوگان شرکت بازگشت.»
مدیرعامل پیشین شرکت ملی نفتکش ایران در روز خداحافظیاش با بیان این که تحریمی علیه شرکت ملی نفتکش ایران وجود ندارد، گفت: در موضوع گم شدن کشتیهای نفتکش سکوت کردیم تا منافع این شرکت تهدید نشود.
حالا همه منابع خبری و رسمی می گویند، شرکت ملی نفتکش ایران با اجرای برجام از تحریم خارج شده است و حتی مشکلی برای بیمه نفتکشهای ایرانی از سوی بیمه گران اروپایی وجود ندارد و فعالیتهای شرکت ملی نفتکش ایران هم اکنون طبق روال معمول ادامه دارد.
امیرحسین زمانی نیا می گوید:« شرکت ملی نفتکش هم اکنون در تلاش است تا ثابت کند که بی دلیل تحریم شده است، این موضوع نیز مربوط به پیش از اجرای برجام است و جنبه حقوقی دارد.»
انتشار اخبار نادرستی درباره تحریم شرکت ملی نفتکش ایران،موجب پاسخ آنها شد.در بیانیه ای که بدین منظور منتشر کردند،آمده است:« هیچ گونه ابلاغ رسمی از سوی دادگاههای اروپا که متضمن تحریمهای مجدد علیه شرکت ملی نفتکش ایران باشد، به این شرکت واصل نشده است لذا خبر ابلاغ حکم به این شرکت مندرج در رسانهها به طور کامل تکذیب میشود.بدیهی است چون دادگاه اتحادیه اروپا صلاحیت وضع تحریم ندارد، لذا نمیتواند شرکتهای بیمه اروپایی را از بیمه کردن نفتکشهای ایرانی منع کند، در واقع این امر که نوعی تحریم تلقی میشود در صلاحیت شورای اتحادیه اروپا قرار دارد.»