هفته بسیج گرامی باد

رادیو مجازی اتاق ایران 30 آبان 1403

در نشست دبیران کمیسیون‌های کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق‌های استانی مطرح شد

توانمندسازی بر اساس ظرفیت های منطقه ای

رصد، پایش و ارائه راهکار، مهم‌ترین هدف اجرای برنامه توانمندسازی کمیسیون‌های کشاورزی، صنایع غذایی، آب، محیط زیست و اقتصاد سبز اتاق استان‌هاست.

26 مهر 1395
کد خبر : 4664
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک
رصد، پایش و ارائه راهکار، مهم‌ترین هدف اجرای برنامه توانمندسازی کمیسیون‌های کشاورزی، صنایع غذایی، آب، محیط زیست و اقتصاد سبز اتاق استان‌هاست.

نشست دبیران کمیسیون های کشاورزی، آب، محیط زیست و اقتصاد سبز اتاق های استانی عکس: محمد علی مهدی

در نشست مشترک دبیران کمیسیون‌های کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق‌های استانی که با حضور دبیرکل و رئیس کمیسیون آب، محیط زیست و اقتصاد سبز اتاق ایران برگزار شد، بر ارتقای سطح تعاملات و ارتباط بین کمیسیون‌ها، شناسایی و تقویت همکاری‌های مشترک برای بهره گیری از تجارب، گسترش آگاهی و اطلاع از سیاست‌های کلان، ایجاد کمیته‌های مشترک، ارزیابی و شناسایی نقاط ضعف، تبیین شاخص‌ها و محورهای اصلی و مهم برای پیش بینی ماموریت‌های یکساله و آشنایی با فناوری‌های نو در این حوزه تاکید شد.

علیرضا اشرف، دبیرکل پارلمان بخش خصوصی کشور، انتظارات اتاق از کمیسیون‌های تخصصی به ویژه کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست را بالا توصیف کرد و گفت: این بخش‌ها ارتباط مستقیمی با سلامت روحی و جسمی مردم دارند، بنابراین باید در انجام ماموریت‌‌های خود بسیار دقیق باشند. در اختیار داشتن اطلاعات و شناخت از مناطق مختلف کشور این امکان رابرای اعضای کمیسیون ها فراهم می کند تا بتوانند حضور پررنگ و موثری در نشست‌‌های تصمیم گیری و سیاست گذاری کشوری داشته باشند.

وی تصریح کرد: مهم ترین نکته ای که در حال حاضر از سوی این کمیسیون‌ها قابلیت پیگیری دارد، اجرایی شدن مجدد لایحه جلوگیری از تفکیک اراضی در سطح کشور است. متاسفانه ایران، از معدود کشورهایی است که هنوز در این زمینه به جمعبندی منطقی دست پیدا نکرده است.

لایحه جلوگیری از تفکیک اراضی چند سال قبل به تصویب مجلس رسید ولی به دلایلی اجرای آن متوقف شد.

به اعتقاد اشرف اگر تقسیم اراضی به همین شکل ادامه پیدا کند، کشاورزی کشور از بحثهای اقتصاد کشاورزی خارج می شود و دیگر هیچ توجیهی نخواهد داشت.

دبیرکل اتاق ایران نگاه عالمانه به اقتصاد کشاورزی را چالش دیگر این حوزه در ایران عنوان کرد و گفت: کشاورزی تبدیل انرژی به نیازهای اساسی مردم است بدین ترتیب می توانیم خروجی آن را سنجیده و متوجه شویم که هر یک از انرژی ها ی اولیه تا چه میزان در امینت غذایی کشور تاثیرگذار هستند.

نیاز به انقلاب سبز نکته دیگریست که مورد توجه اشرف قرار گرفت. به اعتقاد وی اگر منابع آب و خاک را از دست بدهیم با مشکلات بسیار جدی‌تری مواجه می شویم که رهایی از آنها به راحتی امکانپذیر نخواهد بود.

محمدحسین شریعتمدار، رئیس کمیسیون آب، محیط زیست و اقتصاد سبز اتاق ایران با تاکید بر بحران‌های حوزه کشاورزی و آب در ایران، برنامه توانمندسازی کمیسیون‌‌ها را ضروری ارزیابی کرد و گفت: درپی تصویب قانون بهبود مستمر محیط کسب وکار و اضافه شدن نام کشاورزی به عنوان اتاق ایران، نگاه‌های بیشتری به سمت کشاورزی معطوف شد و به دنبال آن و به موجب همین قانون، مرکز مطالعات آب و کشاورزی اتاق ایران تاسیس شد. در این برهه زمانی یعنی حدود 4 سال قبل، اصلاح ساختار کمیسیون‌ها به عنوان یک ضرورت دیده شد. در حقیقت به این باور رسیدیم که ساختار کمیسیون‌های کشاورزی اتاق‌های استانی باید با ظرفیت‌ها، داشته‌ها و نداشته‌های آنها هماهنگ باشد.  

این فعال اقتصادی یادآور شد: باید برای هر کمیسیون یک برنامه ملی و یک برنامه استانی تهیه می شد که برخی از استان‌ها در این زمینه فعالانه وارد شدند اما همچنان تعدادی از استان‌ها در چرخه تعیین وظایف ملی وارد نشده اند.

وی در این برنامه تاکید بر مطالعات منطقه ای و توجه به ظرفیت‌های هر بخش از کشور را بسیار مهم دانست و این تقسیم‌بندی را اساس برنامه توانمندسازی کمیسیون‌های کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق‌های استانی عنوان کرد.

احمدعلی شیخی، کارشناس مرکز ملی مطالعات آب و کشاورزی اتاق ایران رئوس برنامه‌های توانمندسازی کمیسیون‌های کشاورزی اتاق‌های استانی را تشریح کرد. بر اساس اظهارات وی گام اول در این برنامه شناخت و آگاهی از منطقه و استان مورد نظر است؛ آشنایی با داشته‌ها و نداشته‌ها، طراحی برنامه‌ها، استراتژی و تدوین نقشه راه را آسان تر می کند. از طرف دیگر مرکز مطالعات نیز در حال تهیه آرشیوی جامع از این اطلاعات منطقه ای است.

وی ادامه داد: بعد از کسب اطلاعات اولیه، هر استان متناسب با بضاعت علمی و تجربی که دراختیار دارد باید اولویت بندی و یک به یک برای حل مشکلات موجود برنامه و راهکار تهیه کند. این اولویت بندی در بازه زمانی یکساله انجام می شود.

شیخی قدم بعدی را تدوین سند ماموریت به صورت دوجانبه بین کمیسیون کشاورزی اتاق استان و کمیسیون آب، محیط زیست و اقتصاد سبز اتاق ایران و به امضای رئیس اتاق ایران، برشمرد. در واقع این اقدامات موجب می شود از هدر رفت منابع و زمان جلوگیری شده و به صورت هدفمند و برنامه محور حرکت کرد. البته ارزیابی نتایج اقدامات صورت گرفته نیز به صورت دوره ای باید انجام شود که متاسفانه هنوز در این مرحله ضعیف عمل می شود.  

گفتنی است در دوره سه ساله بین 1391 تا 1394در حدود 18 بیانیه ماموریت، یک تفاهم نامه ایجاد اندیشکده آب در اتاق کرمان و پیش نویس بیانیه ماموریت سه اتاق مشهد، کرمانشاه و شیراز و مواردی از این دست تهیه شده است.

در همین رابطه