همایش ملی نقش مناطق آزاد در تحقق اقتصاد مقاومتی در منطقه آزاد ارس برگزار شد. در آیین افتتاحیه این همایش معاون تولید، صادرات و فناوری شورای عالی مناطق آزاد گفت: در سال گذشته قریب به 600 میلیون دلار صادرات از مناطق آزاد صورت گرفت که بیش از نیمی از این میزان در خود مناطق آزاد تولید شده بود.
مهدی بازارگان افزود: ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی کشور برای تمام دستگاه های اجرایی برنامه ای تدوین و ابلاغ کرد که این برنامه برای مناطق آزاد در سه بسته تقسیم بندی شدند.
وی عنوان کرد: در راستای اقتصاد مقاومتی باید به دنبال کاهش ضایعات و افزایش بهره وری بود.
معاون تولید، صادرات و فناوری شورای عالی مناطق آزاد، دلیل اهمیت اقتصاد مقاومتی در شرایط حال حاضرکشور را مقابله با استکبار جهانی دانست و گفت: دشمن از سلاح اقتصاد برای ضربه زدن به کشورما استفاده خواهد کرد. از همین رو باید خود را در مقابل این ضربه ها بیمه کنیم که ایمن کردن با جستجو و یافتن راهکار و عملیاتی کردن آن محقق خواهد شد.
وی ضمن اشاره به افزایش 30 درصدی مقدار صادرات گفت: گسترش زمینه انتقال تکنولوژی و گسترش تکنولوژی در این مناطق از برنامه های پیش روی مناطق آزاد برای تحقق اقتصاد مقاومتی است.
بازارگان در خصوص حجم صادرات در مناطق آزاد گفت: در سال گذشته رقمی قریب به 600 میلیون دلار صادرات از مناطق آزاد صورت گرفت که از این میزان در حدود 300 میلیون دلار در خود مناطق آزاد تولید و صادر شده و مابقی نیز در دسته صادرات مجدد قرار دارد.
وی در توضیح صادرات مجدد گفت: این صادرات به صورت کالاهای نیمه ساخته وارداتی است که باتغییرات مجدداَ صادر می شود.
معاون تولید، صادرات و فناوری شورای عالی مناطق آزاد تصریح کرد: در زمینه انتقال تکنولوژی نیز به لطف خدا اقدامات مثبتی صورت گرفته که نتیجه آن تولید محصولات در داخل این مناطق و جلوگیری از واردات محصولات مشابه بوده است.
بازارگان در ادامه به انتقادات وارده به مناطق آزاد اشاره و بیان کرد: دلیل انتقادات وارده به این مناطق را می توان در انتظارات و توقعات بالا از این مناطق دانست که این انتظارات با زیربناهای موجود و اعتبارات تخصیص یافته شده مطابقت ندارد.
خام فروشی و فرهنگ نادرست مصرف از معضلات اقتصادی است
محسن خادم عرب باغی، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس در ادامه همایش اظهار کرد: متاسفانه عده ای فکر می کنند که مناطق آزاد محلی برای چاپ ریال و دلار است در حالی که این مناطق یکی از وظایف اصلی را ایجاد ارزش افزوده می دانند که این مهم نیز تنها با تاکید بر کار و فعالیت و اعتقاد راسخ به اقتصاد مقاومتی قابل تحقق است.
وی سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی را تنها راه برون رفت از مشکلات پیش روی کشور دانست و خاطرنشان کرد: اقتصاد مقاومتی باید در عملکرد ما نمود پیدا کند، بهبود وضعیت معیشتی و زیستی انسان ها وظیفه تک تک مسئولان دولتی است و محور های این سیاست ها باید با عشق و علاقه محقق شود.
عرب باغی بازنگری اساسی در تفکرات و بینش عملکردی را ضروری دانست و گفت: در کنار تاکید بر صادرات در مناطق آزاد ارس باید در مسائل دیگری همچون بهره وری و نحوه مصرف و اصلاح رفتارهای اقتصادی تاکید و توجه کنیم.
وی تاکید کرد: فرهنگ مصرف در کشور ما متاسفانه به سمت فاجعه می رود و در این خصوص باید تدبیری اساسی انجام شود.
وی نقش بهره وری در مناطق آزاد و سرعت بخشی در تحقق برنامه های اقتصاد مقاومتی را مورد تاکید قرار داد و گفت: متاسفانه ما امروز درحالی از اقتصاد مقاومتی سخن می گوییم که سهم قابل توجهی از تولید ما را ضایعات تشکیل می دهد به طوری که در پخت نان شاهد 30 درصدی ضایعات هستیم و این تنها نمونه ای از آمار تکان دهنده ای است که با هیچ منطق اقتصاد مقاومتی توجیه پذیر نیست.
مدیر عامل سازمان منطقه آزاد ارس خام فروشی را یکی از معضلات اقتصاد کشور دانست و گفت: یکی از اهداف اصلی مناطق آزاد توجه به صنایع صادرات محور است تا با پرهیز از صادرات فله ای به سمت تبدیل، بسته بندی و بازاریابی و صادرات حرکت کنیم .
وی استفاده از فرصت های خاص در مناطق آزاد را مورد توجه قرار داد و افزود: مناطق آزاد می توانند به عنوان الگویی مهم در برنامه های اقتصادی کشورباشند چرا که تصمیم گیری درا ین مناطق به مراتب راحت تر و حمایت ها بیشتر است .
در ادامه این همایش محمد باقر بهشتی، دبیر همایش ضمن اشاره به نقش مناطق آزاد در تحقق اقتصاد مقاومتی گفت: استفاده از ظرفیت برون گرایی اقتصاد مقاومتی باید مورد تاکید مناطق آزاد باشد و در این بین رویکرد برون گرایی اقتصاد مقاومتی موجب تحول اساسی در منطقه آزاد ارس و کل کشور است .
وی افزود: رویکرد برون گرایی اقتصاد مقاومتی موجب تحول اساسی در منطقه آزاد ارس و کل کشور است .
بهشتی اظهار کرد: اقتصاد ایران با مشکلات متعددی روبرو مواجه است که برای رفع این مشکلات تلاش های زیادی صورت گرفته است که سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی و سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی از جمله این تلاش ها است .
وی ادامه داد: هدف تمام برنامه هایی که در این راستا انجام شده است توسعه ایران اسلامی است تا با بهبود در تامین نیازهای اساسی مردم شاهد توسعه اقتصادی کشور باشیم.
وی خواستار توجه درست به مفهوم اصلی اقتصاد مقاومتی شد و گفت: باید توجه داشت که مفهوم و معنای اقتصاد مقاومتی با اقتصاد مقابله ای متفاوت است چرا که هدف از اقتصاد مقاومتی مقاوم سازی اقتصاد است تا در برابر مشکلات و شرایط مختلف انعطاف پذیری مورد نیاز را داشته باشد در حالی که اقتصاد مقابله ای درون گرا است و این نوع نگاه پویایی را از اقتصاد می گیرد.
دبیر همایش خاطرنشان کرد: سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی به فرصت سازی، درون زایی، برون گرایی، افزایش مشارکت مردمی، افزایش درآمد طبقات کم درآمد افزایش سهم تولید و صادرات محصولات دانش بنیانف اصلاح الگوی مصرف، ترویج استفاده از تولید داخل ، اصلاح ساختار اداری و ... اشاره دارد که هر یک از این مسائل در مناطق آزاد باید مورد تاکید قرار گیرد.
بهشتی با اشاره به بند یازده سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی گفت: در این بند آمده است" توسعه حوزه عمل مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور به منظور انتقال فناوریهای پیشرفته، گسترش و تسهیل تولید، صادرات کالا و خدمات و تأمین نیازهای ضروری و منابع مالی از خارج" و بر این اساس هدف اصلی سیاست اقتصاد مقاومتی و مناطق آزاد تقویت اقتصاد ملی است .
وی با تاکید بر اینکه نباید مناطق آزاد فعالیت خود را تنها در کشورهای همسایه خلاصه کنند خاطرنشان کرد: برای نمونه منطقه آزاد ارس، تنها با یک واسطه همسایه اتحادیه اروپا است و چنانچه با رویکرد برون گرایی به بازار این منطقه توجه کند خواهد توانست به بازار 18 هزار میلیارد دلاری اروپا دست یابدو این مهم موجب تحول اساسی در منطقه آزاد ارس و حتی کل ایران خواهد شد .
وی پویایی و تحرک مناطق آزاد کشور را منوط به دو عامل اصلی دانست و گفت: باید مسئولان سیاسی کشور با عنایت به قوانین مناطق آزاد از دخالت در این مناطق بپرهیزند و در این مناطق مدیرانی دانا و توانمند اقتصادی به کار گرفته شوند تا پویایی و تحرک در این مناطق باشیم.
بهشتی به تبلیغات منفی در خصوص مناطق آزاد کشور نیز اشاره کرد و گفت: امیدواریم با نگاه تخصصی تبلیغات منفی علیه مناطق ازاد کمتر شود و از سویی شاهد نگاه مثبت مجلس به موضوع افزایش تعداد مناطق آزاد کشور باشیم.