هفته بسیج گرامی باد

رادیو مجازی اتاق ایران 30 آبان 1403

غلامحسین شافعی در نشست با سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت

نیاز امروز اقتصاد، سرمایه‌گذاری‌های بزرگ تولیدی و دانش‌محور است

رئیس اتاق ایران می‌گوید: پاشنه آشیل اقتصاد ایران در مواجهه با بحران‌ها، انجام نشدن سرمایه‌گذاری‌های بزرگ تولیدی و دانش‌محور است و باید در برنامه‌ریزی‌های مدیریتی، تمهیدات لازم برای رفع این مسئله اندیشیده شود.

16 اردیبهشت 1402
کد خبر : 56270
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: عدم سرمایه‌گذاری‌های بزرگ اقتصادی و تولیدی که بنیان آن‌ها بر دانش و فناوری روز استوار باشد، چالش امروز اقتصاد بوده و پاشنه آشیل آن در مواجهه با بحران‌ها به شمار می‌آید، پس در برنامه‌ریزی‌های مدیریتی، این نیاز ضروری باید مدنظر قرار گیرد.

غلامحسین شافعی در نشست فعالان اقتصادی استان خراسان رضوی با سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت، افزود: این سرمایه‌گذاری‌های کلان، واحدهای تولیدی بزرگ و در پی آن بازارهای وسیع را خلق می‌کند و می‌تواند اقتصاد ما را از بعضی چالش‌های امروز، در امان دارد اما حتی تقویت واحدهای بزرگ صنعتی موجود هم در توسعه اقتصادی اثرگذار بوده و اولویت به‌مراتب مهم‌تری محسوب می‌شود.

او با اشاره به حادثه آتش‌سوزی در شرکت الکترواستیل در فروردین امسال، گفت: این بنگاه تولیدی، فخر واحدهای صنعتی استان خراسان رضوی است و دریغ که حادثه‌ای تلخ، این مجموعه را به خسارت‌های جدی دچار کرد. در روز حادثه پیامی برای آقای محمدزاده، مدیرعامل این مجموعه ارسال و ابراز همدردی کردم و پاسخ ایشان قوت قلبی بود برای ما. مدیرعامل این واحد صنعتی شاکر بود که از این حادثه خسارت جانی به کارکنان این مجموعه و نیروی آتش‌نشانی و امداد حاضر در صحنه وارد نیامده و دامنه حادثه گریبان گیر مراکز اطراف نشده است.

شافعی ادامه داد: حادثه اخیر در واحد الکترواستیل در حالی اتفاق افتاد که این مجموعه تولیدی، سهمی 25 درصدی در بازار لوازم‌خانگی کشور داشته و طبق بررسی اجمالی ما، واحدهایی که عمق ساخت تولید داخل آن‌ها در طول زمان افزایش یافته باشد، برای وزارت صمت از اهمیت به سزایی برخوردار هستند. درمجموع خسارت وارد شده، فقط گریبان این مجموعه صنعتی را نگرفته و بر بازار و مبحث عرضه نیز اثرگذار است.

وی با اشاره به آمارهایی که بعضاً از سوی دولت، قوه قضائیه و وزارت صمت در خصوص احیای واحدهای راکد صنعتی اعلام می‌شود، اذعان کرد: البته باید به این نکته توجه کرد که فعال نمودن خط تولید یک بنگاه اقتصادی، باید با توجه به اقتضائات بخش صنعت و وضعیت بازار محصولات آن مجموعه صورت بگیرد و هر حمایت و تخصیص تسهیلاتی منهای بررسی و توجه به ارزش‌افزوده یک بنگاه اقتصادی، هدر رفت منابع را در پی دارد.

رئیس اتاق ایران با اشاره به پیگیری‌هایی که از سوی اداره کل صمت خراسان رضوی برای احیای دوباره الکترواستیل انجام شده، تصریح کرد: البته بخش بزرگ‌تری از حمایت‌ها باید از جانب وزارتخانه مربوطه انجام بگیرد و درخواست ما شتاب دهی به این بحث است تا این واحد مهم صنعتی استان در بازه کوتاهی سرپا شود.

شافعی از پیگیری برای برگزاری جلسه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید کشور در خراسان رضوی و تحقق این مهم در آینده نزدیک خبر داد و ابراز امیدواری کرد که جلسه مذکور نیز فرصتی برای طرح دیگر مشکلات بخش صنعت، معدن و تجارت این استان فراهم آورد و کمکی به مسیر تولید و احیای واحدهای خسارت‌دیده باشد.

او در پایان این نشست از حضور سریع و به‌موقع سرپرست وزارت صمت برای رسیدگی به وضعیت واحد الکترواستیل و دیدار با فعالان اقتصادی خراسان رضوی قدردانی کرد و گفت: با توجه به احاطه آقای نیازی به مباحث کارشناسی در حوزه وزارت صمت، امیدواریم حضور ایشان در رأس وزارتخانه منتهی به اقدامات اساسی در رفع اشکالات موجود گردد.

عزم وزارت صمت برای شناسایی قوانین و بخشنامه‌های مخل کسب‌وکار

سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت در این نشست در جریان شاخص‌ترین مشکلات عرصه تولید و اقتصاد خراسان رضوی قرار گرفت و بر پیگیری 25 محور و موضوع عمده‌ای که در این جلسه بیان شد، تأکید کرد.

سید مهدی نیازی اظهار کرد: کارهای خوبی در راستای بهبود محیط کسب‌وکار، به همت اتاق بازرگانی رقم خورده که شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی، تجلی آن است. در حال حاضر با همکاری اتاق ایران، فرم‌های نظرسنجی برای شناسایی قوانین مخل فضای کسب‌وکار تهیه شده و مقرر است تا در اختیار بخش‌های مختلف تولیدی قرار بگیرد و هر صنعت یا بنگاه اقتصادی در حوزه تخصصی خود به مصادیق قوانین و بخشنامه‌های مخل در آن‌ها اشاره کند. اگر این اقدام در بازه کوتاهی به مرحله انجام برسد، قول می‌دهیم با همه ظرفیتی که در اختیار داریم در ارکان مربوطه، اصلاح این موضوع را پیگیری کنیم.

نیازی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به حادثه آتش‌سوزی کارخانه الکترواستیل، از پیگیری پرونده احیای این بنگاه تولیدی در سه محور خبر داد و ابراز امیدواری کرد: با پیگیری‌هایی که در راستای پرداخت خسارت این بنگاه اقتصادی از طریق بیمه، ارائه تسهیلات برای راه‌اندازی دوباره خط تولید و تسهیلگری و حمایتگری جهت سبک شدن بار هزینه‌ها و رفع موانع بعضی دستگاه‌ها انجام می‌شود، شاهد احیای این کارخانه تولیدی تا پایان سال جاری باشیم.

او خاطرنشان کرد: دغدغه فعالان اقتصادی خراسان رضوی در باب جبران خسارت الکترواستیل ارزشمند بوده و حکایت از بلوغ بخش خصوصی این استان دارد که فراتر از رقابت‌های معمول در عرصه تولید و بازار، همراهی و پیگیری این جنس موضوعات را با تمام وجود انجام می‌دهند.

تسهیل برخی شرایط در زمینه واردات ماشین‌آلات معدنی

سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به دغدغه‌های مطرح شده در حوزه معدن از سوی فعالان این بخش، از تسهیل برخی شرایط در زمینه واردات ماشین‌آلات معدنی سخن گفت و افزود: واردات ماشین‌آلات معدنی کشور به‌طورکلی متوقف بود که با تصمیمات مطلوبی که طی یک سال گذشته اخذ شده، در حال حاضر واردات در این حوزه قدری تسهیل شده اما همچنان پیگیر هستیم تا این روند شتاب بهتری بگیرد و نیاز بخش معدن ما در این حوزه رفع شود.

نیازی اضافه کرد: یکی از اقدامات ما در حوزه معدن، فعال‌سازی ظرفیت تبصره ۵ ماده ۱۴ قانون معادن مورد تأکید بوده است. در این تبصره، آن گروه از فعالان معادنی که در جهت بهره‌برداری بهینه و صیانت از ذخایر معدنی، ارتقاء بهره‌وری و تحقیق و توسعه و اکتشاف و حفظ محیط‌زیست اقدام کنند، با تأیید شورای عالی معادن از پرداخت حداکثر تا بیست درصد حقوق دولتی معاف می‌شوند.

او با اشاره به شکسته شدن رکورد صادرات در سال ۱۴۰۱، اظهار کرد: به استناد داده‌های گمرک ایران، در سال گذشته ارزش صادرات غیرنفتی حدود ۵۳ میلیارد دلار بوده که رشد قابل قبولی را نسبت به سال پیش از آن حکایت می‌کند. سیاست ما این است که صادرات از مواد اولیه و واسطه‌ای به سمت صدور محصول نهایی و پیشرفته یا همان تولیدات های‌تک تغییر پیدا کند و این مهم جایگاه ما را در بازارهای صادراتی تثبیت خواهد کرد. همچنین در حوزه روابط منطقه‌ای در شرایط کم‌سابقه‌ای قرار داریم که البته در مواردی، تحریم‌ها می‌تواند مانع از تحقق خواسته‌های ما باشد ولی تلاش ما تسهیلگری بیشتر و کمک به شکستن سد تحریم‌هاست.

در این نشست، فعالان اقتصادی صاحبان بنگاه‌های تولیدی خراسان رضوی از دغدغه‌های خود در موضوعاتی همچون قطع انرژی در فصل تابستان و زمستان، چالش تأمین مواد اولیه، نوسانات ارزی تأثیر آن بر بحث تأمین مالی بنگاه‌های اقتصادی، کمبود نیروی کار ماهر، چالش فرسودگی و مشکل ورود ماشین‌آلات معدنی، رفع تعهدات ارزی، اختیارات ستادهای تسهیل استانی، مشکلات شرکت‌های فنی و مهندسی در صدور خدمات این بخش و مسئله جبران خسارات وارده به بنگاه‌های اقتصادی به‌واسطه بروز حوادث غیرمترقبه، سخن گفتند و پیگیری این مسائل را از این مقام مسئول خواستار شدند.

در همین رابطه