هفته بسیج گرامی باد

رادیو مجازی اتاق ایران 30 آبان 1403

رئیس انجمن غلات ایران مطرح کرد

نیاز به واردات ۱۵ میلیون تن نهاده دامی تا پایان سال

کاوه زرگران، رئیس انجمن غلات ایران معتقد است: با توجه به متوسط تولید و مصرف غلات در کشور و حجم کالای ترخیص شده، تا پایان سال باید حداقل 15 میلیون تن از این اقلام برای تأمین نیاز داخلی وارد کشور شود.

28 تیر 1402
کد خبر : 67145
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

رئیس انجمن غلات ایران با اشاره به تمدید نشدن توافق کریدور امن صادرات غلات اوکراین، گفت: این اقدام موجب تأثیر روانی افزایشی کوتاه‌مدت در قیمت برخی غلات در منطقه دریای سیاه خواهد شد اما با توجه فصل برداشت مناسب در امریکای جنوبی اثر خاصی بر بازار جهانی نخواهد داشت.

کاوه زرگران در حاشیه برگزاری کنفرانس ایران گرین (گردهمایی سالانه فعالان حوزه غلات کشور)، شرایط بارندگی و آب‌وهوایی ایران، طی سال‌های اخیر را مورد توجه قرار داد و تصریح کرد: بالغ‌بر 8.66 میلیون هکتار از اراضی ایران زیر کشت غلات است که از این میزان 5 میلیون هکتار به روش دیم کشت می‌شود. درواقع عمده تولید غلات کشور مبتنی بر میزان بارندگی در کشور است که با توجه به کاهش میزان بارندگی‌ها نسبت به دوره بلندمدت، احتمال کاهش حجم تولید در این بخش وجود دارد.

او همچنین نگاهی به وضعیت خشک‌سالی حاکم بر ایران و اثرات منفی آن بر کشاورزی و تولید غذای کشور داشت و افزود: طبق برآوردهای انجام شده بالغ‌بر 50 درصد از مناطق کشور دچار شرایط خشک‌سالی هستند که این مسئله روی میزان تولید انواع محصولات به‌ویژه غلات، اثرات منفی دارد.

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران در ادامه آمار و اطلاعاتی درباره میزان مصرف انواع غلات در ایران ارائه داد. بر اساس اظهارات زرگران میزان مصرف غلات در کشور طی سال 1401 حدود 32 میلیون تن بوده که به‌علاوه 5 میلیون تن به‌عنوان ذخایر کشور، نزدیک به 37 میلیون تن غلات در سال گذشته تأمین شده که از این میزان 20.8 میلیون تن از طریق تولید داخلی و 16.7 میلیون تن هم از طریق واردات تأمین شده است.

رئیس انجمن غلات ایران با بیان این مطلب که به دلیل آب‌بر بودن ذرت، تولید این محصول در ایران اندک است، میزان تولید آن را در سال گذشته کمتر از یک‌میلیون تن برآورد کرد.

او افزود: برای تأمین کل نیاز کشور به این محصول نزدیک به 8 میلیون تن نیز واردات ذرت، انجام شده است.

این فعال اقتصادی درباره میزان تولید گندم و جو در ایران نیز به سطح زیر کشت این محصولات اشاره و تأکید کرد: بیشتر از نیمی از سطح زیر کشت غلات ایران به گندم اختصاص دارد و 1.4 میلیون هکتار از زمین‌ها نیز زیر کشت جو است.

او درباره وضعیت تولید و واردات کنجاله سویا نیز گفت: میزان مصرف این محصول در ایران بستگی به وضعیت دام و طیور دارد که بر اساس آن بین 3.5 تا 4 میلیون تن در سال متغیر است. سال گذشته 2.5 میلیون تن واردات دانه سویا انجام شده تا با اتکا به ظرفیت صنایع روغن‌کشی بخشی از کنجاله سویا موردنیاز کشور تأمین گردد و الباقی از طریق واردات تأمین شود.

بر اساس اظهارات زرگران سال گذشته به دلیل کاهش در میزان واردات کنجاله، شاهد کمبود این محصول در بازار داخلی بودیم که چالش‌هایی را برای تأمین غذای دام و طیور کشور ایجاد کرد.

رئیس انجمن غلات ایران در ادامه به چشم‌انداز تولید و تجارت غلات در سطح دنیا بر اساس گزارش‌های جهانی تا سال 2030 اشاره کرد.

او درباره میزان صادرات گندم در منطقه دریای سیاه و اروپای شرقی از کشورهای روسیه و اوکراین به‌عنوان اصلی‌ترین بازیگر و تولیدکننده اشاره کرد و گفت: پیش‌بینی می‌شود که میزان صادرات این دو کشور تا سال 2030 به حدود 69 میلیون تن در سال افزایش پیدا کند. (حدود 9 میلیون تن افزایش) و از طرفی به دلیل رشد جمعیت به‌ویژه در جنوب شرق آسیا، شاهد افزایش تقاضا برای گندم در این منطقه خواهیم بود.

زرگران درباره چشم‌انداز بازار جو نیز تأمین‌کننده اصلی را اتحادیه اروپا و کشورهای روسیه و استرالیا معرفی کرد و درعین‌حال از عربستان و چین به‌عنوان اصلی‌ترین مصرف‌کنندگان این محصول یاد کرد.

طبق اظهارات او پیش‌بینی شده تا سال 2030 نیاز عربستان به جو تا 8 میلیون تن در سال می‌رسد که 25 درصد از تقاضای جهانی به این محصول را شامل خواهد بود.

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران از پیش‌بینی رشد 25 درصدی مصرف ذرت در سطح دنیا تا سال 2030 خبر داد و گفت: درباره ذرت، کشورهای برزیل و آرژانتین و اوکراین و ایالات‌متحده بازیگران اصلی در سطح دنیا هستند که پیش‌بینی می‌شود میزان صادرات ذرت از این کشورها نیز رشد قابل‌ملاحظه‌ای خواهد داشت.

رئیس انجمن غلات ایران در ادامه به صادرات جهانی دانه‌های سویا اشاره و تأمین‌کنندگان اصلی این محصول را ایالات‌متحده آمریکا، برزیل و آرژانتین معرفی کرد و عنوان کرد طبق پیش‌بینی میزان تقاضای دانه‌های سویا نیز تا سال 2030 افزایش خواهد یافت و با اشاره به پیش‌بینی usda این افزایش حدود 26 درصد خواهد بود و سه کشور اصلی تا سال 2030 نود درصد صادرات دنیا را در اختیار خواهند داشت.

او درباره کنجاله سویا نیز به پیش‌بینی رشد 14 درصدی تجارت جهانی این محصول تا سال 2030 اشاره و تأکید کرد: آرژانتین، برزیل و ایالات‌متحده آمریکا به‌عنوان صادرکنندگان اصلی کنجاله سویا در سطح دنیا شناخته می‌شوند که پیش‌بینی می‌شود این سه کشور 87 درصد کل صادرات کنجاله سویا در سطح دنیا را به خود اختصاص دهند که از این میزان 45 درصد به آرژانتین، 25 درصد به برزیل و 17 درصد به ایالات‌متحده آمریکا پیش‌بینی شده است. با توجه به متوسط تولید و مصرف غلات در کشور و حجم کالای ترخیص شده به کشور تا پایان سال باید حداقل 15 میلیون تن غلات به کشور وارد شود تا نیاز بازار تأمین گردد.

در همین رابطه