رادیو مجازی اتاق ایران - 5 دی 1403

سیدمهدی طبیب زاده در پیش جلسه ستاد عالی پسته مطرح کرد

با بخشنامه جدید رفع تعهد ارزی، 50 درصد کارت‌های بازرگانی کرمان تعلیق می‌شود

رئیس اتاق کرمان می‌گوید: بر اساس بخشنامه جدید رفع تعهد ارزی، کارت‌های بازرگانی که کمتر از 60 درصد ارز حاصل از صادرات را برگردانده‌اند بعد از یک ماه تعلیق می‌شوند و 50 درصد کارت‌های بازرگانی استان درگیر این مسئله هستند.

28 شهریور 1402 - 08:53
کد خبر : 67816
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان گفت: اجرای بخشنامه جدید رفع تعهد ارزی مبنی بر «تعلیق کارت‌های بازرگانی با بازگشت ارز کمتر از ۶۰ درصد و عدم رفع این تعهد در مدت یک ماه»، بیش از 50 درصد کارت‌های بازرگانی استان را باطل می‌کند.

 سیدمهدی طبیب زاده، در پیش جلسه ستاد عالی پسته افزود: صدور این بخشنامه‌ها بر مشکلات صادرات استان افزوده و اجرای آن صادرات استان را با مشکل جدی روبرو خواهد کرد.

وی ادامه داد: برنامه‌ریزی‌های لازم برای برگزاری جلسه تأثیرگذار ستاد عالی پسته، با مصوبات مناسب برای کشاورزی و صادرات کشور و استان انجام شده و امیدواریم با اولویت‌بندی مباحث بتوان تغییرات اساسی را در این حوزه ایجاد کرد.

تأثیر مسئله تعهد ارزی بر قیمت پسته

در ادامه این نشست رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق کرمان گفت: بزرگ‌ترین مشکل ما برگشت محدودیت‌های تعهد ارزی است که تأثیر خود را بر روی صادرات گذاشته و به نظر می‌رسد اگر نماینده بانک مرکزی در جلسه ستاد عالی پسته حضور نداشته باشد و تصمیمی در این رابطه گرفته نشود، این نشست تأثیری برای پسته نخواهد داشت.

سیدمحمدرضا ترابی موسوی، با بیان اینکه حل نشدن مسائل تعهد ارزی بر روی قیمت محصول پسته نیز تأثیرگذار خواهد بود، افزود: با توجه به حجم مناسب تولید پسته در سال جاری، صادرکنندگان نیاز به تأمین مالی تسهیلات سرمایه در گردش دارند که امیدواریم این موضوع نیز پیگیری و برای آن تصمیمی اتخاذ شود.

وی ادامه داد: تسهیل در روند صادرات توسط دستگاه‌های جهاد کشاورزی، استاندارد و غذا و دارو و همچنین موضوع انتقال آب از مزارع کم بازده به مزارع پربازده می‌تواند از مباحث مطرح شده در نشست ستاد عالی پسته باشد.

حل مسئله استاندارد اجباری برای صادرات پسته

در ادامه رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق کرمان نیز گفت: در حال حاضر مشتریان چینی متقاضی و خریدار پسته ایران هستند و اگر وضعیت کارت‌های بازرگانی و تعهدات ارزی تعیین تکلیف نشود، صادرکننده معتبر و خوش‌نام نمی‌تواند پسته را صادر کند.

محمدعلی محمدمیرزائیان پیشنهاد کرد: برای برگزاری نشست ستاد عالی پسته کشور، استاندار کرمان طی درخواستی مکتوب از بانک مرکزی، خواستار برگزاری جلسه مربوط به تعهدات ارزی پسته شود و نمایندگان همه استان‌های پسته خیز نیز در این جلسه حضور داشته باشند.

وی ادامه داد: مسئله مهم دیگر موضوع استاندارد و الزام انجام یکسری آزمایش‌ها مانند آفلاتوکسین است که این مسئله صادرات را متوقف کرده و در حال حاضر برخی محموله‌های صادراتی در مرزهای کشور به دلیل انجام آزمایش‌ها 7 روز متوقف شده‌اند.

محمدمیرزائیان، با اشاره به اینکه فقط صادرات پسته به اتحادیه اروپا ملزم به داشتن استاندارد مربوط به آفلاتوکسین است، اظهار کرد: چرا وقتی کشورهایی مانند روسیه، ترکیه و کشورهای آسیای میانه از ما نتایج آزمایش‌هایی مانند میزان آفلاتوکسین در محصول را نمی‌خواهند، در کشور نسبت به این موضوع سختگیری و از صادرات آن جلوگیری شود؟

رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق کرمان گفت: اگر موضوع استاندارد اجباری برای صادرات پسته حل نشود، پسته‌های امسال صادر نمی‌شوند و قیمت پسته نیز بشدت کاهش خواهد یافت.

بزرگ‌ترین مانع صادرات، نگاه بسته در سیاست تعهد ارزی صادرات بخش خصوصی است

در ادامه این نشست، عضو هیات رئیسه اتاق کرمان گفت: در نشستی که با رئیس‌کل بانک مرکزی و معاون ارزی ایشان و همچنین معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه با نمایندگان بخش خصوصی شامل اتحادیه صادرکنندگان خشکبار و اتاق بازرگانی برگزار شد درخواست لغو تعهدات ارزی برای صادرات محصولات کشاورزی مطرح شد که متأسفانه با این موضوع موافقت نشد.

آرش علوی اظهار کرد: در این نشست عنوان شد فهرستی از صادرکنندگانی که موفق شده‌اند ۲۰ یا ۳۰ درصد تعهدات ارزی خود را رفع کنند و مورد تائید مجموعه‌های بخش خصوصی باشد، ارائه شود که پیگیر رفع مشکلات صادرات آنها شوند.

وی تصریح کرد: بزرگ‌ترین مانع قانونی پیش روی مسائل تعهدات ارزی، مبنای سخت‌گیرانه در قانون مبارزه با قاچاق پول و ارز است که اصلاح آن باید توسط جهاد کشاورزی، بانک مرکزی و مجلس پیگیری و مذاکرات لازم انجام شود.

علوی اظهار کرد: این مسئله باید در کوتاه‌مدت و بلندمدت حل شود و بانک مرکزی در این زمینه اختیارات کمی را داراست.

عضو هیات رئیسه اتاق کرمان ادامه داد: شاید بتوان با برگزاری جلسات و پیگیری‌های بسیار، فرصتی برای رفع تعهدات ارزی سال‌های گذشته به وجود آید؛ اما در مورد تعهدات ارزی آینده و ایجاد روش‌هایی برای برگشت قاعده‌مند ارز با قیمت واقعی بازار آزاد، به نظر مقاومت‌های بسیاری وجود دارد.

موضوعات :
در همین رابطه