موسی غنینژاد امروز در بیست و سومین جلسه هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه تحقیقات راجع به اقتصاد ایران زیاد است، گفت: اما بخش عمدهای از این تحقیقات سوال اصلی در رابطه با اینکه چرا اقتصاد ایران دولتی است، را جواب نمیدهد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه موضوع غیردولتی شدن اقتصاد موضوع تازهای نیست و از رژیم قبلی هم مطرح بوده است، افزود: یکی از بندهای اقتصاد سفید واگذاری سهام شرکتهای دولتی بود.
غنینژاد با تاکید بر اینکه رژیم قبلی هم میدانست که اقتصاد دولتی هم خوب نیست، بیان داشت: بعد از انقلاب و از سال 70 موضوع واگذاری شرکتها به بخش غیردولتی و خصوصیسازی مطرح شد، ولی هنوز در ا ین رابطه درجا میزنیم.
این اقتصاددان گفت: یکی از علل مهم در این رابطه شرایط ذهنی و تفکر حاکم بر کشور به خصوص در بین نخبگان و روشنفکران است که باعث شده اقتصاد دولتی تداوم یابد.
وی افزود: رژیم قبلی معتقد بود که بخش خصوصی عرق ملی ندارد و متاسفانه این تصور به مدیران کنونی هم رسیده است.
غنینژاد بیان داشت: شاه میگفت اگر صنایع به بخش خصوصی واگذار شود، به یک فئودالیسم صنعتی گرفتار میشویم.
وی با بیان اینکه در دوره پهلوی دوم هم ما گرفتار اقتصاد دولتی بودیم، بیان داشت: اما بخش خصوصی در دهه 40 شکوفایی به سزایی پیدا کرد و این رشد تا سال 51-50 ادامه داشت، به طوری که در دهه 40 نرخ رشد بالاتر از نرخ تورم شد که این موضوع بیسابقه بود.
این کارشناس اقتصادی گفت: شبیه این اتفاق در برنامه سوم و در سالهای 79 تا 84 هم اتفاق افتاد با این تفاوت که نرخ تورم بالاتر از نرخ رشد شد.
وی با بیان اینکه موفقیت دهه 40 ناشی از چه بود، بیان داشت: آزادسازی نسبی اقتصاد ایران و فضای کسب و کار، استقبال از سرمایهگذرای خارجی به معنای واقعی، برقراری ارتباط در سیاستهای مالی و پولی، توسعه بانکداری خصوصی و حضور بانکهای خارجی و استفاده از اوراق قرضه و توسعه زیرساختهای اقتصادی با سرمایهگذاری دولت از حمله این عوامل بود.
غنی نژاد بیان داشت: افول اقتصاد ایران از دهه 50 شروع میشود و دلیل آن هم افزایش درآمد نفتی است که باعث میشود، دولت احساس بینیازی کند.
وی گفت: در آن سالها تثبیت نرخ ارز صورت میگیرد و واردات افزایش مییابد.
غنی نژاد گفت: اقتصاد ایران بعد از انقلاب اقتصادی دولتی است، اما روی آوردن به سمت اقتصاد غیردولتی از زمان هاشمی شروع شد و خیز به سمت رشد مستمر در برنامه سوم ظاهر میشود که ادامه نمییابد.
وی با بیان اینکه چرا ارز تک نرخی نمیشود گفت: چون یک عده نمیخواهند، عدهای اعتقاد دارند که تک نرخی کردن کار درستی نیست و یک عده هم منافعشان ایجاب نمیکند که یکسانسازی نرخ ارز انجام شود.
این کارشناس اقتصادی افزود: اما اگر توجیه علمی برای نخبگان در رابطه با تک نرخی شدن ارز انجام شود، منافع برخی هم نمیتواند مانع تک نرخی شدن ارز شود.