نایبرئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، گفت: بخش خصوصی ایران بسیار علاقهمند به توسعه روابط خود با موزامبیک است و اگر موانع حملونقلی و مبادلات پولی و بانکی میان دو کشور برداشته شود، این روابط به سرعت توسعه خواهد یافت.
قدیر قیافه، در نشست با نایبرئیس مجلس موزامبیک، افزود: بخش خصوصی ایران توانمندیهای زیادی در حوزههای صنعتی، معدنی، کشاورزی، ترانزیت و توسعه زیرساختها دارد و آماده است تا در همکاریهای مشترک با شرکتهای موزامبیکی این تجارب و دانش فنی خود را انتقال دهد.
او با تأکید بر توسعه روابط با کشورهای آفریقایی به عنوان یکی از مهمترین اولویتهای راهبردی اتاق ایران در دوره دهم، بیان کرد: موزامبیک به لحاظ ذخایر معدنی و منابع طبیعی جایگاه خوبی در آفریقا دارد و این میتواند یکی از حوزههای خوب همکاری بخشهای خصوصی دو کشور باشد.
قیافه با بیان اینکه کشاورزی و کشت فراسرزمینی میتواند از دیگر حوزههای جذاب همکاری میان بخشهای خصوصی ایران و موزامبیک باشد، گفت: امکانات ایران در حوزه صنعتی، معدنی، کشاورزی و ظرفیتهای معدنی و کشاورزی موزامبیک میتواند محوری برای توسعه روابط اقتصادی دو کشور باشد. جادهسازی و توسعه شبکه حملونقل و راهآهن، احداث نیروگاه و همکاری در حوزه انرژی و انرژیهای پاک، ساختوساز مسکن، صنایع تبدیلی و مواد غذایی از جمله بخشهای بسیار جذاب برای همکاریهای مشترک است.
نایبرئیس اتاق ایران با بیان اینکه اقتصاد ایران و موزامبیک میتوانند به عنوان اقتصادهای مکمل با یکدیگر عمل کنند، اظهار کرد: جایگاه ژئواکونومیک و ژئوپلیتیک ایران در حوزه حملونقل ریلی و ارتباط با خاورمیانه و بنادر مهم خلیجفارس میتواند زمینه ارتباط کشورهای آفریقایی و موزامبیک با این منطقه را فراهم کند.
او گفت: متأسفانه حجم مبادلات تجاری دو کشور با وجود همه این ظرفیتها رقم بالایی نیست و متناسب با توانمندیهای ایران و موزامبیک پیش نمیرود.
قیافه، تأکید کرد: توسعه کسبوکارهای دو کشور با مبادله هیاتهای تجاری هدفمند، زودتر به نتیجه خواهد رسید. پیشنهاد من این است که در سال 2024 یک هیات تجاری از ایران به موزامبیک اعزام شده و یک هیات تجاری از موزامبیک برای بازدید از نمایشگاههای مختلف ایران اعزام شود. این امر میتواند مسیر روابط بخشهای خصوصی دو کشور را هموارتر کند.
او افزود: ما علاقهمند هستیم هرچه زودتر ارتباط خود را با اتاق بازرگانی موزامبیک و کنفدراسیون انجمنهای اقتصادی این کشور برقرار کنیم.
نقشه راه همکاری بخشهای خصوصی ایران و موزامبیک تدوین شود
سعید فیدل، نایبرئیس مجلس موزامبیک و رئیس کنفدراسیون انجمنهای اقتصادی این کشور نیز در این دیدار با بیان اینکه مسئله اصلی برای دولتها توسعه زندگی مردم است، اظهار کرد: این امر جز با نقشآفرینی بخش خصوصی محقق نخواهد شد. وظیفه ما هموار کردن مسیر تحرک بخشهای خصوصی دو کشور برای توسعه روابط تجاری است.
او با تأکید بر شناسایی و رفع موانع فعالیت بخش خصوصی، گفت: فعالیت اتاق بازرگانی موزامبیک ظرف سه سال گذشته بهبود یافته که میتواند فرصتی برای ارتباط بخشهای خصوصی دو کشور باشد.
فیدل با اشاره به عدم وجود سفارت ایران در موزامبیک، ادامه داد: متأسفانه تعداد ایرانیها در کشور ما انگشتشمار است در حالی که موزامبیک فرصتهای بسیار خوبی برای سرمایهگذاری و همکاریهای اقتصادی مشترک دارد.
او به اجرای برنامه صنعتی سازی در موزامبیک، اشاره کرد و گفت: بعد از جنگهای داخلی بیش از 150 هزار کارخانه نساجی، کفش، باتریسازی و لوازم خانگی در کشور ما تعطیل شدند. اما با اجرای این برنامه درصدد راهاندازی دوباره آنها هستیم و این فرصت خوبی برای همکاری است.
فیدل با بیان اینکه در حوزه فراوری مواد غذایی و توریسم پتانسیل سرمایهگذاری مشترک وجود دارد، ادامه داد: باید تمرکز خود را بر ایجاد ارتباط میان بخشهای خصوصی دو کشور بگذاریم. 90 درصد نیازهای ما وارد میشود. ما نیاز به شبکهسازی و اتصال تجار دو کشور داریم.
او تأکید کرد: باید برنامه مشخص و نقشه راهی برای مسیر همکاریها داشته باشیم و بدانیم که قرار است چگونه شروع کنیم، چطور ادامه دهیم و چه ظرفیتهایی برای همکاری در دست داریم. اگر اطلاعات زیادی داشته باشیم اما نتوانیم آن را باهم به اشتراک بگذاریم، بیفایده خواهد بود.