رئیس کمیسیون مدیریت واردات اتاق ایران با انتقاد از عملکرد سامانه ثبت سفارش، گفت: تا زمانی که این سامانه دقیق و بهروز نباشد، اجرای هر طرح و برنامهای با هدف ساماندهی واردات و بهبود وضعیت تخصیص ارز، کارآیی ندارد.
احمدرضا فرشچیان، در گفتوگو با اتاق ایران آنلاین، افزود: ارائه و تأیید برنامه تولید کارخانهها توسط ادارات صنعت، معدن و تجارت، طرح نامطلوبی نیست؛ اما مشروط بر اینکه سامانه ثبت سفارش بهروز و دقیق فعالیت کند که متأسفانه چنین شرایطی بر روند واردات حاکم نیست.
او تصریح کرد: ارائه برنامه تولید کارخانهها و ایجاد هماهنگی بیشتر در روند واردات مواد اولیه و ملزومات تولید موجب میشود ارز محدودی که در دسترس است به موقع در اختیار متقاضی اصلی قرار بگیرد. در واقع زمینهای فراهم میشود که ارز موجود در روند تولید به صورت کارآمدتر مورد استفاده قرار گیرد.
این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران درباره چگونگی دریافت سهمیه ثبت سفارش از سوی تولیدکنندگان، گفت: تولیدکنندگان باید به صورت ماهانه برنامه تولید خود را در سامانه مربوطه بارگذاری کنند تا بر اساس مقدار کالایی که تولید میشود، سهمیه ثبت سفارش مواد اولیه دریافت میکنند. تمام این موارد در دستورالعمل نحوه انجام و تأیید سفارشات، تخصیص و تأمین ارز واحدهای تولیدی و سهمیه ارز سال 1403 آمده است که البته در انتهای سال گذشته چندین مرتبه مورد ویرایش قرار گرفت.
بر اساس اظهارات او، در سال 1402 هم این مدل را مدنظر قرار میدادند هرچند سازمانیافته و دقیق نبود. قرار است در سال جاری، هماهنگتر و نظمیافتهتر اجرا شود.
فرشچیان تصریح کرد: منطق این تفکیک در این است که به واحدهایی که فعالیت نمیکنند، سهمیه تعلق نگیرد. از سویی به هر بنگاه تولیدی متناسب با میزان تولیدی که انجام میدهد، سهمیه ثبت سفارش داده میشود.
به باور این فعال اقتصادی در حال حاضر سامانه ثبت سفارش حدود دو ماه عقب است و همین معضل موجب میشود تا طرح اختصاص سهمیه برای ثبت سفارش بیش از آنچه به روند تولید و تخصیص ارز کمک کند، مشکلسازی میشود. بنابراین اجرای این بند از دستورالعمل مذکور زمانی مفید است که سامانه ثبت سفارش دقیق و بهروز باشد.