مهدی کرباسیان در همایش چشمانداز صنعت فولاد با اشاره به کمبودهای موجود در زمینه زیرساختهای حمل و نقل فولاد، اظهار داشت: ظرفیت فولاد در کشور تا سال 1404 به 55 میلیون تن میرسد که برای رسیدن به این هدف نیازمند سرمایهگذاری 30 میلیارد دلاری هستیم.
وی با اشاره به ظرفیت 27 میلیون تنی تولید فولاد خام در کشور، افزود: در سند چشمانداز نیازمند توسعه 28 میلیون تنی این رقم هستیم.
به گفته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، ظرفیت فعلی تولید آهن اسفنجی 25 میلیون تن است که براساس سند چشمانداز باید 33 میلیون تن دیگر نیز به این رقم اضافه شود.
کرباسیان تصریح کرد: در مورد گندله سنگآهن نیز ظرفیت فعلی 23 میلیون تن است که طبق سند چشمانداز، باید 32 میلیون تن توسعه یابد و علاوه بر این، ظرفیت تولید کنستانتره سنگ آهن نیز از رقم 43 میلیون تن فعلی باید افزایش یابد و به همین میزان توسعه صورت گیرد.
رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی، با اشاره به پروژههای در حال اجرا در دولت فعلی گفت: تا پایان دولت یازدهم پروژه 600 هزار تنی پرعیارسازی معدن جلالآباد، پروژه 5 میلیون تنی گندلهسازی گلگهر و 2 کارخانه 5 میلیون تنی گندلهسازی سنگان اجرایی خواهد شد.
وی همچنین با اشاره به پیشبینی انجام شده در برنامه ششم برای تحقق رشد 8 درصدی اقتصاد کشور، گفت: متوسط رشد بخش معدن 8.8 درصد و متوسط رشد بخش صنعت 9.3 پیشبینی شده است.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت سهم ایران در تولید فولاد خاورمیانه را 61.6 درصد اعلام کرد و گفت: این رقم نسبت به سال گذشته رشد 1.8 درصدی داشته است.
وی همچنین با اشاره به صادرات بیش از 4 میلیون تن فولاد در سال گذشته گفت: طی 10 ماه امسال 4.4 میلیون تن فولاد از کشور صادر شد که نسبت به 10 ماهه مشابه سال گذشته 45 درصد افزایش داشته است.
کرباسیان ابراز امیدواری کرد طی سال جاری صادرات 6 میلیون تنی فولاد محقق شود و در عین حال، گفت: در ابتدای کار دولت یازدهم، فقط 200 هزار تن صادرات فولاد داشتیم.
رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی، با بیان اینکه حدود 87 درصد تولید فولاد ایران با روش احیاء مستقیم از گاز طبیعی تولید میشود، گفت: در برنامه ششم قرار است قیمت گاز برای صنایع انرژیبر مانند فولاد معادل 90 درصد قیمت پایینترین نرخ قیمتگذاری منطقه درنظر گرفته شود و این رقم در مناطق محروم، 80 درصد قیمت پایینترین نرخ قیمتگذاری منطقه محاسبه خواهد شد.
وی در ادامه با اشاره به رشد 72 درصدی قیمت جهانی فولاد طی سال 2016 گفت: این اتفاق ناشی از رشد قیمت مواد اولیه، تشدید تقاضای جهانی به ویژه در چین و محدویت عرضه بوده است که یک فرصت مطلوب برای فولاد ایران به وجود آورد.
کرباسیان تصریح کرد: طی هفتههای ابتدای سال 2017 و تا قبل از تعطیلات سال نو در چین، شاهد نوسانات بعضاً کاهشی در قیمت فولاد بودیم، ولی در هفته گذشته و همزمان با بازگشت چینیها از تعطیلات، افت اندک قیمتها جبران شد و قیمت فولاد به بالاترین سطح در 29 ماه اخیر رسید.
وی با بیان اینکه چینیها در هر ثانیه 32.5 تن سنگآهن مصرف میکنند، گفت: فولادسازان چینی برای کاهش آلایندگی زیستمحیطی از سنگآهن پرعیار استفاده میکنند که باعث افزایش 7.5 درصدی واردات آنها در سال 2016 شد.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: افزایش تقاضای چین باعث رشد 81 درصدی قیمت جهانی سنگآهن شده است که این مسئله در سال 2017 نیز ادامه دارد و فعلاً در بالاترین سطح قیمتی 29 ماه گذشته قرار دارد.
وی در پایان با اشاره به کمبود زیرساختهای ریلی در کشور، گفت: در برنامه ششم قرار است دولت با اعمال تعرفه 100 تومانی به ازای واردات هر کیلو فولاد، منابع لازم را برای توسعه زیرساخت ریلی فراهم کند.
رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران همچنین از برنامهریزی برای ادغام واحدهای کوچک فولادی در ناحیه بندرعباس خبر داد و گفت: هماهنگی با سهامداران این شرکتها در حال انجام است.