مرور اخبار اتاق ایران در هفته‌‌ای که گذشت

در نشست رئیس اتاق ایران و دبیرکل جدید اکو مطرح شد

کشورهای عضو اکو، نشست‌های تجاری و نمایشگاه‌های تخصصی برگزار کنند

در نشست صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق ایران و اسد مجید خان، دبیرکل جدید اکو، بر لزوم برگزاری نشست‌های تجاری بین فعالان اقتصادی کشورهای عضو و نمایشگاه‌های تخصصی، تأکید شد.

سارا ترابی

خبرنگار
06 آذر 1403 - 17:21
کد خبر : 71863
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

در دیدار دبیرکل جدید اکو با رئیس اتاق ایران ضمن بررسی اجرایی نشدن موافقت‌نامه‌ها و تفاهم‌هایی که از گذشته بین اعضای اکو منعقد شده است، تأکید شد: در نشست حکام اکو که در آینده برگزار خواهد شد، باید روی برگزاری نشست‌های تجاری بین فعالان اقتصادی کشورهای عضو و نمایشگاه‌های تخصصی متمرکز شویم.

در ابتدای این دیدار صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق ایران، تصریح کرد: در برنامه‌های سازمان اکو، ۶ مورد موافقت‌نامه داریم که به تسهیل تجارت بین کشورهای عضو کمک می‌کند؛ هرچند متأسفانه در این موارد پیشرفتی را شاهد نیستیم. این مورد باید مورد بازنگری قرار بگیرد. از طرفی دبیرخانه سازمان اکو در ایران قرار گرفته و ارتباطات هم از این مسیر برقرار می‌شود، انتظار داریم شاهد تقویت این مناسبات باشیم.

او با اشاره به برنامه‌های مصوب اکو مبنی بر ایجاد موسسه فرهنگی، راه‌اندازی شرکت بیمه اتکایی، بانک توسعه تجارت اکو، اتاق بازرگانی و صنعت اکو، موسسه آموزشی اکو و موسسه منطقه‌ای استانداردسازی اکو تصریح کرد: ایجاد این ظرفیت‌ها لازم است تا به کمک آنها سطح روابط کشورهای عضو افزایش یابد.

رئیس اتاق ایران با توجه به رویکرد دولت چهاردهم در ایران مبنی بر تقویت روابط بین‌المللی ابراز امیدواری کرد: در آینده شاهد توسعه روابط کشورهای عضو باشیم.

حسن‌زاده در ادامه به حوزه مسئولیت اجتماعی و اهداف اتاق‌های بازرگانی عضو اکو اشاره کرد و گفت: درخواست ایران از همه اعضا این است که بر انجام مأموریت‌های خود در این بخش فعال باشند تا سازمان اکو بتواند در تحقق اهداف خود موفق عمل کند.

او ادامه داد: معتقدم با نگاه به تغییراتی که در ایران شاهد هستیم و تلاشی که برای ایجاد صلح و امنیت در کل دنیا صورت می‌گیرد، باید در چارچوب اکو هم در راستای رفع تنش‌های منطقه و دنیا تلاش کنیم.

رئیس اتاق ایران آمار تجارت بین کشورهای عضو را در مقایسه با تجارتی که در سطح دنیا اتفاق می‌افتد بسیار اندک ارزیابی کرد و گفت: سهم تجارت کشورهای عضو اکو با یکدیگر از تجارت جهانی، ۷ درصد برآورد می‌شود که رقم بسیار اندکی است و باید با بازنگری در این شرایط، سطح تبادلات تجاری بین کشورهای عضو را افزایش دهیم.

حسن‌زاده اجرای توافقات تجارت ترجیحی و آزاد بین کشورهای عضو را موضوعی مهم ارزیابی کرد و گفت: توافقاتی بین ایران و تاجیکستان منعقد شده که متأسفانه این تعهدات اجرایی نمی‌شود. این موافقت‌نامه‌ها فرصت‌های قابل توجهی هستند که مغفول ماندند. باید برنامه‌ریزی صورت گیرد تا از این ظرفیت‌ها به خوبی استفاده شود.

او ادامه داد: صرف زمان طولانی برای صدور روادید بین کشورهای عضو، نبود کانال‌های مالی، نبود پروازهای مستقیم و قوانین تجاری و اقتصادی که در کشورهای عضو حاکم بود و با یکدیگر تفاوت‌های بسیار دارند، موضوعاتی اختلال‌زا هستند که روابط بین اعضا را سخت و پیچیده می‌کند.

رئیس اتاق ایران افزود: ظرفیت‌های اکو بسیار بالاست و باید بتوانیم با الگوگیری از اتحادیه اروپا بسترهای توسعه را مهیا کنیم. بنابراین در اتاق ایران نهایت تلاش خود را خواهیم کرد تا هم‌راستا با برنامه‌های سازمان اکو پیش برویم.

حسن‌زاده گفت: اتاق ایران برای برگزاری جلسات آموزشی آماده همکاری است و باید نماینده‌ای از طرف سازمان اکو برای این منظور معرفی شود.

حجم تجارت کشورهای عضو اکو با یکدیگر ناچیز است

اسد مجید خان، دبیرکل جدید اکو در واکنش به نکاتی که مطرح شد گفت: موضوعاتی که مطرح شد، چالش‌هایی هستند که در سازمان اکو با آنها روبه‌رو بوده و باید با همکاری هم راهکارها را پیدا و برطرف کنیم.

او خاطرنشان کرد: اکو یا سازمان پیش از آن قدمت بسیاری دارد. در هیچ کجا منطقه‌ای را پیدا نکردم که این چنین پیوستگی تاریخی، زبانی، دینی، اقتصادی و جغرافیایی مانند اعضای اکو داشته باشند، پس باید پاسخ دهیم چرا اکو با این همه ظرفیت نتوانسته زمینه‌ساز توسعه باشد؟ چرا که اکو از نظر ساختاری، کامل است.

دبیرکل اکو خاطرنشان کرد: ۲۰ سال قبل در تدوین توافق‌نامه تجارت اکو حضور داشتم و متأسفانه هنوز اجرایی نشده است.

مجید خان ادامه داد: اکو از نظر ائتلاف‌های ژئوپلیتیک می‌تواند جایگاه محوری‌تری در حوزه توسعه مناسبات تجاری داشته باشد. بنابراین در این سه سال که دبیرکل اکو هستم مأموریت دارم که تلاش کنم جان و انرژی تازه‌ای به این سازمان ببخشم. البته ابزارها و کانال‌های لازم در بین کشورهای عضو و بستری که تعاملات کارشناسان مالی اعضا را افزایش دهد، نداریم. این سازوکارهای مالی را باید بین اعضا تسهیل کنیم.

او تعامل بین دستگاه‌های دولتی کشورهای عضو را ضروری عنوان کرد.

دبیرکل اکو ادامه داد: نبود تعاملات تجاری بین اعضا به دلیل ناتوانی در خلق فرصت‌های مناسب و مشکلات ساختاری که به قوانین سخت‌گیرانه داخلی کشورها برمی‌گردد عامل دیگری است که موجب شده اکو نتواند مؤثر عمل کند.

مجید خان حجم تجاری کشورهای عضو اکو را ۱.۸ میلیارد دلار برآورد کرد که سهم ۸ درصدی نسبت به تجارت جهانی دارد و به باور او رقم بسیار اندکی است.

دبیرکل اکو، نبود اطلاعات نسبت به کشورهای عضو را یک چالش جدی دانست و پیشنهاد داد: می‌توان برای زمینه‌سازی رشد و پیشرفت کشورهای عضو از تمرکز روی یک صنعت خاص مانند گردشگری شروع کرد.

او تأکید کرد: اجرایی شدن توافق‌نامه‌های گذشته را در دستورکار قرار دادیم البته باید ابتدا این توافق‌نامه‌ها را بازنگری کنیم؛ سامان دادن به تعرفه‌های تجاری نیز ضرورت دارد.

مجید خان با توجه به برگزار شورای حکام اکو از رئیس اتاق ایران که ریاست دوره‌ای بر اتاق بازرگانی و صنعت اکو را به عهده داشته و به زودی دوره ریاست او به پایان می‌رسد، خواست تا در نشست شورای حکام بر ضرورت برگزاری نشست‌های تجاری بین فعالان اقتصادی کشورهای عضو و نمایشگاه‌های تخصصی تأکید کند.

در همین رابطه