رادیو مجازی اتاق ایران 17 دی 1403

پرونده تحلیلی اتاق ایران آنلاین درباره ناترازی انرژی - 10

سیاست‌گذاری‌های غلط اقتصادی باعث ناترازی می‌شود

رئیس کمیسیون توسعه پایدار، محیط‌زیست و استاندارد اتاق ایران معتقد است: برای رفع ناترازی انرژی باید به دیپلماسی انرژی توجه شود. ناترازی حکمرانی و سیاست‌گذاری‌های غلط و رشد اقتصادی پایین موجب ناترازی می‌شود.

14 آذر 1403 - 10:34
کد خبر : 72023
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

در قرن بیست و یکم انرژی نفت گاز به‌عنوان یک کالای اقتصادی سیاسی نقش مهمی در تحولات جهان ایفا کرده و نقش گاز در آینده انرژی جهان تا زمانی که انرژی مطمئن دیگری یافت نشود اثرات دامنه‌دار و مؤثری بر اقتصاد جهان و ایران به‌عنوان دارنده بزرگ‌ترین میدان گازی جهان یعنی میدان گازی پارس جنوبی خواهد داشت.

 ناترازی انرژی و خسارت‌های ناشی از آن بر روند تولید کشور تأثیر منفی گذاشته و موجب کاهش بهره‌وری، تعطیلی برخی خطوط تولید و افزایش هزینه‌های جانبی شده است. رئیس کمیسیون توسعه پایدار، محیط‌زیست و استاندارد اتاق ایران معتقد است: کسری گاز زودتر از همیشه گریبان کارخانه‌های ایران را گرفته است. سیاست گذاری‌های نادرست، کشور را به سمت شکاف مهیب تولید و مصرف گاز پیش برده و مدت‌هاست بحث واردات گاز از ترکمنستان و روسیه را سر زبان‌ها انداخته است.

رضا پدیدار به «اتاق ایران آنلاین» گفت: آنچه بر وضعیت صنعت گاز ایران گذشته، نشان می‌دهد نباید وضعیت دومین مالک ذخایر گاز جهان به گونه‌ای پیش می‌رفت که محتاج واردات گاز شود اما حالا وضعیت چنین است و ما نیازمند این هستیم که واردات گاز انجام دهیم.

او ادامه داد: در ایران به زیرساخت‌ها توجه کافی وجود ندارد. دغدغه اصلی برای حل بحران ناترازی انرژی به‌ویژه در پالایش و پخش، تصدی‌گری دولت است. ناترازی حکمرانی و سیاست‌گذاری‌های غلط و رشد اقتصادی پایین موجب ناترازی می‌شود.

پدیدار تصریح کرد: استفاده بهینه از مخازن موجود گاز به‌عنوان جایگزین قطعی نفت با بهره‌گیری از روش‌های نوین مدیریت استراتژیک می‌تواند علیرغم تحریم‌های مستقیم و غیرمستقیم به‌عنوان یکی از راهکارهای اقتصاد مقاومتی در حوزه انرژی تلقی شده و در صورت کاهش خرید نفت و گاز به‌صورت خام می‌توان از آن به‌عنوان موتور محرکه تولید استفاده کرد؛ البته به شرط آنکه سیاست‌گذاری درستی اتخاذ شود.

به‌گفته پدیدار منابع عظیم گاز ایران می‌تواند در تحقق اقتصاد ملی و یا اصلاح اقتصادی کشور نقش‌آفرینی کند. ایران می‌تواند در چارچوب اهداف استراتژی خود نقش مؤثری را در مدیریت انرژی منطقه ایفا  کرده و از تمام زوایا به اهمیت راهبردی انرژی گاز و جریان ژئوپلیتیک انرژی (گاز) بپردازد.

پدیدار ادامه داد: در حال حاضر کشور با ناترازی انرژی روبه‌روست؛ برای مدیریت این شرایط باید از دیپلماسی انرژی بهره جست.

او معتقد است: تحولات جاری درعرصه دیپلماسی انرژی جهان بیانگر آن است که در سال‌هایی نه چندان دور، کشورهایی قدرت برتر اقتصادی خواهند بود که بر منابع انرژی جهان، به‌ویژه نفت و گاز تسلط داشته باشند. عامل مهمی که خلیج‌فارس را به‌عنوان بزرگ‌ترین مخزن انرژی جهان در کانون توجه جهانی قرار داده است.

در همین رابطه