آیین تجلیل از صادرکنندگان نمونه ۱۴۰۲ استان اصفهان با حضور رئیس سازمان توسعه تجارت ایران، استاندار اصفهان، مسئولان استانی و رئیس اتاق و اعضای هیات نمایندگان اتاق اصفهان، با شعار صادرات غیرنفتی؛ راهکار رونق و توسعه کشور برگزار شد.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با ابراز قدردانی از عزم مدیران و فعالان اقتصادی استان اصفهان در شرایط سخت اقتصادی، گفت: تفکر ما در وضع قوانین و مقررات در طول سالهای گذشته دارای اشکال اساسی بوده است.
محمدعلی دهقان دهنوی با بیان آنکه نظارت پیشینی باید به نظارت پسینی تبدیل شود، تأکید کرد: نباید به بهانه نظارت در امور تجارت، در زمینه تولید و صادرات مداخله و اختلال ایجاد شود.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران، صحبت از رفع تعهد ارزی برای صادرکنندگان را نگاه مداخلهگرایانه دانست و گفت: دخالت ما موجب اختلال میشود و از اختیارات صادرکننده است که خودش فرایند کار را دنبال کند. ما فقط باید تسهیلگر و مصمم باشیم تا قوانین و مصوبههای سخت و نسنجیده را تغییر داده و اصلاح کنیم. درواقع، تسهیل در فرایند تجارت از طریق مقرراتزدایی و کمک به تجار در جهت رفع موانع را باید در سازمان توسعه تجارت دنبال کنیم.
دهقان دهنوی در صحبت از مأموریت معاونت حقوقی ریاستجمهور و انتشار سندی به نام حقوق فعالان اقتصادی، مطالعه بندها و آگاهی نسبت به موارد حقوقی را به فعالان اقتصادی توصیه کرد.
معاون وزیر صمت با اشاره به فعالیتهای مبتکرانه اتاق اصفهان در زمینه تربیت صادرکننده، دورههای آموزشی مختلف برای فعالان اقتصادی و تشکیل میزهای تخصصی، گفت: اتاق اصفهان بهعنوان یک اتاق مبتکر میتواند الگویی برای دیگر اتاقهای کشور باشد و در کارگروهی با حضور نماینده صمت، استانداری و رؤسای تشکلها به حل مسائل ورود کنند. ما نیز تفویض اختیار به استان اصفهان را در نظر داریم.
ضرورت تحقق سیاستگذاری پایدار در صادرات
در ادامه، امیر کشانی، رئیس اتاق اصفهان با اشاره به ۴۳ بند از وظایف سازمان توسعه تجارت، گفت: برای ما یک بند که ضرورت سیاستگذاری پایدار در صادرات است، مهم است تا در ظرف دو تا چهار سال هیچ قانونی تغییر نکند.
او با اعلام ارقام نسبتاً بالای صادرات غیرنفتی کشورهای همسایه، صادرات غیرنفتی ۵۵ میلیارد دلاری کشورمان را تأسفبار دانست و گفت: اینکه هنوز نمیدانیم چگونه کالاهای خود را صادر کنیم، مشکلاتی مانند دلار ۷۰ هزار تومانی و نبود سیاستگذاری قوی در حوزه حملونقل کالاهای صادراتی، چالشهای بزرگی است و انتظار صادرکنندگان این است که قانون توسعه صادرات بهگونهای تدوین شود که مورد تأیید همه ارکان نظام و منجر به توسعه صادرات و رفاه ملی شود.
رئیس اتاق اصفهان در صحبت از موضوع تعطیلی آخر هفته و محدودیتی که برای تبادلات بینالمللی ایجاد میکند، موضوع FATF، مسائل تجارت خارجی، پیشنهاد تأسیس بانکهای ایران و هند و ایران و پاکستان و ایجاد صرافی در عراق را مطرح کرد.
او از سازمان صمت خواست تا شعب و دفاتر خود را در شهرستانهای استان بهمنظور سهولت دسترسی صاحبان صنایع توسعه دهد.
کشانی با بیان فعالیتهای اتاق اصفهان در زمینه صادرات گفت: فعالیت شتابدهنده بردار در امر صادرات، شناسایی ۶۰ کالای اصلی صادراتی استان و ۶ کشور اصلی دارای بازار هدف توسط کمیسیون توسعه صادرات اتاق، تربیت کارشناسان صادراتی، تهیه فرم ارزیابی صادرات در همین راستا است، درواقع همه ارکان اتاق اصفهان در خدمت صادرات هستند.
امید و تلاش پیگیرانه با مقاومت در مقابل موانع صادرات
در این مراسم، مهدی جمالینژاد، استاندار اصفهان با اذعان به مشکلات صادرکنندگان و صبوری آنها، تحریمها، آرایش نظامی منطقه، ناترازیهای انرژی و موارد دیگر، گفت: آنچه میتواند کارگشا باشد، امید و تلاش پیگیرانه با مقاومت در مقابل موانع است.
وی اظهار کرد: راهاندازی شرکتهای مدیریت صادرات و تمرکز جدی بر صادرات در ابعاد صنایع خلاق و دستی، دانشبنیان، تبدیل استان به زنجیره صادراتی با توجه به پتانسیلها و شرایط بینالملل، توجه به بازارهای روسیه، اوراسیا، چین، شانگهای و...، در جهت تسهیل و توسعه صادرات حائز اهمیت است. ضمن آنکه، بحث برندینگ که توسط اتاق اصفهان پیگیری شده است، موضوع جالبی است و لازم است برای تثبیت و توسعه برندینگ تلاش کنیم.
استاندار اصفهان در بیان اهمیت نقش تشکلها در تسهیلگری، بخش دانشگاهی در رشد علم و فناوری و هوشمند شدن کسبوکارها و میزهای گردشگری و انرژی با همکاری نهادهای مسئول، خاطرنشان کرد: اگر مجموعهای اهمال یا کمکاری کند، برخورد میکنیم.
فرایندهای صادرات هر روز سختتر میشود
در بخش دیگری از مراسم تجلیل از صادرکنندگان استان اصفهان، سیدعبدالوهاب سهلآبادی، رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با بیان سهم پایین ایران در صادرات جهانی (۲۳ صدم درصد)، گفت: باوجود تولیدات خام و فراوریشده فراوان، مشکلات مالی و نبود ارتباطات بینالمللی، فرایند صادرات را دشوارتر کرده است.
وی با ابراز گلایه از عدم رفع این موانع در طول سالهای اخیر، یادآور شد: ۱۲ سال پیش این موضوعات را مطرح کردم؛ ولی هنوز هیچ اتفاقی در زمینه حل مشکلات نیفتاده است. صادرات زمانی موفق میشود که مسائل و زیرساختها حل و فراهم شود.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با اعلام آنکه طی ۱۲ سال گذشته حدود ۴۵۰ میلیارد دلار درآمد نفتی را به دلیل نبود مدیریت صحیح از دست دادهایم، از فروش نفت با قیمت پایینتر به چین و اینکه دستاوردی برای کشور نداشته است، گلایه کرد و افزود: با کدام لجستیک میتوانید مشکل صادرات و افزایش سهم ایران در تجارت جهانی را حل کنید؟
سهلآبادی در بیان ضرورت یکسانسازی نرخ ارز برای صادرکنندگان، افزود: نرخ ارز یکی از چالشهای اصلی صادرات است که نیازمند راهکاری جدی است و در این برهه که صادرکنندگان و اهالی صنعت عاشقانه در دفاع از اقتصاد کشور برای دریافت موافقت اصولی و راهاندازی کسبوکارها تلاش میکنند، باید مورد حمایت و تقدیر قرار گیرند.
تفویض اختیارات بیشتر به استانها برای تسهیل صادرات
در این مراسم، شاهین آذری، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان با استقبال از حضور معاون وزیر صمت در این مراسم، در صحبت از شرایط سخت صادرات کشور متأثر از تحریمها و موانع دیگر، گفت: برای صادرکنندگان، انتقال پول و کالا بسیار دشوار شده است و گاهی برای صادرات یک محصول تا رسیدن به مقصد باید چندین مبدأ و مقصد را طی کنند و با توجه به مباحثی که در زمینه کارگو مطرح است، متحمل هزینههای سنگینی میشوند.
او با اشاره به تحریمها و مشکلات داخلی واحدهای تولیدی در زمینه صادرات، بیان کرد: علاوه بر چالشهای جدی انتقال پول، مشکلاتی در زمینه حملونقل کالا و رفع تعهدات ارزی، ارسال پروندهها به تعزیرات از سوی بانکها و... وجود دارد که لازم است کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید به این امور رسیدگی کند.
آذری در ادامه سخنان خود، خواستار تفویض اختیارات بیشتر به استانها برای تسهیل فرایندهای صادراتی شد و توضیح داد: مشکلاتی مانند خلف وعده شرکتها، تأخیر در رسیدن کالا به مقصد و مشکلات مرتبط با بازگشت ارز از معضلات جدی صادرکنندگان است. از طرفی، فرایند رفع تعهد ارزی، کار را برای آنها پیچیدهتر کرده و در صورت قرار گرفتن رفع تعهد ارزی در زیر ۶۰ درصد، کارت بازرگانی صادرکنندگان تعلیق میشود که ضربهای جدی به روابط تجاری و از دست دادن بازارهای صادراتی است.
مدیرکل صمت استان اصفهان با تأکید بر بررسی و حل مشکلات مرتبط با کارتهای بازرگانی، اعلام کرد: کمیسیون ماده ۳۰ باید به استانها واگذار شود یا حداقل نمایندگان استان در جلسات کمیسیون حضور یابند تا بتوانند از واحدهای استانی دفاع کنند.
او با اشاره به جایگاه استان اصفهان در تکمیل طرحهای نیمهتمام، گفت: اصفهان با یک هزار و ۶۰۰ طرح بالای ۶۰ درصد پیشرفت، رتبه اول را در کشور دارد، بااینوجود، مشکلات مرتبط با گمرک و انتظار برای ورود ماشینآلات و ثبت سفارش همچنان از چالشهای صنعت استان محسوب میشوند.
آذری، خواستار اجرای تعهد وزارت صمت برای سیستمی شدن روندهای صادرات، تخصیص ارز و کوتاهتر شدن موارد ثبت سفارش و گمرکات، تعیین سقف صادرات برای برخی اقلام، تشکیل میزی در اتاق اصفهان با عنوان میز توسعه صادرات با هدف احصای مشکلات واحدهای صنعتی و صادرکننده و تلاش برای حل و رفع دغدغههای واحدها شد.
صحبتهای صادرکنندگان اصفهانی در مراسم تجلیل از صادرکنندگان
در این مراسم، برخی از صادرکنندگان با اشاره به مشکلاتی که در زمینه پیدا کردن بازار، شرایط سخت حفظ بازار و مشتری خارجی متأثر از تحریمهای داخلی و خارجی و مقررات زائد دارند، دخالت بیمورد بانک مرکزی که منجر به تراز تجاری منفی شده است، موضوع ناترازی انرژی و از دست دادن مشتری خارجی، ضرورت اجازه دادن برای ورود ارز حاصل از صادرات، خسارات سنگین تولید ناشی از تعطیلی نابهنگام واحدها، مشکلات کشتیرانی و حملونقل، ضرورت هرچه زودتر تکنرخی شدن ارز، توجه به ابلاغیههای انرژی بهویژه در زمینه مصرف گاز که کاهش ۵۰ درصدی را در زمانی نامتعارف اعلام کرده و مترادف با تعطیلی واحدهای صنعتی است و این موضوع که، صادرات یک نیاز ملی است نه یک نیاز شخصی را مطرح کردند و خواستار رسیدگی سازمان توسعه تجارت و دیگر نهادهای مسئول شدند.
فرشته امینی، رئیس کمیسیون توسعه صادرات و مدیریت واردات اتاق اصفهان، به بیان روند انتخاب صادرکنندگان نمونه بر اساس شاخصهای ارزیابی سازمان صمت و اتاق بازرگانی پرداخت و گفت: در این شرایط سخت که صادرکنندگان همچنان با تحریمها و موضوعات بینالمللی، مشکلات ارزی، قطعی برق و کمبود انرژی دستوپنجه نرم میکنند و درعینحال باید در جریان لحظهای اخبار، جریانهای سیاسی و قوانین و مقررات قرار گیرند، شایسته است که از پشتکار و تلاش صادرکنندگان قدردانی کنیم.
وی توضیح داد: ما بهعنوان زبان بخش خصوصی تمرکز خود را بر این گذاشتهایم که چه ساختاری ایجاد کنیم تا با استفاده از ظرفیت اتاق و دیگر امکانات گامی در جهت توسعه صادرات برداریم. بر این اساس، سعی کردهایم با تمرکز بر آموزش، توانمندسازی، رویدادسازی و شبکهسازی به اعضا و فعالان اقتصادی کمک کنیم تا با امیدواری بیشتری در این مسیر قرار گیرند.
رئیس کمیسیون توسعه صادرات و مدیریت واردات اتاق اصفهان با ابراز امیدواری برای ایجاد فضای سیاسی پایدار و با ثبات بیشتر، اقتصاد شفاف و بزرگتر و برنامهریزی منسجمتر، خاطرنشان کرد: با عزم جدی برای توسعه صادرات و تقویت تولید کشور تلاش میکنیم تا مشکلات عدیدهای که درگیر آنها هستیم را حل و رفع کنیم.
سید یوسف قاضی عسگر، رئیس کمیسیون صنایع غذایی اتاق اصفهان نیز در آیین تجلیل از صادرکنندگان نمونه ۱۴۰۲ استان اصفهان اظهار کرد: در شتابدهنده بردار تلاش داریم با شناخت بازارها، مشکلات صادراتی را کاهش دهیم. در این زمینه برنامهریزی داریم و در تلاش هستیم تا همبستگی بین رویدادها و راهکارها برای توسعه صادرات ایجاد کنیم. باید همه تشکلها و مؤسسات آموزشی یکصدا و هماهنگ در راستای توسعه بازارها حرکت کنیم.
در پایان این مراسم، از صادرکنندگان نمونه ملی و استانی سال 1402 استان اصفهان تجلیل شد.