اتاق ایران در هفتهای که گذشت، در قالب نشستهای مختلف، میزبان معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست و معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری بود.
ابتدای هفته گذشته، همایش زنان و توسعه پایدار به همت کانون زنان بازرگان در اتاق ایران برگزار شد. در این نشست صمد حسنزاده، رئیس اتاق ایران از اهمیت پایدارسازی کسبوکار زنان بازرگان گفت: زنان در حوزه اقتصادی کارهای بزرگی انجام دادهاند. مسئولان نظام و رئیسجمهوری باید توجه بیشتری برای حفظ و پایداری این ارزشها داشته باشند.
رئیس اتاق ایران گفت: توانمندسازی شرکتهای کوچک برای حضور در بازارهای جهانی بسیار مهم است. تقویت مهارت مدیریتی و استانداردسازی تولید بسیار مهم است باید این اصول از زمان شروع کسبوکارها مورد توجه قرار گیرد.
حسنزاده از شبکهسازی بینالمللی کسبوکارهای زنان گفت: باید تلاش کنیم زنان از ابزارهای هوش مصنوعی و اقتصاد دیجیتال بهره ببرند و روزبهروز حوزه کاری خود را توسعه دهند. گسترش تجارت الکترونیک فرصتی است که زنان میتوانند در تمام برنامه خود از این فرصت و ابزار جهانی بهره ببرند. باید در برنامه کانون زنان کارآفرین به برندینگ توجه شود.
شینا انصاری، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست در همایش زنان و توسعه پایدار با اشاره به چالشهای مختلف محیطزیست، آلودگی هوا و تعطیلی مدارس، گفت: متأسفانه با چالشهای جدی زیستمحیطی در حوزههای مختلف مواجه هستیم. برای مقابله با این موضوعات به همراهی همه دستگاهها و مردم نیاز داریم. در این راستا جامعه زنان بازرگان میتوانند بسیار مؤثر عمل کنند.
زهرا بهروزآذر، معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری هم در همایش زنان و توسعه پایدار به سه اصل «عدالت، شفافیت و بهرهگیری از ظرفیتها» اشاره کرد و گفت: بهرهگیری از همه ظرفیتها، یعنی زنان نیمی از سرمایه انسانی و فکری کشور هستند و ما نمیتوانیم چالشهای کشور را بدون توجه به حضور زنان حل کنیم.
معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری افزود: باید در حوزه کسبوکارها رویکرد دیگری در پیش بگیریم. «ارزشهای مشترک»، رویکرد جدیدی در کسبوکارهاست. در این رویکرد میگویند که از ابتدا بهاندازه ارزش اقتصادی به ارزش اجتماعی و زیستمحیطی توجه شود. باید از ابتدا در مدل کسبوکار به رویکرد ارزشهای مشترک توجه شود.
سیده فاطمه مقیمی، رئیس کانون زنان بازرگان ایران هم اثرگذاری در محیطزیست را بهعنوان یکی از شاخصهای توسعه پایدار و از حوزههای فعالیت کانون زنان بازرگان دانست و گفت: همه موظف هستند در حفظ محیطزیست، فعال باشند و این یک مأموریت عمومی است.
ترامپ و دیپلماسی اقتصادی
از دیگر رویدادهای هفته گذشته اتاق ایران، برگزاری نشستی به همت مرکز پژوهشهای اتاق ایران با موضوع دیپلماسی اقتصادی ترامپ بود. در این نشست حسین دهشیار، محسن شریعتینیا و حجت میرزایی سخنرانی کردند.
حسین دهشیار، استاد روابط بینالملل دانشگاه علامه طباطبایی گفت: ترامپ به کشوری دیگر حمله نخواهد کرد، مگر اینکه گریزی از آن نباشد. ترامپ میگوید سرباز آمریکایی نباید در راه کسی خون بدهد. در این مسیر به کشورها کمک اقتصادی هم نمیکند. اما آمریکا باید در نظم جهانی دخالت کند. آمریکا میخواهد نه شمشیر و نه سپر دنیا باشد. این رویکرد برای آمریکا هزینه دارد و ترامپ به دنبال آن نیست. اتفاقات خاورمیانه این دیدگاه را تشدید کرده است.
محسن شریعتینیا، استاد روابط بینالملل دانشگاه علامه طباطبایی درباره الگوی جدید رقابت راهبردی در روابط آمریکا و چین سخن گفت. چین یک تهدید راهبردی برای آمریکاست. تا سال 2015 این امید بود که چین یک کشور لیبرال خواهد بود و منطقه صلح حکومتهای دموکراتیک را تقویت خواهد کرد و مرزهای لیبرال دموکراسی گسترش خواهد یافت. اما هر چه اقتصاد رشد کرد، قدرت در چین متمرکزتر شد. چین در منطقه صلح دموکراتیک نیست بلکه به سمت تهدید راهبردی حرکت میکند.
حجت میرزایی، رئیس مرکز پژوهشهای اتاق هم گفت: ایران ترامپ به دنبال شرکای جدید است. او با فروش 2 میلیارد دلار اوراق قرضه در عربستان، دنبال راهی است که از حضور چینیها در این بازار جلوگیری کند. ترامپ به دنبال بازار جدیدی برای جذب سرمایه است. در داخل هم سیاست حمایت از کسبوکارهایی چون تسلا را در دستور دارد.
آشنایی فعالان اقتصادی با سامانه معاملات بازار ارز تجاری
دومین نشست آشنایی فعالان اقتصادی با سامانه معاملات بازار ارز تجاری و آموزش کار با این سامانه با حضور مسئولان بانک مرکزی و مرکز مبادله ارز و طلا، در اتاق ایران برگزار شد. در این نشست محمد آرام، معاون ارزی بانک مرکزی به تشریح چگونگی عملکرد سامانه معاملات بازار ارز تجاری پرداخت و گفت: امروز در بازار مبادله ارز، روی ارز غیرنفتی و ارز اشخاص متمرکز هستیم که حدود ۸ میلیارد دلار حجم آن در یک سال است و بهتدریج این بازار سایر بخشها را هم شامل میشود.
معاون ارزی بانک مرکزی کشف قیمت مبتنی بر عرضه و تقاضا، جورسازی بین عرضه و تقاضا بدون دخالت افراد و سوم سیستم پایاپای و تسویه طبق استانداردهای بینالمللی را سه ویژگی اصلی بازار مبادله ارز عنوان کرد.
علی سعیدی، مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلا ایران هم گفت: درباره ویژگی این بازار گفت: تسویه ریالی یک روز بعد از انجام فرایند ممکن است. برای هر روز قیمتی بهعنوان قیمت پایانی کشفشده، اعلان میکنند. قیمت پایانی مبنایی برای کریدور قیمتی فردا خواهد بود.
او سیاست ارز را سیاست مدیریت شناور شده، عنوان کرد؛ قیمت پایانی دیروز، منها – بهعلاوه سه درصد، قیمت فردا خواهد بود. دامن نوسان قیمت روزانه نیز از منفی 3 تا مثبت 3 درصد است.
همایش تجاری ایران و ترکیه
در نهایت، همایش تجاری ایران و ترکیه، روز چهارشنبه، در حاشیه بیست و نهمین دور اجلاس کمیسیون مشترک دو کشور، به میزبانی اتاق ایران برگزار شد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در این همایش تاکید کرد: برقراری تجارت آزاد و ترجیحی میان ایران و ترکیه باید در این دور از اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور، مورد مذاکره قرار گیرد.