رادیو مجازی اتاق ایران - 19 دی 1403

در نود و هشتمین گزارش «پایش تحولات تجارت جهانی» بررسی شد

خیز ترکیه برای افزایش تجارت با کشورهای عربی منطقه

ترکیه می‌خواهد در سطح منطقه نقش پررنگ‌تری را بازی کند؛ صادرات 40 میلیارد دلاری ترکیه به کشورهای عربی، توافق با عراق برای افزایش تجارت و تلاش برای فعال‌سازی مسیر لاجورد با افغانستان ازجمله این فعالیت‌هاست.

02 دی 1403 - 15:36
کد خبر : 72459
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

در نود و هشتمین گزارش از سلسله گزارش‌های «پایش تحولات تجارت جهانی» مجموعه‌ای از تحولات اخیر در دولایه جهانی و منطقه‌ای محیط ژئواکونومیک ایران ارائه‌شده و خلاصه‌ای از آخرین گزارش‌ها و انتشارات بین‌المللی در قالب بخش پژوهش‌ها و کتاب‌های تازه، ارائه شده است.

در تحولات جهانی اقدامات جدید چین برای حمایت از صادرات خود در برابر افزایش تعرفه‌های آمریکا مورد بررسی قرار گرفته است. وزارت بازرگانی چین در بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد که این سیاست‌ها به شرکت‌ها کمک خواهد کرد تا «به‌طور فعال به محدودیت‌های غیرمنطقی تجارت خارجی پاسخ دهند» و «محیطی مساعد برای صادرات ایجاد کنند». این سند نه بندی با هدف «تقویت رشد پایدار تجارت خارجی و تثبیت روند بهبود اقتصادی» تدوین‌شده است. چین همچنین در تلاش است تا با ذخیره‌سازی میکرو تراشه‌های آمریکایی، خود را برای موج احتمالی تحریم‌های دولت جدید دونالد ترامپ آماده کند. براساس داده‌های اخیر گمرک چین، واردات تراشه‌های ساخت آمریکا توسط این کشور در ماه اکتبر به ۱.۱۱ میلیارد دلار رسید که نشان‌دهنده افزایش ۶۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.

 در سویی دیگر بریتانیا تحت رهبری دولت کارگر به نخست‌وزیری کی‌یر استارمر، با یک تصمیم راهبردی حیاتی در سیاست خارجی مواجه است. آیا بریتانیا باید اولویت را به تعمیق همکاری با اتحادیه اروپا بدهد یا هم‌سویی نزدیک‌تری با دولتی تحت رهبری ترامپ که حمایت‌گرایانه و مخالف اتحادیه اروپا است؟

از دیگر اخبار بخش بین‌الملل تکمیل پروژه عظیم خط لوله گاز روسیه به چین، تحریم آخرین بانک بزرگ روسی مرتبط با سوئیفت توسط ایالات‌متحده و نتایج نشست کمیته دسترسی به بازار سازمان تجارت جهانی است.

در تحولات منطقه و براساس گزارشی که مجله اقتصادی آمریکایی (CEOWorld) اخیراً منتشر کرده است، کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس در رتبه‌بندی کشورهای با بالاترین بهره‌وری در جهان برای سال ۲۰۲۵، جایگاه‌های برجسته‌ای را به خود اختصاص داده‌اند و پیشتاز کشورهای عربی شده‌اند. این گزارش بر اهمیت متنوع‌سازی اقتصادی در کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس تأکید می‌کند. صنایع یکپارچه و متمرکز می‌توانند به تقویت اقتصاد منطقه و افزایش پایداری آن کمک کنند. این موضوع به‌ویژه برای تقویت جایگاه این کشورها در فهرست‌های بهره‌وری جهانی اهمیت دارد.

ترکیه در سطح منطقه حضور فعال و موثری را تجربه می‌کند. صادرات 40 میلیارد دلاری این کشور به کشورهای عربی، توافق با عراق برای افزایش تجارت دوجانبه و تلاش این کشور برای فعال‌سازی مسیر لاجورد با افغانستان ازجمله این تحرکات است.

کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس در راستای ادغام در اقتصاد جهانی اقدامات مهمی را در دستور کار قرار داده‌اند. اخیراً قطر با آغاز اجرای استراتژی جدید زیست‌محیطی خود، گام‌های جدی در راستای مقابله با تغییرات اقلیمی برداشته است. این استراتژی که با شعار «با هم به‌سوی محیط‌زیستی پایدار برای آینده‌ای بهتر» توسط وزارت محیط‌زیست و تغییرات اقلیمی قطر برای دوره ۲۰۲۴-۲۰۳۰ اعلام شد، به‌دنبال ایجاد توازنی میان توسعه اقتصادی و حفاظت از محیط‌زیست است.

دولت امارات متحده عربی به‌تازگی پلتفرم دیجیتال شناخت مشتری (KYC) با هدف ارائه داده‌های جامع، دقیق و محرمانه در تراکنش‌های مالی راه‌اندازی کرده است. این پلتفرم به‌عنوان یک مکانیزم دیجیتال یکپارچه طراحی‌شده تا هویت مشتریان را تأیید کرده و تطابق آن‌ها با قوانین و مقررات مالی موجود را تضمین کند.

افزایش تجارت میان افغانستان و ازبکستان و اولویت‌های قزاقستان برای متنوع‌سازی اقتصاد؛ کاهش وابستگی به منابع خام از دیگر تحولات منطقه‌ای هستند.

به گزارش «اتاق ایران آنلاین»، مرکز پژوهش‌های اتاق ایران در حرکتی منسجم و کارشناسی، تهیه و انتشار سلسله گزارش‌های «پایش تحولات تجارت جهانی» را با هدف بررسی رویدادهای کلیدی در محیط ژئواکونومیک ایران در دستور کار قرار داده است و در این گزارش‌ها مسائل مهم روز از منظر تأثیرگذاری بر دیپلماسی اقتصادی و موقعیت ژئواکونومیک ایران موردبحث و بررسی قرار می‌گیرند.

 متن کامل نود و هشتمین گزارش از سلسله گزارش‌های «پایش تحولات تجارت جهانی» را اینجا بخوانید.

در همین رابطه