رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران با گلهمندی از سرنوشت نامعلوم حاکمیت داده و قانون داده، گفت: حوزه فناوری از متولیان متعدد رنج میبرد. امیدوارم با ایجاد یک نهاد تنظیمگر در این بخش جلوی تصمیمگیریهای موازی گرفته شود.
سادینا آبایی، در نشست کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران، با بیان اینکه این کمیسیون حدود 80 مشکل و مسئله زیستبوم فناوری اطلاعات و ارتباطات را احصا کرده است، افزود: این مشکلات به دبیرخانه شورای گفتوگو ارسال شده و این دبیرخانه در حال بررسی مشکلات برای طرح در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی است.
آبایی تأکید کرد: فعال کردن اقتصاد دیجیتال در استانها از اولویتهای کمیسیون فاوا است. با رایزنیهای انجام شده، قرار است در سفرهای استانی دولت، به همراه وزیر ارتباطات در نشست های اتاقهای استانی حاضر شویم.
ناهماهنگیهای حوزه فناوری باید از بین برود
معصومه آقاپور علیشاهی، مشاور رئیسجمهور در امور همکاریهای اقتصادی، نیز با تأکید بر اهمیت فناوری اطلاعات و فضای مجازی، گفت: بر اساس آمارهای غیررسمی کشور، نسل z که تقریباً حدود 12 میلیون نفر از جمعیت ما رو تشکیل میدهند، روزانه دو ساعت در فضای مجازی فعال است و این موضوع برای نسل شاغل ما هم اهمیت دارد.
او ادامه داد: از طرفی از سال 2025 نسل بتا که قرار است با هوش مصنوعی بزرگ شوند و وارد عرصههای مختلف جهان شوند نیز اهمیت خاصی در دنیا پیدا کرده است.
آقاپور با قول مساعد برای پیگیری مسائل حوزه فناوری در دولت، افزود: شخص رئیسجمهور هم به شدت علاقهمند به مباحث مربوط به هوش مصنوعی است و گروهی را به سرپرستی دکتر افشین و دکتر هاشمی مأمور کرده است تا بتوان از هوش مصنوعی در تصمیمسازیها و تصمیمگیریها استفاده کرد.
او تأکید کرد: دیگر نمیتوان گفت که فناوری اطلاعات جزئی از لازمههای زندگی است بلکه دیگر امروز ما با آن زندگی میکنیم.
آقاپور تأکید کرد: باید ناهماهنگی در تصمیمگیریهای حوزه فناوری اطلاعات، از بین برود. آماده پیگیری این موضوع با همراهی بخش خصوصی هستم.
تحول دیجیتال بدون بخش خصوصی امکانپذیر نیست
محمد محسن صدر، معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هم با تأکید بر مردمیسازی اقتصاد و نقش کلیدی بخش خصوصی در پروژههای مختلف، گفت: از جلسه بعدی کارگروه تحول دیجیتال، نمایندگان بخش خصوصی نیز حضور خواهند داشت و این اقدام در پاسخ به درخواستهای فعالان این بخش صورت گرفته است.
او با اشاره به موازیکاریهای دستگاههای اجرایی و تصمیمات متناقض آنها، از بخش خصوصی خواست در حوزه رفع ناترازی انرژی نیز فعالانه وارد عمل شوند و پیشنهادهای خود را ارائه دهند.
صدر همچنین آمادگی وزارت ارتباطات را برای حمایت از بخش خصوصی در زمینه زیرساختها اعلام کرد.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران، طرحهایی مانند ابر دولت و هوشمندسازی را ازجمله برنامههای مهم وزارتخانه برشمرد و از تلاشها برای متمرکز کردن زیرساختهای پردازشی هوش مصنوعی و جلوگیری از پراکندگی و موازی کاری خبر داد.
او برنامه تحول دیجیتال را موردتوجه ویژه رئیسجمهور دانست و ورود صنایع به این عرصه را عامل رشد اقتصاد دیجیتال کشور عنوان کرد.
صدر با اشاره به مقاومت برخی دستگاهها در اشتراکگذاری دادهها، بر مخالفت وزارت ارتباطات با ایجاد سامانههای جدید غیرضروری تأکید کرد و از بخش خصوصی خواست در این زمینه با وزارتخانه همکاری کند.
معاون وزیر ارتباطات از مذاکرات با عربستان سعودی برای مشارکت در زمینه هوش مصنوعی و فناوری اطلاعات خبر داد و ابراز امیدواری کرد: با تبادل امکانات و سپردن سهمی از پروژههای این کشور به متخصصان ایرانی، از مهاجرت نیروهای متخصص جلوگیری شود. وی از پیگیری دیپلماسی فناوری اطلاعات با سایر کشورها و ایجاد زون صادرات خدمات فنی حوزه فاوا نیز خبر داد.
صدر با بیان اینکه سرمایهگذاری در حوزه فناوری اطلاعات میتواند اشتغالزایی بالایی داشته باشد، از حمایت وزارت ارتباطات از استارتاپها و صندوق نوآوری سخن گفت و خواستار همکاری بخش خصوصی در این زمینه شد.
او با اشاره به طرح رئیسجمهور در حوزه هوش مصنوعی، بر اعتقاد وزارت ارتباطات به فعالیت اپراتورهای بخش خصوصی در زمینههای مختلف تأکید کرد.
در ادامه این نشست، نوید فخر، دبیر کارگروه تأمین کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران، هم با بیان اینکه کالاهای حوزه فناوری اطلاعات از گندم هم اساسیتر بوده و واردات آنها باید تسهیل شود، خواستار ایجاد شفافیت در تخصیص ارز واردات شد.
حمیدرضا واشقانی فراهانی، نایبرئیس کمیسیون فاوا، نیز با تأکید بر اینکه فناوری اطلاعات زیرساخت کشور محسوب میشود و کالای لوکس نیست، ادامه داد: متأسفانه کشور تبدیل به مجموعهای از سامانهها شده و هر نهاد و ارگانی سامانهای برای خودش ایجاد کرده است. ضروری است وزارت ارتباطات تولی گری این امر را با یک نگاه درست به دست بگیرد.
او با تأکید بر توان بخش خصوصی برای اجرای پروژههای حوزه فناوری، اظهار کرد: باید تعامل دولت با بخش خصوصی افزایش یافته و نگاه حاکمیت و دولت به حوزه فناوری اطلاعات متحول شود.
تصمیمات خلقالساعه، به کسبوکارهای حوزه فناوری آسیب زده است
سعید رسولاف، عضو کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران، با بیان اینکه توقع داریم، سرعت و محدوده وسیعتری از رفع فیلتر را شاهد باشیم، ادامه داد: فعالان حوزه فناوری اطلاعات با تصمیمات خلقالساعهای مواجه هستند که هیچکس هم در قبال آنها مسئولیتی نمیپذیرد.
او با اشاره به بسته شدن درگاه شرکتهای فعال در حوزه رمز ارز افزود: هیچ ابلاغ رسمی برای این اقدام صورت نگرفته است. متأسفانه بخشهای مختلف بدون مشورت با بخش خصوصی، خودسرانه درباره این حوزه تصمیمگیری و اقدام میکنند. خلأ قانونی در این حوزه باعث ایجاد رویههای غیر شفاف میشود.
رسولاف به بحران نیروی انسانی در حوزه فناوری اطلاعات اشاره کرد و اظهار کرد: عمده شرکتها به دلیل مشکلات بیمه و مالیات زمینگیر شدهاند. نگاه حاکم بر بخش فناوری، ضد توسعه است.
معبودی، رئیس کارگروه هوش مصنوعی کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات، نیز با بیان اینکه حاکمیت نمیخواهد در هوش مصنوعی حکمرانی کند و این موضوع برای آن دارای اولویت نیست، گفت: یک سال است که سازمان هوش مصنوعی قرار است متولیان مختلفی داشته باشد و این موضوع هنوز تعیین تکلیف نشده است.
او تأکید کرد: از آنجا که ناترازی برق، سوخت، بودجه و ... همه داده محور هستند، این کارگروه آماده است در این زمینه به حاکمیت کمک کند.
فرهاد زوارهای، رئیس اتحادیه شرکتهای فنی و مهندسی حفاظت الکترونیک، از اینکه سازمانهای مختلف با توجه به نیاز و نگاه خود به حفاظت و امنیت، سلیقهای نگاه میکنند انتقاد کرده و گفت: این سازمانها هرکدام دستورالعملهای مختلف برای حفاظت و امنیت الکترونیک دارند که این امر آسیبزا است.
علی مسعودی، عضو کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز در این نشست بر اهمیت حضور بینالمللی کسبوکارهای حوزه فناوری اطلاعات تأکید کرد و گفت: این موضوع هم از بعد توسعه صادرات فناوری و هم از جنبه انتقال اطلاعات و تکنولوژی به شرکتهای داخلی اهمیت دارد. باید ترتیبی داده شود که شرکتهای بخش خصوصی حوزه فناوری حضور پررنگی در رویدادهای مهم دنیا داشته باشند.
رئیس کارگروه آموزش کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران، نیز با اشاره به برنامه کمیسیون برای آموزش 500 هزار نیرو بیان کرد: نگرانی ما این است که اگر موفق شدیم این 500 هزار نیرو را آموزش دهیم چه تضمینی وجود دارد که از کشور خارج نشوند. پیشنهاد ما این است که کارگروهی مشترک میان کمیسیون فاوای اتاق ایران، وزارت ارتباطات و وزارت کار برای جلوگیری از مهاجرت این نیروها تشکیل شود.