رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ارومیه با اشاره به ظرفیتهای بینظیر استان آذربایجان غربی در بخشهای مختلف اقتصادی، گفت: آذربایجان غربی با داشتن یکی از بزرگترین دشتهای کشاورزی کشور، پتانسیل بالایی در تولید محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی مرتبط دارد و این استان در تولید سیب و انگور جایگاه نخست کشور را به خود اختصاص داده و با تنوع بالای محصولات باغی، میتواند سهم قابلتوجهی در صادرات این محصولات ایفا کند.
قاسم کریمی در هفتاد و پنجمین جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان آذربایجان غربی که با حضور سفیر ایران در پرتغال برگزار شد، افزود: در حوزه معادن، آذربایجان غربی با دارا بودن پنج معدن طلا بهعنوان بزرگترین معادن طلای خاورمیانه و همچنین بزرگترین معدن اورانیوم کشور، از ظرفیتهای بالقوهای برای سرمایهگذاری برخوردار است.
کریمی همچنین با اشاره به موقعیت استراتژیک استان در بخش بازرگانی اظهار کرد: وجود هزار کیلومتر مرز مشترک با سه کشور همسایه و قرار گرفتن در مسیر شرق به غرب کشور، آذربایجان غربی را به یکی از مهمترین مناطق برای توسعه تجارت خارجی تبدیل کرده است.
رئیس اتاق ارومیه ابراز امیدواری کرد: با بهرهگیری از این ظرفیتها و همکاریهای مشترک بین بخش خصوصی و دولت، بتوان گامهای مؤثری در راستای توسعه اقتصادی استان برداشت.
در ادامه این نشست، فرصتها و چالشهای موجود در بخشهای کشاورزی، معادن و بازرگانی استان و زمینههای همکاری میان ایران و پرتغال مورد بحث و بررسی قرار گرفت و راهکارهای توسعه روابط اقتصادی دو کشور پیشنهاد شد.
پرتغال؛ پل ارتباطی آذربایجان غربی با اروپا
در ادامه این نشست سید مجید تفرشی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در پرتغال، با اشاره به تغییرات تکنیکهای اقتصادی در جهان، اظهار کرد: پرتغال میتواند بهعنوان هاب ارتباطی آذربایجان غربی و کشور با اروپا نقشآفرینی کند.
وی بر تقویت مهارتهای زبانی برای حضور موفق در بازارهای بینالمللی تأکید کرد و گفت: شرکتهای ایرانی، بهویژه واحدهای تولیدی استان آذربایجان غربی، باید در قالب یک بسته جامع و منسجم در بازارهای جهانی حضور یابند.
تفرشی با اشاره به اهمیت تعاملات بینالمللی و منطقهای، خاطرنشان کرد: در کنار توسعه ارتباطات با سایر نقاط جهان، همکاری با کشورهای همجوار نیز باید در اولویت برنامههای مدیران استانی قرار گیرد.
وی از اتاق ارومیه خواست با برنامهریزی اصولی، نسبت به معرفی ظرفیتهای تولیدی و بستههای سرمایهگذاری به کشورهای مختلف، ازجمله پرتغال، اقدامات مؤثری انجام دهد.
سفیر ایران در پرتغال در ادامه به شرایط اقتصادی این کشور اشاره کرد و افزود: اگرچه اقتصاد پرتغال نسبتاً ضعیف است، با جمعیتی کمتر از ۱۲ میلیون نفر و وابستگی قابلتوجه به آمریکا، اما روابط دانشگاهی مناسبی میان ایران و این کشور وجود دارد. محورهای همکاری با کشورهای اروپایی، ازجمله پرتغال، میتواند بر پایه موضوعاتی همچون حق بر حیات، سلامت، آموزش و دیگر حوزههای توسعهای باشد.
وی با تأکید بر اهمیت اقتصاد سرد و اقتصاد آبی پرتغال، اظهار داشت: این تجربیات میتوانند در حل معضلاتی نظیر بحران دریاچه ارومیه مؤثر باشند. تفرشی همچنین از آمادگی برای برگزاری وبیناری تخصصی در این زمینه خبر داد.
موانع سرمایهگذاری در آذربایجان غربی مرتفع شود
استاندار آذربایجان غربی نیز در این نشست با بیان اینکه استفاده از ظرفیتهای تجاری استان از اولویتهاست، گفت: در نشست با فعالان اقتصادی استان، موقعیتها بررسی و موانع و مشکلات احصا شده است.
رضا رحمانی در جلسه گفتوگوی دولت و بخش خصوصی که با حضور سفیر ایران در کشور پرتغال در اتاق ارومیه برگزار شد، افزود: آذربایجان غربی دارای ظرفیتهای بسیار خوب و منحصربهفردی است و امروز هیچ مشکلی به نام امنیت در استان وجود ندارد.
وی همچنین با تأکید بر استفاده حداکثری از ظرفیت مرزهای استان، خاطرنشان کرد: مشکلات موجود در مرزها پیگیری شده و رفع برخی از مشکلات مستلزم ایجاد زیرساختها بوده که نیازمند برنامهریزی است.
استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه با همکاری دستگاهها اقدامات خوبی برای توسعه استان در حال انجام است، افزود: توسعه روابط با کشورهای همسایه در دستور کار بوده و البته نباید به همین کشورهای همسایه اکتفا کرد و باید برای روابط با کشورهای مختلف دنیا برنامهریزیهای لازم صورت گیرد
رحمانی همچنین با اشاره به اینکه استان پتانسیلهای خوبی برای ارتباط با کشورهای اروپایی، آفریقایی و آسیای میانه دارد، اضافه کرد: معادن مختلف ازجمله طلا، حوزه گردشگری و محصولات کشاورزی استان ازجمله ظرفیتهایی است که باید تخصصیتر به رفع مشکلات این حوزهها ورود کرد.
وی در ادامه بر لزوم شناسایی پتانسیلهای جدید استان در حوزههای مختلف بهویژه گردشگری، تأکید کرده و افزود: آذربایجان غربی دارای ظرفیتهای گردشگری بسیار خوبی ازجمله ابنیههای تاریخی و طبیعت خدادادی منحصربهفردی است که با شناسایی این ظرفیتها، زمینه جذب گردشگر فراهم میشود.
استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه جذب سرمایهگذار امر بسیار مهمی است که در دستور کار قرار دارد، تصریح کرد: در این راستا باید موانع سرمایهگذاری در استان مرتفع شود تا سرمایهگذاران بتوان بدون هیچ دغدغهای در استان حضور یابند.
رحمانی با اشاره به ظرفیتهای استان در حوزه کشاورزی و لزوم بهرهگیری از فناوریهای نوین در این بخش افزود: بخش کشاورزی آذربایجان غربی باید به سمت استفاده از فناوریهای نوین حرکت کند تا کشاورزان بتوانند ارزشافزوده محصولات خود را بالا برده و قابلیت صادرات این محصولات را افزایش دهند.