رادیو مجازی اتاق ایران ۲ دی 1403

بیانیه همایش ملی آب

بیانیه پایانی دومین همایش بزرگداشت روز ملی آب صادر شد

دومین همایش بزرگداشت روز ملی آب با انتشار بیانیه‌ای به کار خود پایان داد.

11 اسفند 1395 - 14:59
کد خبر : 7337
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

دومین همایش بزرگداشت روز ملی آب با محوریت نجات آب، ضرورت ملی و رسالت جهانی با حضور جمعی از فعالان اقتصادی و نمایندگان دستگاه‌های دولتی، توسط مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران برگزار شد.

در پایان این همایش، بیانیه‌ای از سوی دبیرخانه همایش صادر شد که متن کامل آن را می‌خوانید:

 

بلا تردید بزرگداشت روز ملی آب می تواند تلاش ارزنده و فرصت مغتنم برای پرداختن به یکی از چالش های اساسی کشور باشد. جایگاه روز ملی آب در کشورِ تاریخی، فرهنگی و با تمدن کشور به قدری مهم است که همه در برگزاری آن همکاری، مساعدت و تلاش کردند.

این بزرگداشت فرصت خوبی است برای ایجاد یک تریبون و یا یک فضا برای کلیه دست اندرکاران اعم از نخبگان، مسئولان، فرهیختگان،  فعالان اقتصادی،هنرمندان، آحاد جامعه و دلسوزان کشور، فضایی است تا در آن و دیدگاه ها نسبت به ارزیابی اقدامات انجام مدیریت آب و زیست محیطی در فضای صمیمانه، دلسوزانه و یکسان مطرح شود و تمرینی برای تقویت همکاری و یاری کردن یکدیگر برای رهایی از بحران منابع آب . در این روز از کسانی که منشأ خدمات ارزنده علمی، اجرائی، تکنولوژی، فنی مدیریتی در امر آب بوده اند قدردانی گردید.

شرکت کنندگان در "نشست بزرگداشت روز ملی آب" شامل فعالان اقتصادی ( کشاو.رزی، صنعتی، خدماتی)، نهادهای مردمی، انجمن ها و صاحب نظران از اتاق ایران به عنوان پارلمان بخش خصوص تشکر و قدردانی مینمایند. لازم است از همکاری صمیمانه و داوطلبانه سازمان های دست اندکار آب و کشاورزی اعم از وزارت نیرو، جهاد کشاورزی، ستاد احیاء دریاچه ارومیه، سازمان جنگل ها و مراتع و نمایندگی فائو در ایران و نیر کرسی یونسکو در بازیافت اب که اتاق ایران را در برگزاری نشستی با چنین گستردگی و تنوع  در مباحث منابع آب فراهم نموده‌اند تشکر و قدردانی می‌کنند. و همچنین اعلام آمادگی اتاق ایران برای ادامه همکاری در کاهش چالش‌های آب کشور، موارد زیر را به عنوان برونداد و توصیه‌های این نشست اعلام می‌نمایند:

همه بر این باور هستیم  که آب عامل مهمی در ارتقاء شرایط  زیست و رفاه بشر چه در سطح جهان و چه در کشور ما می باشد. همگی می پذیریم آب یک موضوع مشترک بین بخشی است و همه نسبت به  آن مسئولیت مشترک داریم و بایستی برای رهایی از این برون رفت در کنار یکدیگر کار کنیم نه در مقابل هم.

پایداری  منابع و تولید و بهبود معشیت کشاورزان در کلیه نقاط بخصوص مناطق کم آب کشور نیازمند ارتقاء مدیریت آبیاری و بهره مندی از سیستمهای مناسب آبیاری است. از این رو پروژه های متعددی در زمینه آب و خاک با  حمایت در اجرا و مساعدت مالی دولت است. در اجرای این طرحها  توجه کافی و وافی به حضور و مشارکت و واگذاری مسئولیت به مردم در نیازسنجی، اجرا، بهره برداری  مورد توجه خاص قرار گیرد. ارتقا الگوی مشارکتی آب  یکی از راهکارهای برون رفت از این مشکل است که در روستای تازه آباد استان گلستان نمونه موفقی از حضور و مشارکت کشاورزان در این خصوص را شاهد بودیم. از نتایج مدیریت مشارکتی می توان به ارتقای قدرت تصمیم گیری کشاورزان، مسئولیت پذیری، افزایش درآمد کشاورزان، افزایش بهره وری، احساس تعلق خاطر نسبت به تاسیسات ابی و محافظت از آن اشاره کرد.

وضعیت بحرانی منابع اب بر کسی پوشیده نیست و با این وجود تقاضای بیشتر برای دسترسی به منابع آبی رو به افزایش است در حالیکه نه تنها ظرفیت منابع آب این امکان را نمیدهد بلکه بایستی به دلیل ضرورت تامین نیازهای زیست محیطی و کمک به پایداری منابع آب زیرزمینی تقاضای مذکور را مدیریت نمود. راهکار دیگری که به موازات مدیریت تقاضا لازم است مورد توجه قرار گیرد، توجه به تصفیه فاضلاب و استفاده مجدد از آب خاکستری می‌باشد که میتواند  به تامین بخشی از تقاضاهای آب کمک کند.

نجات دریاچه ارومیه و سایر تالاب های کشورامری لازم و حیاتی است. تشکیل کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه و اقدامات متعددی با مشارکت نهادها و سازماهای مختلف استانی، منطقه ای و ملی طراحی و برنامه ریزی شده است . انجام تمامی اقدامات اجرایی پیش بینی شده جهت احیای دریاچه ارومیه نیازمند توجه و مشارکت موثر دستگاههای دولتی توام با پشتیبانی و مشارکت آحاد مردم میباشد.

معرفی طرح  در دست اجرای فاضلاب  تهران :به عنوان بزرگترین طرح محیط زیستی کشور با هدف ساماندهی و نجات بخشی شهر تهران از وضعیت ناخوشایند دفع غیر بهداشتی و سنتی فعلی این کلان شهر. امید است با تسریع در اجرای این طرح جمع آوری و دفع بهداشتی فاضلاب تولید شده در منازل و مراکز تجاری که  در شرایط فعلی منابع محدود آب‌های زیرزمینی را به عنوان ارزشمندترین منابع ذخیره آب آلوده و پرخطر میکنند، بتوان موجبات ارتقاء سلامت جامعه و محیط را فراهم نمود و هم منبع جدید آبی باشد برای مصارف اقتصادی برای تولیدات سالم.

اجرای اقدامات ... تعادل بخشی منابع اب زیرزمینی : امری است بسیار مهم و حیاتی. با بستن بسیار کند چاههای غیر مجاز و اقدام به تصب کنتور بر روی چاههای مجاز تحقق پذیر نخواهد بود اگر چه این امر با معضلات اجتماعی فراوانی روبرو است. بایستی همه ما به این باور برسیم که عدم انجام این کار پایداری سرزمینمان را به خطر خواهد انداخت و لذا بایستی با جدیت و اعمال همکاری شرایط تحقق کامل این طرح را فراهم و با دو مولفه مهم جلب مشارکت موثر بهره برداریان در منطقه در کنار ایجاد مشاغل جایگزین آسیب های اجتماعی را به حداقل برسانیم.

راه نجات  بحران آب کشور مرهون مدیریت تقاضا، افزایش بهره‌وری و استفاده بهینه از آب‌های نامتعارف از جمله پساب امکان‌پذیر است و این رویکرد، از طریق مدیریت تلفیقی با مشارکت تمامی ذینفعان و استفاده از تجارب موفق ملی و بین المللی همراه با عزم ملی میسر خواهد شد. 

اتاق ایران در نظر دارد همه ساله از خدمتگزاران آب در کلیه سطوح قدردرانی نماید و همچنین از سال آینده همه ساله یک جایزه ملی به یکی از بزرگترین ارفاد اثرگذار در مدیریت بحران آب در داخل و یا خارج از کشور اعطا نماید که بدین منظور لازم است آیین نامه مناسبی با مشارکت کلیه صاحب نظران تهیه و بر مبنای آن از سال آینده فراخوانی در سطح  داخلی و بین المللی اجرا گردد.

در پایان از کلیه سخنرانان و ارسال کنندگان پیام و شرکت کنندگان و مهمانان گرامی داخلی و خارجی، نظرات و دیدگاههای ارائه شده که پربار بودن این گردهمایی را میسر ساخته است صمیمانه تشکر و قدردانی می‌شود.

در همین رابطه