رئیس کمیسیون کسبوکارهای نوین و دانشبنیان اتاق ایران، در «همایش تبیین سیاستهای کلی تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی با محوریت دانشبنیانها» گفت: اتاقهای بازرگانی به عنوان نماینده بخش خصوصی، با شناسایی چالشها، ارائه راهکارها و مطالبهگری از قوای سهگانه، بستری را برای رشد اقتصادی مبتنی بر دانش فراهم میکنند. از طرفی ایران دارای ظرفیتهای فراوانی برای توسعه تولید ملی و گسترش اقتصاد دانشبنیان است. سهم شرکتهای دانشبنیان از GDP حدود 2 درصد است.
محسن میرصدری به چالشهای بنگاههای دانشبنیان اشاره کرد: تأمین مالی و سرمایهگذاری، سیاستگذاری و حکمرانی، انرژی و زیرساخت، انباشت بدهی دولت، چند نرخی بودن ارز، ناترازیها، تأمین اولیه نقلوانتقال مالی و پیمانسپاری ارزی، صادرات و منابع انسانی و مهاجرت نخبگان از مهمترین مشکلات حوزه اقتصاد دانشبنیان است. ورود شرکتهای دانشبنیان به بازار سرمایه دشوار است. باید در این زمین معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری به اصلاح شیوه سیاستگذاری کمک کند.
بهگفته میرصدری، قیمتگذاری دستوری یکی از مشکلات بخش خصوصی است. کار دولت رگولاتوری است مگر در جاهایی که انحصار وجود داشته باشد. برای توسعه حوزه دانشبنیانها باید از ابزار تعرفه استفاده شود.
رئیس کمیسیون کسبوکارهای نوین و دانشبنیان اتاق ایران، در زمینه راهبردهای پیشنهادی برای رفع موانع تولید دانشبنیان گفت: اصلاح نظام تأمین مالی و سرمایهگذاری، پذیرش داراییهای نامشهود بهعنوان وثیقه بانکی، توسعه روشهای نوین تأمین مالی مانند Crowd Funding و Tax Credit، افزایش سرمایه صندوق نوآوری و شکوفایی، ارائه تسهیلات کمبهره، تسهیل ورود به بازار سرمایه (نوآفرین) و توسعه حیطه فعالیتهای صندوقهای CVC (رکن ضامن، عامل و ...) از مواردی است که میتواند به حل این چالشها کمک کند.
محسن میرصدری در پنل تولید ملی و دانشبنیان تصریح کرد: رفع موانع قانونی، حذف سیاستهای قیمتگذاری دستوری و جایگزینی با مکانیسمهای رقابتی بازار، کاهش تصدیگری غیرضروری دولت، تسهیل در روند اخذ مجوزهای تولیدی و صادراتی، طراحی بیمههای تخصصی برای پوشش ریسک خرابی یا عدم عملکرد محصولات دانشبنیان از راهکارهایی است که باید به آن توجه شود.
میرصدری در ادامه به تقویت صادرات و ارتقای جایگاه ایران در زنجیره ارزش جهانی، تسهیل موانع پیمانسپاری ارزی و ارائه مشوقهای صادراتی به شرکتهای دانشبنیان، بهرهگیری از پیمانهای منطقهای مانند بریکس و اوراسیا برای توسعه صادرات و تقویت مراکز رشد (Incubators) و شتابدهندههای صادراتی جهت تبدیل ایدهها به محصول تجاری و اشتغالزایی تاکید کرد.
رئیس کمیسیون کسبوکارهای نوین و دانشبنیان اتاق ایران تاکید کرد: اقتصاد دانشبنیان و تحقیق و توسعه (R&D) دو عنصر کلیدی برای رشد اقتصادی ایران هستند. برای دستیابی به این هدف، باید نظام تأمین مالی، زیرساختهای فناورانه، تجاریسازی فناوری و صادرات دانشبنیان تقویت شود.
میرصدری درباره لزوم پیوستن ایران به FATF هم گفت: یکی از مؤلفههای تاثیرگذار در اقتصاد دانشبنیان، بهبود تعاملات خارجی است و FATF مؤلفه مهمی در این حوزه است. اما به دلیل نپیوستن ایران به FATF، هزینه نقلوانتقال مالی در اقتصاد دانشبنیان بالا رفته است. نپیوستن ایران به FATF فعالان این حوزه را سرگردان کرده است. در حال حاضر در حوزه هایتک خرید دستاول نداریم و این ممکن است موقعیت ما را آسیبپذیر کند.