رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی رشت با اشاره به چالشهایی که وضعیت موجود اقتصاد برای تعیین دستمزد ایجاد کرده است، گفت: در شرایط کنونی، تورم به حدی بالا رفته که تعیین دستمزد به یک مسئله پیچیده تبدیل شده است.
قاسم رضائیان در گفتوگو با اتاق ایران آنلاین، افزود: در شرایط فعلی، دستمزدی که اغلب کارفرمایان به کارگر پرداخت میکنند بسیار بالاتر از حداقل دستمزد نیروی کار است؛ اما باوجود این، باز نیروی کار با مشکل معیشتی روبرو است و گاها بنگاهها نیز با مشکل تأمین نیروی کار مواجه هستند.
او با تأکید بر لزوم هماهنگی دستمزدها با رشد تورم، اظهار کرد: نیروی اصلی تولید کارگران هستند و کارفرمایان و سرمایهگذاران در یک رابطه دوسویه، نیازمند تأمین معیشت و رفاه نسبی کارگران هستند؛ اما مسائل متعدد در اقتصاد کشور باعث بروز چالشهای بزرگ در موضوع دستمزد و هزینه معیشت شده است.
رئیس اتاق رشد با بیان اینکه باید در تعیین دستمزد، معادله رشد سرسامآور تورم لحاظ شود، گفت: برای سال جدید، باید رقم معقولانهای که در قانون بودجه برای تورم پیشبینی میشود، بهعنوان معیاری در تعیین دستمزد در نظر گرفته شود؛ اما اگر نرخ تورم از برآوردها بالاتر برود، مطمئناً دوباره در بحث دستمزد، چالش ایجاد خواهد کرد.
رضائیان در پاسخ به اینکه برای رفع شکاف میان مزد و معیشت چه باید کرد، اظهار کرد: نمیتوان بهسرعت به وضعیت ایده آل در بحث دستمزد و جبران هزینههای معیشت رسید، زیرا سرمایهگذاران نیز با مشکلاتی مواجه هستند. علاوه بر مسئله ناترازی انرژی، بسیاری از بنگاهها، مشکل تأمین سرمایه در گردش دارند و حتی برای تأمین هزینههای پایان سال خود دچار مشکل شدهاند.
او افزود: نقش دولت در حل مشکل معیشتی کارگران نباید نادیده گرفته شود؛ چراکه عرفا و قانون بخشی از هزینههایی که آحاد مردم ازجمله کارگران متحمل میشوند مانند هزینه آموزش، درمان و حتی مسکن بر اساس قانون باید از سمت دولت تأمین شود یا دولت اقداماتی برای کاهش این هزینهها انجام دهد.
این فعال اقتصادی ادامه داد: افزایش قابلتوجه دستمزد برای جبران کامل هزینههای معیشت کار دشواری است و به نظر من، باید با برنامهریزی دقیق و کارشناسی شده، بهصورت پلکانی و مثلاً در یک دوره ۵ ساله، دستمزدها را به سطح واقعی خود نزدیک کنیم. البته پیشنیازهای این کار، مانند حذف قیمتگذاری دستوری، بهبود فضای کسبوکار و جلوگیری از تعطیلی بنگاهها به دلیل ناترازی انرژی، باید محقق شود.
رضائیان با هشدار نسبت به اثرات مخرب تداوم تورم بالا در اقتصاد کشور، تأکید کرد: اگر وضعیت تورم و تنشهای اقتصادی به همین شکل افزایش یابد، درنهایت کارفرمایان حتی قادر نخواهند بود که دستمزدها را بهاندازه نرخ تورم افزایش دهند؛ بنابراین، باید به سمت ثبات اقتصاد و بازار حرکت کنیم و دستمزدها را با علاوه بر نگاه تأمین معیشت کارگران، بر اساس واقعیتهای تولید افزایش دهیم.
او اظهار کرد: ثبات اقتصادی و مهار تورم جزو پایههای حمایت از معیشت نیروی کار است و فقط در این صورت است که میتوانیم به یک تعادل پایدار در تعیین دستمزد و بهبود شرایط معیشتی کارگران دست یابیم.