رسانههای دولتی چین گزارش دادند که شی جین پینگ، رئیسجمهور چین با رهبران ارشد شرکتهای بزرگ تجاری ازجمله جک ما، بنیانگذار علیبابا، در یک سمپوزیوم تجاری در پکن ملاقات کرده است. از زمان به قدرت رسیدن بیش از یک دهه پیش، شی بهطور مداوم به دنبال تقویت نقش شرکتهای دولتی در دومین اقتصاد بزرگ جهان بوده و نسبت به گسترش «بینظم» بخش خصوصی هشدار داده است.
گزارشهای هفته گذشته حاکی از آن بود که شی، در بحبوحه کندی اقتصاد ناشی از بحران مسکن، کم بودن مداوم نرخ مصرف و بیکاری بالای جوانان در حال آماده شدن برای ملاقات با چهرههای سرشناس تجاری بوده است. تلویزیون دولتی CCTV روز دوشنبه گزارش داد که این دیدار در تالار بزرگ خلق پکن برگزار شد و ویدیویی در آن نشان داده شد که «جک ما» مؤسس علیبابا ایستاده و هنگام ورود شی به یک اتاق مجلل کف میزند. این معلم سابق انگلیسی غول فناوری علیبابا را در سال ۱۹۹۹ تأسیس کرد و آن را به یکی از شناختهشدهترین و مسلطترین شرکتهای خصوصی چین تبدیل کرد.
او زمانی یک شخصیت رک و صریح را از خود نشان داد، اما در اواخر دهه گذشته دست به خودسانسوری زد، زیرا دولت چین سرکوب گسترده شرکتهای فناوری و پلتفرمهای اینترنتی این کشور را که زمانی در آزادی به سر میبردند را آغاز کرد. در سال ۲۰۲۰، مقامات دولت چین پس از سخنرانی «ما» در انتقاد از تنظیمکنندهها در آخرین لحظه عرضه اولیه سهام شرکت «آنت» وابسته به علیبابا را لغو کردند.
«ما» دیگر در علیبابا یک مدیر اجرایی نیست، اما اعتقاد بر این است که علیرغم اینکه چند سال گذشته را بر روی امور بشردوستانه و آموزش روستایی متمرکزشده، سهام قابلتوجهی را در این شرکت حفظ کرده است.علیبابا که انتظار میرود آخرین گزارش سود سهماهه خود را در این هفته منتشر کند، تاکنون شاهد افزایش بیش از ۴۰ درصدی سهام خود در سال جاری بوده است.
دیگر شرکتکنندگان در نشست روز دوشنبه شامل رن ژنگفی، بنیانگذار غول فناوری هواوی و وانگ چوانفو که غول خودروهای الکتریکی BYD را تأسیس کرده، بودند. همچنین رابین زنگ، بنیانگذار نیروگاه باتری CATL، و وانگ زینگ، یکی از بنیانگذاران پلتفرم اینترنتی Meituan نیز در این دیدار حضور داشتند.
چین برای حفظ بهبود قوی اقتصادی خود بعد از اتمام همهگیری کرونا در تقلا بوده است و سال گذشته با رشد اقتصادی ۵ درصدی، یکی از کندترین رشدهای دهههای اخیر خود را داشت. انتظار میرود پکن در سال ۲۰۲۵ سطح مشابهی از رشد را هدف قرار دهد، اما ممکن است به دلیل اینکه دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا سیاست تجاری سختگیرانه خود را با تعرفههای سنگین تجدید میکند، با باد مخالف روبرو شود. ترامپ قبلاً تعرفههای اضافی ۱۰ درصدی را بر تمام واردات از چین اعلام کرده است و پکن بلافاصله با تعرفههای خود و هدف قرار دادن زغالسنگ و گاز تلافی کرده است.