رویداد دو روزه «کارآفرینی و فناوریهای نوین کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و غذایی با تأکید بر حوزه نان، سبزی و صیفی»، در مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره) و با حضور مقامات کشوری و استانی ازجمله معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشاور وزیر جهاد کشاورزی، نماینده مجلس و مسئولان بخش خصوصی برگزار شد.
نبیاله نورینسب عضو هیات نمایندگان و رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع تبدیلی اتاق کرج در این رویداد با بیان اینکه کشور به جوانان نخبه و اهل علم نیاز دارد که با طرحهای فناورانه به بهبود فعالیتهای توسعهای در حوزه کشاورزی کمک کنند، افزود: ما در اتاق کرج تمامقد در خدمت نخبگان و صاحبان ایده در حوزه کشاورزی هستیم و معتقدیم که با همفکری و ارتباط نزدیک میان بخش دولتی و خصوصی، میتوانیم قدمهای بزرگی در این راستا برداریم.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع تبدیلی اتاق کرج همچنین بر لزوم توجه به ضایعات نان در کشور که ازنظر مقام معظم رهبری نیز مورد تأکید قرار گرفته است، اشاره کرد و افزود: سالانه چند میلیون تن ضایعات نان در کشور تولید میشود که با اتخاذ تصمیمات درست، میتوان این ضایعات را کاهش داد.
نقش اصلاح الگوی کشت در کاهش مصرف آب و ضایعات کشاورزی
نورینسب در ادامه با اشاره به اهمیت اصلاح الگوی کشت در کاهش مصرف آب و بهبود کارایی منابع کشاورزی، اظهار داشت: در کمیسیون کشاورزی اتاق کرج نیز به دنبال تحقق این اصلاحات هستیم و توجه به شرایط جغرافیایی و مصرف بهینه آب از اولویتها در این زمینه است.
وی با مقایسه وضعیت منابع آبی کشور در ۴۵ سال گذشته و موقعیت کنونی گفت: در آن سالها با حفر ۵۰ متر چاه به منابع آبی زیرزمینی دست مییافتیم، اما در حال حاضر عمق چاههای آب در برخی مناطق کشور به ۴۰۰ تا ۴۵۰ متر رسیده که نشاندهنده کاهش شدید منابع زیرزمینی است. ما باید به دنبال راهکارهای اصولی برای حفاظت از این منابع باشیم.
لزوم بهرهگیری از فناوریهای نوین برای کاهش ضایعات از مرحله برداشت تا مصرف محصول
در ادامه این نشست، غلامرضا گلمحمدی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بیان کرد: میزان ضایعات کشاورزی بین ۲۰ یا ۳۰ درصد برآورد میشود که برنامههایی برای کاهش آن تدوین شده و ما قصد داریم با بهرهگیری از فناوریهای نوین، ضایعات را از مرحله برداشت تا مصرف کاهش دهیم، بخش تحقیقات کشاورزی نیز در حال اجرای طرحهای کلانی است که به کاهش ضایعات در حوزههای مختلف ازجمله نان و برنج کمک میکند.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی همچنین از حمایت این نهاد از پروژههای نوآورانه، پایاننامههای دانشجویی و طرحهای بخش خصوصی خبر داد و تأکید کرد: هدف ما کاهش وابستگی به خارج، افزایش بهرهوری و ارتقای امنیت غذایی کشور است.
کارآفرینی و نوآوری در کاهش ضایعات کشاورزی
در بخش دیگری، سید داود حاجی میررحیمی، رئیس مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره) نیز توضیح داد که این رویداد از تیرماه سال جاری با هدف جلب حمایت از ایدههای فناورانه آغاز شده و درنهایت از میان بیش از ۲۰۰ ایده، ۳۰ ایده برتر انتخاب و معرفی شدند.
وی افزود: در سالهای اخیر با گسترش پارکهای فناوری کشاورزی و حمایت از شرکتهای دانشبنیان، تعداد شرکتهای فعال در این حوزه افزایش یافته است. بااینحال هنوز فاصله زیادی با هدف مطلوب داریم.
در ادامه این نشست، ثریا نوید مشاور وزیر جهاد کشاورزی در امور نخبگان با اشاره به اینکه ایران جزو چند کشور اول در تولید ضایعات کشاورزی در جهان است، تأکید کرد که کنترل این ضایعات میتواند به کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی و افزایش منابع آب شرب کشور کمک کند.
سمیه رفیعی، نماینده تهران و رئیس کمیته محیطزیست مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به اینکه در حال حاضر ۴۰ درصد از محصولات کشاورزی کشور به ضایعات تبدیل میشود، بر لزوم اصلاح روشهای مدیریت پسماند و کاهش این ضایعات تأکید کرد.
دستاوردهای فناورانه در مدیریت ضایعات کشاورزی
در بخش پایانی، برگزیدگان ایدههای فناورانه در زمینه استفاده از ضایعات حوزه کشاورزی ازجمله نیشکر و نخل خرما نیز به شرح دستاوردهای خود پرداختند. این ایدهها شامل مواردی مانند تولید اسانسهای گیاهی برای رایحهدرمانی و تولید پمادهای ضد درد با استفاده از ضایعات کشاورزی بود.
این رویداد همچنین شاهد حضور بخش فرهنگی بود که سه پادکست آموزشی در زمینه ضایعات کشاورزی تولید کرد که در نهادهای مختلف ازجمله سازمانهای جهاد کشاورزی و سیستمهای آموزشوپرورش کشور توزیع شد.