رادیو مجازی اتاق ایران - 13 اسفند 1403

محمد خاکی در گفت‌وگو اتاق ایران آنلاین

ظرفیت‌های بصره را برای سرمایه‌گذاری دریابیم | انتقال بخشی از فرآیند تولید به بازار عراق

رئیس اتاق خرم‌آباد معتقد است علاوه بر توجه به صادرات، باید سرمایه‌گذاری در بصره عراق را جدی دنبال کنیم چراکه ظرفیت‌های خوبی از نظر قانونی تعریف شده و نیازهای این بازار از طرف ایران قابل تأمین هستند.

سارا ترابی

خبرنگار
14 اسفند 1403 - 09:55
کد خبر : 74020
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

رئیس اتاق خرم‌آباد طی سفر به بصره و بازدید از امکانات و پتانسیل‌های این منطقه، تأکید کرد: سرمایه‌گذاران ایرانی می‌توانند با انتقال بخشی از فرآیند تولید کالای موردنیاز به خاک عراق به ویژه استان بصره که در نزدیکی ایران است، زمینه حضور پایدار و مستمر در این بازار عراق را مهیا کنند.

محمد خاکی، رئیس اتاق خرم‌آباد در گفت‌وگو با اتاق ایران آنلاین ضمن نگاهی اجمالی به بازار بصره و امکاناتی که در آن وجود دارد، درباره اهمیت صادرات و رویکردی که باید در این حوزه مورد توجه باشد، گفت: صادرات به رشد اقتصادی و افزایش کیفیت محصولات تولیدی کمک می‌کند چون نیاز مشتری را باید مدنظر داشته باشد و کیفیت و استانداردهای لازم را در تولیدات خود رعایت کند. بنابراین تولید صادرات‌محور به معنای تولید باکیفیت است.

خاکی تصریح کرد: برای تقویت صادرات باید در قدم اول، موانع تولید را برطرف کنیم تا به صادرات درخور برسیم. واحدهای صنعتی کشور باید تولید باکیفیت و خدمات استاندارد ارائه دهند و نیاز آنها برای این منظور، رفع ناترازی انرژی و ریسک‌هایی که به دنبال قطع گاز و برق برای بخش صنعت کشور قابل پیش‌بینی است.

رئیس اتاق خرم‌آباد بعد از اینکه تولید روی ریل اصلی خود قرار گرفت، توجه به رفع موانع صادرات را ضروری خواند و افزود: قدم اول پذیرش FATF است تا مراودات مالی بین‌المللی انجام شود و به دنبال آن باید تعهدات ارزی را لغو کنیم و مانع چند نرخی بودن ارز شویم. امروز نرخ بازار با نرخ توافقی فاصله دارد و حتی بازار مبادله ارزی هم نتوانست این فاصله را از بین برد.

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران مشارکت جدی در نمایشگاه‌های تخصصی بین‌المللی را نیز یکی از لازمه‌های تقویت صادرات برشمرد و افزود: برای توسعه صادرات، پلتفرم‌های تجاری را گسترش دهیم و به معرفی اصولی توانمندی‌ها و ظرفیت‌ها خود بپردازیم و اجازه دهیم کشورهای هدف صادراتی ایران را بهتر و اصولی بشناسند.

خاکی در بخش دیگری از سخنان خود به بازار عراق به ویژه استان بصره که در جنوب این کشور قرار دارد و روند توسعه خود را آغاز کرده است، اشاره و تأکید کرد: ایران با اینکه در بسیاری از تولیدات سرآمد بوده و مزیت رقابتی دارد، متأسفانه در صدور محصولات فقط محدود به چند کشور همسایه شده است که دلیل اصلیان عدم امکان مبادلات بانکی است و موجب شده صادرات ایران جزئی و خرد شود.

او نقل و انتقالات مالی از ایران به کشورهای هدف صادراتی را کند و هزینه‌بر دانست و ادامه داد: امروز صادرات ایرانیان با حاشیه سود بسیار پایین‌تر نسبت به همتایان آنها در دیگر کشورها انجام می‌شود. این در حالی است که کارشناسان اقتصادی معتقدند صادرات موتور محرک اقتصاد بوده و اگر صادرات نباشد و تنها متکی به بازار خود باشیم، حد استفاده محدود شده و زمینه رشد اقتصادی وجود ندارد.

این فعال اقتصادی سرمایه‌گذاری مشترک در بازار بصره را نیز به عنوان یک سازوکار کارآمد در مواجهه با بازار بصره ارزیابی کرد و گفت: سرمایه‌گذاری مشترک باید با دقت کافی صورت گیرد تا در حوزه‌های دارای مزیت ورود کنیم؛ لازم است در نوع محصول و تنظیم متن قراردادها، منافع دائمی تولیدکننده ایرانی که در بصره سرمایه‌گذاری می‌کند، حفظ شود و این حرکت به توسعه صادرات کمک خواهد کرد.

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران در کنار صادرات به عراق، انتقال بخشی از روند تولید محصولات به این بازار را با توجه به قانون حمایت از تولید داخلی که در عراق رعایت می‌شود، ضروری خواند و گفت: اگر بتوانیم با توجه به نیاز بازار، سرمایه‌گذاری مشترکی را در بصره پایه‌ریزی کنیم، نه تنها بخشی از هزینه تولید را کاهش دادیم، بلکه کالاهای تولید شده مورد حمایت دولت عراق قرار می‌گیرد و امکان حضور مستمر در این بازار را پیدا می‌کنیم.

خاکی درباره بازارچه‌های مرزی شلمچه که هنوز زیرساخت آن کامل نشده نیز تصریح کرد: این مطالبه هم از طرف تجار عراقی و هم تجار ایرانی وجود دارد و باید با حمایت‌های دولت و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی دو طرف شاهد تسهیل شرایط مرزی باشیم. بازارچه مرزی شلمچه به همه صادرکنندگان تعلق دارد چون بخش زیادی از کالاهای ایرانی از این مرز صادر می‌شود پس باید تجهیز و به‌روز شود و از سوی دیگر معطلی کامیون‌ها و رفت‌وآمد تجار را در این مرز تسهیل کنیم.

رئیس اتاق خرم‌آباد خاطرنشان کرد: در حال حاضر تنها یک پایانه عمومی برای همه افراد در مرز شلمچه وجود دارد که باید اصلاح شود و با هدف تسهیل تجارت، پایانه‌ای مشخص برای ورود و خروج بازرگانان و فعالان اقتصادی، دیده شود.

او در ادامه با توجه به شروع فعالیت ساخت شعبه اتاق خرمشهر در منطقه آزاد شلمچه، تأکید کرد: اتاق خرمشهر کار خوبی را شروع کرده و بدون شکل راه‌اندازی این شعبه می‌تواند در تسهیل روند خدمات‌دهی به تجار در مرز اثر مثبتی داشته باشد.

در همین رابطه