رادیو مجازی اتاق ایران - 19 اردیبهشت 1403

در میزگرد چشم‌انداز اقتصاد استان اردبیل در سال 96 عنوان شد

سهم 53 درصدی بخش خدمات از اقتصاد اردبیل

میزگرد چشم‌انداز اقتصاد استان اردبیل در سال جاری با حضور کارشناسان اقتصادی این استان برگزار شد.

04 اردیبهشت 1396
کد خبر : 7979
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

به همت اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی استان اردبیل میزگرد «چشم‌انداز اقتصاد استان اردبیل در سال جاری» با حضور عسگر سنگی و مهدی سیدکاظمی به‌عنوان دو اقتصاددان اردبیلی برگزار شد و این کارشناسان چشم‌انداز اقتصادی استان اردبیل را امیدوارکننده دانستند.

استاد اقتصاد دانشگاه‌های استان اردبیل گفت: اقتصاد تحول‌آفرین و روبه‌جلوی امروز در سطح جهانی و بین‌المللی بیشتر به سمت اقدامات خدماتی با خلاقیت و نوآوری حرکت می‌کند و در این راستا باید فضای مثبت و روبه‌جلو را به‌خوبی مشاهده کرده و از آن بهره‌برداری کرد.

عسگر سنگی گفت: اقتصاد استان اردبیل بر پایه کشاورزی، صنعت و خدمات استوار شده و ما برای گذر از نسل اول و دوم تحولات اقتصادی استان با بهره‌گیری از تکنولوژی‌های جدید و برتر استفاده کرده و باید راه توسعه را به‌خوبی در پیش بگیریم.

سنگی با اشاره به مزیت نسبی در مسیر توسعه اقتصادی استان تصریح کرد: هرچند به‌ظاهر مزیت نسبی استان اردبیل را بخش کشاورزی معرفی می‌کنند اما باید توجه داشته باشیم که این مزیت نسبی امروز بر محور خلاقیت و تنوع و تکثر در بخش خدمات متمرکزشده و ما باید بیشترین سرمایه‌گذاری را در بخش‌های صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی قرار دهیم.

استاد اقتصاد دانشگاه‌ اردبیل گفت: ما نباید گرفتار توسعه کشاورزی آن‌هم در نسل اول و یا دوم باشیم چراکه امروز دنیا به سمت توسعه نسل چهارم تکنولوژی‌ها حرکت می‌کند و در این راستا آنچه که مهم به نظر می‌رسد توجه بیشتر به ورود تکنولوژی‌های جدید و متنوع است.

سنگی افزود: در استان اردبیل ما برای اینکه بتوانیم به بالاترین بهره‌وری با فروش کالا در بخش‌های خدماتی، کشاورزی و صنعتی روی بیاوریم، ضرورت دارد به تولید باکیفیت با هزینه کمتر اما مرغوبیت بیشتر توجه داشته باشیم که سرمایه‌گذاری در این حوزه می‌تواند نتایج سودمندی را به همراه داشته باشد.

وی بابیان اینکه به‌هیچ‌وجه علم اقتصاد با اجبار و دستور سازگاری ندارد بلکه تابع شرایط موجود است، بیان کرد: ما به‌راحتی می‌توانیم مزیت‌های نسبی تولید خودمان را با توجه به شرایط اقلیمی خوب و به‌موقع شناسایی و ترسیم کنیم تا به اهداف موردنظر دست پیدا کنیم.

سنگی در مورد تحولات اقتصادی در سال 96 به‌صورت ملی و استانی اضافه کرد: با در نظر گرفتن تمام شرایط سیاسی و اقتصادی در سطح دنیا، ملی و منطقه‌ای به‌راحتی می‌توان این پیش‌بینی را انجام داد که ما با تقویت رابطه مستقیم با سرمایه‌گذاران و ورود تکنولوژی‌های جدید به اهداف موردنظر دست پیدا کنیم.

وی در بخش دیگری از سخنان خود ادامه داد: واقعیت این است که اتفاقات خوبی بعد از برجام و بهبود روابط با کشورهای مختلف در سطح ملی و منطقه‌ای رخ‌داده و ما می‌توانیم از این شرایط به نفع توسعه استان و افزایش درآمد سرانه متوسط مردم استان اردبیل که نصف میانگین کشوری است، استفاده کنیم.

سنگی گفت: اقتصاد دنیا امروز به سمت خدمات با نگاه خلاقانه حرکت می‌کند و با ایجاد یک فضای مثبت در حوزه تولید، ما بیشتر باید به فکر نوآوری و خلاقیت‌ها باشیم.

وی افزود: ما با بهره‌گیری از دانش فنی در حوزه تجارت و تقویت فعالیت‌های خدماتی بهتر و بیشتر می‌توانیم موفق عمل کنیم که البته باید سرمایه‌گذاران در حوزه‌های مختلف موردحمایت قرارگرفته و موانع پیش روی آن‌ها برطرف شود.

این استاد دانشگاه بابیان اینکه با توسعه بخش خدمات و تنوع تکنولوژی و سرمایه‌گذاری در این بخش به‌راحتی می‌توانیم مشکلات ناشی از بیکاری را برطرف کنیم، تصریح کرد: باید در رفع آسیب‌های موجود کشور به‌ویژه در حوزه اقتصادی و دغدغه‌های ناشی از بیکاری همواره سرمایه‌گذاری‌های جدید موردتوجه قرار گیرد.

  53 درصد  سهم اقتصادی استان مربوط به حوزه خدمات است

استاد اقتصاد دانشگاه‌های استان اردبیل گفت: 53 درصد فعالیت‌ها در حوزه اقتصادی مربوط به بخش خدمات است.

 مهدی سید کاظمی افزود: آمارهای تحلیلی و وضعیت موجود نشان می‌دهد که سطح درآمد مردم در استان اردبیل از میانگین کشوری و جهانی بسیار پایین‌تر است و ما برای اینکه بتوانیم اقتصاد ناهنجار استان اردبیل را از وضعیت هشدار نجات دهیم، باید روی حوزه خدمات با سهم 53 درصدی، کشاورزی 30 درصدی و صنعت و گردشگری در رده‌های بعدی سرمایه‌گذاری‌های کلانی را انجام دهیم.

سید کاظمی بابیان اینکه بهره‌وری در اقتصاد ملی و استانی بسیار پایین است و ما نتوانستیم از توان و ظرفیت تولیدی متنوع بهره بگیریم، تصریح کرد:‌ درحالی‌که باید از کمترین منابع بیشترین بهره‌وری را داشته باشیم، ما گرفتار آسیب‌ها و دغدغه‌های مختلفی هستیم به‌طوری‌که در تولید محصولی همچون سیب‌زمینی با مصرف بیشترین آب، تولید محصول باارزش افزوده کمتر را شاهد هستیم.

استاد اقتصاد دانشگاه‌های استان اردبیل در مورد مزیت نسبی تولید در استان اردبیل گفت: ما باید به دنبال ایجاد مزیت‌های جدیدی باشیم که این مزیت‌ها می‌تواند به توانمندی خلاقانه و بهره‌گیری از روش‌های نوآورانه کمک کند که ضرورت دارد ما همچنان تمرکزمان را بر تقویت مؤلفه‌های بهره‌وری و گذر از مشکلات و آسیب‌های موجود مصروف کنیم.

سید کاظمی بابیان اینکه همچنان رکود اقتصادی و نامتعادل بودن عرضه و تقاضا، اقتصاد کشور به‌ویژه در حوزه صنعت را آسیب‌پذیر کرده است، افزود: ما اگر پنج درصد سرمایه‌گذاری را در دستور کار قرار دهیم، کمتر از 9 دهم درصد رشد اقتصادی خواهیم داشت و باید به‌تدریج موانع پیش رو را در حوزه سرمایه‌گذاری شناسایی و برطرف کنیم تا امکان بهره‌گیری بیشتر از شرایط موجود فراهم آید.

وی بابیان اینکه علم اقتصاد تحکم پذیر و دستور پذیر نیست، بیان کرد: هرچند در سال‌های اخیر موضوع برجام و گشایش ارتباطات بین‌المللی امیدواری در تحولات اقتصادی به وجود آورده و یک شوک مثبت را به جامعه وارد کرده اما باید تصمیمات اقتصادی بر محور منطق و تعقل انجام شود تا در حوزه کسب‌وکار و انگیزه بیشتر بتوانیم اهداف و برنامه‌هایمان را اجرایی و عملیاتی کنیم.

سید کاظمی بابیان اینکه باید بیشترین توجه و تمرکزمان را بر تقویت انگیزه‌های کسب‌وکار حوزه خدماتی و همچنین بالا بردن بهره‌وری قرار دهیم، اضافه کرد: ما در استان اردبیل نقشه راهبردی تحول اقتصادی نداریم و به همین خاطر دچار برخی از آسیب‌ها شده‌ایم.

وی ضرورت بازتعریف جدید از فعالیت‌های حوزه خدمات را در شرایط کنونی با ورود تکنولوژی‌های جدید یادآور شد و ادامه داد: باید به سمتی حرکت کنیم تا بیشترین بهره‌وری اقتصادی در جامعه اتفاق بیفتد.

دبیر کل اتاق اردبیل نیز در این میزگرد گفت: با همفکری مدیر و کارشناسان این اتاق بنا را بر آن گذاشته‌ایم تا این نشست را به شکل مرتب با حضور جمعی از صاحبان واحدهای تولیدی و فعالان تجاری در هرماه برگزار کنیم.

حسین وثوقی ایرانی افزود: هدف از تشکیل این سلسله نشست‌ها که در هر جلسه دو نفر از کارشناسان و نظریه‌پردازان برجسته اقتصادی در آن حضور خواهند داشت ترسیم دورنمایی از وضعیت استان اردبیل برای سال‌های آینده است.

وثوقی ایرانی، بخش خصوصی را یکی از ارکان عمده مشارکت‌کننده در پیشرفت و توسعه استان اردبیل در زمینه‌های مختلف به‌ویژه در حوزه اقتصادی دانست و خاطرنشان کرد: مباحث، پیشنهادها و تصمیم‌هایی که با پشتوانه غنی علمی در این نشست‌ها گرفته خواهند شد می‌تواند در حوزه برنامه‌ریزی و مدیریت این استان راهگشا باشد.

وی ابراز امیدواری کرد که در آینده شاهد حضور مدیران و برنامه ریزان تأثیرگذار استان اردبیل در نشست‌های بعدی باشیم.

در این همایش که با حضور جمعی از فعالان بخش غیردولتی، سرمایه‌گذاران و علاقه‌مندان به مسائل اقتصادی و جمعی از اصحاب رسانه برگزار شد، با طرح سؤالات متعدد از سوی حسین وثوقی ایرانی به‌عنوان دبیر کل اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی استان اردبیل، دکتر سنگی و سید کاظمی بعد از تحلیل وضعیت اقتصادی ملی و استان اردبیل، به سؤالات مطرح‌شده نیز پاسخ گفتند.

موضوعات :
در همین رابطه