رادیو مجازی اتاق ایران ۲۸ آذر ۱۴۰۳

در نشست تخصصی اتاق اردبیل مطرح شد

ضرورت سرمایه‌گذاری برای تولید و فرآوری عسل در اردبیل

نشست بررسی شرایط تولید و تقاضای عسل در اتاق اردبیل برگزار شد.

18 اردیبهشت 1396 - 18:42
کد خبر : 8289
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

رئیس انجمن زنبورداران و تولیدکنندگان عسل ایران گفت: سالانه 70 هزار تن عسل در کشور تولید و روانه بازار مصرف می‌شود به طوری‌که باید اردبیل را به عنوان نمایشگاه فروش عسل ایران معرفی کرد.

عبدالرضا بیگناه در جلسه انجمن زنبورداران و تولیدکنندگان عسل ایران در اتاق اردبیل گفت: به رغم تولید کیفی و مطلوب عسل در سطح کشور به ویژه استان اردبیل، سال‌هاست که ما با مشکل عرضه عسل به شکل نامطلوب در کنار جاده‌ها، مسیرهای گردشگری، سوپرمارکت‌ها و مغازه‌ها هستیم. معاونت غذا و دارو وزارت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و دیگر دستگاه‌های نظارتی باید به این مسأله رسیدگی کنند.

بیگناه با بیان اینکه دامپزشکی نیز در عرصه تولید، فرآوری و صادرات عسل نظارت داشته و در حوزه بسته‌بندی و عرضه به بازار باید نظارت‌های خود را تقویت کند، تصریح کرد: از دهه 60 به بعد بیش از 10 کارخانه و شرکت بسته‌بندی عسل در این استان فعال بودند اما به دلایل مختلف این واحدها تعطیل شده و هم اکنون تنها یک شرکت فعال در این حوزه داریم.

وی با اشاره به ضرورت سرمایه‌گذاری و ایجاد اشتغال در حوزه تولید، فرآوری و بسته‌بندی عسل، گفت: سالانه بیش از 12 میلیون گردشگر و توریست به اردبیل سفر می‌کنند که اگر هر کدام یک کیلو عسل خریداری کنند، بیش از 36 هزار تن امکان عرضه و فروش عسل وجود دارد.

بیگناه یادآور شد: در منطقه سبلان اردبیل، 70 هزار تن عسل ناب تولید می شود. باید اردبیل را به عنوان نمایشگاه فروش عسل ناب ایرانی با برند سبلان معرفی کنیم.

وی بیان کرد:درسالهای اخیردر استان اصفهان گز، قم سوهان واردبیل حلوای سیاه، با بسته‌بندی مناسب و کیفی عرضه می‌شود. متأسفانه ما در بسته‌بندی عسل همچنان با مشکلات و نارسایی‌هایی روبه‌رو هستیم.

بیگناه با بیان اینکه عسل به عنوان یک ماده شفابخش و سلامت‌محور معرفی شده است، اضافه کرد: ما متأسفانه نتوانسته‌ایم خواص و کیفیت عسل ناب سبلان را به هموطنان معرفی کنیم به طوری‌که در سال‌های اخیر حتی جایگاه خودمان را نیز از دست داده‌ایم.

فعال حوزه تولید و عرضه عسل کشور با انتقاد از وضعیت نامطلوب حمایتی از فعالان این عرصه،ادامه داد: از بین چهار تا پنج هزار نفر زنبورداری که دفترچه گرفته و به دنبال استفاده از تسهیلات و مزایای شغل زنبورداری هستند، تنها 300 تا 400 نفر در این حوزه مشغول بوده و صادرات ما نیز از چندان شرایط مطلوبی برخوردار نیست.

وی اظهار کرد: عده‌ای به نام زنبوردار در فصل تابستان و گردشگری با عرصه عسل تقلبی با نام‌های کذایی عسل ملکه سیاه و یا 40 گیاه سعی در ضربه زدن به این صنعت دارند. این‌گونه عرضه عسل نه تنها برند عسل سبلان را مخدوش می‌کند بلکه بزرگترین ضربه به اعتبار و حیثیت این استان است که با گله‌مندی و ناراحتی گردشگران و مسافران نیز روبه‌رو هستیم.

بیگناه تصریح کرد: انجمن سال‌هاست که ساماندهی در این حوزه را با تاکید امام جمعه و استاندار اردبیل دنبال می‌کند. با فراخوان راه و شهرسازی، جهاد کشاورزی، نیروهای انتظامی و قضایی سعی بر این است تا بساط عسل‌فروشی‌های تقلبی بین راهی گرفته شود.

وی گفت: متأسفانه به دلیل برخی ناهماهنگی‌ها همچنان شاهد فعالیت این فروشندگان به ویژه در مسیر اردبیل– سرعین  شکل غیرقانونی هستیم. امیدواریم از همین ابتدای فصل گردشگری تلاش و همت در برخورد قانونی با این فروشندگان عسل بین راهی وجود داشته باشد.جالب است از 31 نوع عسل جمع‌آوری شده در جاده‌ها و برخی مغازه‌ها همه آنها بی‌کیفیت، غیراستاندارد و تقلبی بودند.

 تاکید بر جمع‌آوری عسل‌فروشی‌های بین راهی

رؤسای دادگستری شهرستان‌های نیر و سرعین در آستانه فصل گردشگری خواستار برخورد قاطع و جدی با عرضه‌کنندگان عسل در محورهای گردشگری اردبیل به سمت سرعین و نیر شدند.

رئیس دادگستری شهرستان نیر در جلسه انجمن زنبورداران و تولیدکنندگان عسل ایران در اتاق بازرگانی اردبیل اظهار کرد: ما موظف هستیم تا با ساماندهی و نظارت کافی برنامه‌ها را به سمتی ببریم تا بدون برخورد قهری بتوانیم در شهر اردبیل، با کیفیت‌ترین و مطلوب‌ترین محصول را ارائه کنیم.

سید عسگر سیدزاده تاکید کرد: تقویت مؤلفه نظارت و همکاری کلیه نهادها و ارگان‌های ذیربط به ویژه دامپزشکی، راه و شهرسازی، جهاد کشاورزی، دانشگاه علوم پزشکی و... لازم بوده و ضرورت دارد اکیپ‌های مشترکی را  در جاده‌ها و داخل شهرها فعال کنیم تا با افراد خاطی در این حوزه برخورد شود.

وی با اشاره به شفافیت قوانین در برخورد قاطع با متخلفان، گفت: ما نباید منتظر باشیم تا برخی از زنبورداران که بنا به اظهاراتشان از جهاد کشاورزی مجوز اتراق در کنار جاده‌ را دارند، بخواهند به سرعت در محل مورد نظر بساطشان را پهن کنند، بلکه باید هر چه سریعتر، جلوی این بساط غیرقانونی را بگیریم.

سید زاده افزود: باید در گام اول با هشدار و ابلاغ تخلف رخ داده به خاطیان و در گام بعدی با استفاده از تبصره یک ماده شش قانون ایمنی راه‌ها با قدرت و صلابت برخوردهای قانونی را انجام داده و اقدام به قلع و قمع متخلفان کنیم.راه و شهرسازی می‌تواند براساس قانون حریم راه‌ها در این موضوع ورود پیدا کرده و بهداشت غذا و دارو نیز با هرگونه دوره‌گردی مخالفت و با عوامل آن برخورد کند.

رئیس دادگستری شهرستان سرعین نیز بیان کرد: در این زمینه علت‌یابی انجام شده و در بسیاری از موارد به دلیل سودجویی افراد خاص و مشخص دست به چنین تخلفاتی می‌زنند. جهاد کشاورزی که برخورد جدی با تغییر کاربری‌ها دارد، در این حوزه نیز می‌تواند ورود پیدا کرده و افراد خاص را وادار به تمکین از قانون بکند.

قدیر محمدی ادامه داد: ما به مانند برخورد جدی با معضل جارچیان در سرعین می‌توانیم در این حوزه نیز قاطع و با الزام‌های قانونی برخورد جدی‌تری داشته باشیم. ما آمادگی داریم در تابستان امسال در فصل گردشگری جلوی چنین بی‌قانونی‌هایی را در عرضه عسل‌های تقلبی بگیریم.

بیش از پنج هزار نفر در صنعت عسل در اردبیل فعالیت می‌کنند

معاون تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل گفت: سازمان جهاد کشاورزی متولی اصلی تولید عسل است و ما در کنار انجمن و اتحادیه زنبور عسل سعی داریم تا به فعالیت‌های این حوزه سر و سامان دهیم. در حال حاضر به همت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل به دنبال اخذ برند بین‌المللی و جهانی عسل سبلان هستیم.

تکلوی تصریح کرد: بیش از پنج هزار و 880 نفر در صنعت عسل و تولید فرآورده‌های متنوع آن در اردبیل فعالیت می‌کنند.ستان اردبیل با داشتن 320 هزار کلنی زنبور عسل سالانه شش هزار تن عسل تولید می‌کند که یک‌هزار تن آن مصرف داخل استان و پنج هزار تن دیگر نیز به خارج از کشور و سایر استان‌ها صادر و عرضه می‌شود.

تکلوی افزود: از سال 93 به دنبال پخش گزارشی از شبکه‌های سراسری در مورد وضعیت نامطلوب عرضه عسل در جاده‌های گردشگری استان اردبیل که یک تهدید جدی برای جایگاه ممتاز عسل سبلان بود، تصمیم گرفتیم تا از سال 94 ساماندهی در این عرصه را انجام دهیم که در گام اول تا 80 درصد برنامه را اجرایی کردیم.

وی بیان کرد: در سال گذشته  به رغم آن که کار را خوب شروع کردیم. در میانه راه به دلیل برخی ناهماهنگی‌ها کار به سرانجام نرسید و شاهد عرضه عسل در کنار جاده‌ها و مسیرهای گردشگری بودیم.

تکلوی با انتقاد از معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی که در بحث نظارت همراهی و همسویی ندارد، اضافه کرد: با توجه به حساسیت این موضوع ضروری است تا فعالان این بخش از کارت بهداشتی و سلامت کامل بهره‌مند شوند تا با عرضه عسل‌های بی‌کیفیت سلامتی مردم به خطر نیفتد.

وی ارزش واقعی تولید و صادرات این عرصه را بیش از 123 میلیارد تومان اعلام کرد و ادامه داد: تولید ارگانیک محصول در دستور کار است و در کنار آن ما باید به بخش گرده‌افشانی در باغات و مزارع کلزا اهمیت دهیم تا از این محل نیز منابع درآمدی مناسب نصیب تولیدکنندگان شود.

تکلوی اظهار کرد: ما متولی تولید محصول از مزرعه تا سر سفره خانواده‌ها هستیم و تلاشمان بر این است تا محصول تولید شده از لحاظ کیفیت، مشکلی نداشته باشد .اما اینکه عسل با شیشه‌های رنگی و به شکل نامناسب عرضه شود، باید دستگاه‌های نظارتی و بهداشتی فعال شده و در این زمینه نقش‌آفرینی کنند.

معاون تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل تبلیغات نادرست در این حوزه را یکی دیگر از آسیب‌ها اعلام کرد و گفت: ما اصلاً عسل ملکه سیاه و یا 40 گیاه نداریم. ضروری است جلوی چنین تبلیغات کاذب گرفته شود تا ما خریداران را در خرید عسل ناب دچار سردرگمی نکنیم.

موضوعات :
در همین رابطه