هشتمین جشنواره ملی بهرهوری یکم خردادماه سال جاری مصادف با روز ملی بهرهوری در اتاق ایران برگزار میشود. هدف این جشنواره کمک به تحقق برنامههای توسعه و سند چشمانداز 20 ساله نظام در حوزه بهرهوری، لزوم استفاده از سازوکارهای اجرایی، اشاعه فرهنگ مدیریت بهرهور و کمک به ارتقای سطح رقابتپذیری بنگاههای اقتصادی است.
فرشید شکر خدایی، دبیر این جشنواره طی نشستی با اصحاب رسانه در مورد فرآیند اجرایی هشتمین دوره، تشریح کرد: عملیاتی اجرایی از تاریخ اول خرداد سال 95 آغاز شد. در این دوره 38 پروژه به دبیرخانه ارسال شد. همچنین 7 پروژه در سومین مسابقه ملی بهینه کاوی شرکت کرد. این شاخص شرکتهایی را بررسی میکند که از تجربیات دیگران استفاده کردهاند. از میان پروژههای ارسال شده، گروههای مواد و محصولات دارویی، بانک و مؤسسات پولی و مالی با 6 پروژه بیشترین و گروه صنایع غذایی با 2 پروژه کمترین پروژه را در این دوره از مسابقات ارسال کردهاند.
بر اساس گزارشی که توسط دبیر جشنواره ارائه شد، 20 پروژه در حوزه نوآوری، 14 پروژه در بخش تیم سازی و توانمندسازی پرسنل، 11 پروژه در حوزههای بهینه کاری و برنامهریزی استراتژیک و توسعه، 10 پروژه در بخشهای مدیریت فرآیند و توسعه و تمرکز بر بازار و مشتری، 9 پروژه در حوزه مدیریت دانش و فناوری اطلاعات، 7 پروژه در حوزههای رهبری، 6 پروژه در حوزه ارزیابی عملکرد و 5 پروژه در حوزههای مسئولیتپذیری اجتماعی و زیستمحیطی بوده است.
شکرخدایی ادامه داد: پروژههای دریافتی در سامانه داوری جشنواره قرار گرفت تا بیش از 6 هزار و 500 داور که متخصصان 52 گروه صنعتی هستند با مطالعه آنها به صورت آنلاین نظرات کارشناسی خود را اعلام کنند.
وی در ادامه به مسابقه تجربیات موفق، بهترین محل برای کار و شاخص توان اجرایی اشاره کرد که در کنار جشنواره ملی بهرهوری برگزار میشوند. به اعتقاد دبیر جشنواره این مسابقات میتواند نگاه جامعتری را از وضعیت بهرهوری کشور در اختیار مسئولان و تصمیم سازان قرار دهد.
شکرخدایی دغدغه اصلی برگزاری جشنواره ملی بهرهوری را اشاعه این مفهوم بسیار کلیدی در کشور دانست و تصریح کرد: در حال حاضر ارزشافزوده کل صنعت، معدن و کشاورزی کشور از یارانه انرژی یا کمتر و یا برابر با آن است. در این شرایط، رشد بهرهوری بیش از هر چیز دیگری تأکید میشود.
وی ادامه داد: جشنواره ملی بهرهوری این امکان را فراهم میکند که به واسطه محاسبات انجام شده تغییر وضعیت شاخصهای بهرهوری صنعت در بخشهای مختلف را به دست آوریم.
حسن فروزانفر، دبیر علمی جشنواره به ابعاد توسعه پایدار اشاره کرد و گفت: مفهوم رقابتپذیری در سطح دنیا به طور گسترده مطرح میشود. این مفهوم یکی از کلیدتری عوامل رسیدن به توسعه پایدار در هر جامعهای است. رونق و رشد زمانی ارزشمند است که مبتنی بر تولید ارزشافزوده باشد و این ارزشافزوده نیز به صورت پایدار حاصل شود.
وی ادامه داد: سالهاست در کشور ما از ترکیب درامدهای حاصل از فروش نفت استفاده میشود اما منابعی بهدستآمده از فروش نفت را نباید درامد تلقی کرد چراکه در هیچ کجای دنیا منابع بهدستآمده از فروش ثروت، درآمد محسوب نمیشود.
دبیر علمی جشنواره آنچه پایدارکننده اقتصاد است را توسعه از جنس تولید ارزشافزوده عنوان کرد و افزود: رویکردهای متعددی برای توسعه ارزشافزوده وجود دارد؛ بازاریابی، برندینگ، توسعه عمودی یا افقی شرکتها، مدیریت دانش و خلاقیت و نوآوری، همگی مفاهیمی هستند که بهرهوری را تحت تأثیر قرار میدهند. بهرهوری حلقه مفقوده اقتصاد ایران است.
بر اساس اظهارات فروزانفر در طول 45 سال گذشته بهرهوری کشور تغییر محسوسی نداشته و آنچه نوسانات این نمودار را ایجاد کرده است مربوط به افتوخیزهای بهای نفت و دیگر فراوردههای آن در این سالهاست.