وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، گفت: قطار سرمایه بدون سرمایهگذار نه به مقصد میرسد و نه به مقصود. ما قدردان سرمایهگذارانی هستیم که با وجود چالشها، در این حوزه فعالاند. تأکید دولت بر واگذاری پروژههای حوزه گردشگری به بخش خصوصی است و معتقدیم دولت باید از فضای اجرا فاصله بگیرد و نقش تسهیلگر را ایفا کند.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مشهد، «سیدرضا صالحی امیری»، در جمع فعالان گردشگری خراسان رضوی در محل اتاق بازرگانی این استان اذعان کرد: در سال جاری، وزارت میراث فرهنگی موظف شده تا تمام ظرفیتهای خود را در راستای حمایت از سرمایهگذاران بسیج کند. شرط تحقق سرمایهگذاری داخلی، حلوفصل چالشهای بینالمللی است. به همین منظور، اراده نظام بر این استوار بوده که اختلافات منطقهای را کاهش دهد. بهعنوان نمونه، رئیسجمهور کشورمان در عید فطر با سران کشورهای همسایه حتی کشوری که روابط دیپلماتیکمان قطع بود، تماس گرفت و بر تمایل ایران برای برقراری روابط مطلوب تأکید کرد. بر این اساس، در آیندهای نزدیک، شاهد موج ورود گردشگران خارجی از کشورهای همسایه به مشهد خواهیم بود.
وی افزود: ما در حال تعریف الگوی جدیدی از روابط با کشورهایی چون ازبکستان، گرجستان، ارمنستان، قزاقستان و سایر کشورهای منطقه هستیم. آسیای میانه، قفقاز و سپس سایر همسایگان در اولویت سیاست خارجی گردشگری ایران قرار دارند. مسیر ارتباط با عربستان سعودی نیز امسال باز خواهد شد و روابط با بغداد نیز در حال گسترش است. بهزودی مذاکراتی با مصر آغاز خواهد شد و در ادامه، تمرکز ما روی کشورهایی چون چین، هند و روسیه خواهد بود.
صالحی امیری در ادامه گفت: در حال حاضر، سهم ایران از ۱۶۰ میلیون گردشگر هدفگذاریشده در چین، تنها ۶۰ هزار نفر است؛ در حالی که چین شریک نخست تجاری ماست و باید سهم بیشتری از گردشگران این کشور جذب کنیم. در توافق با روسیه نیز، یکی از بندهای کلیدی به موضوع گردشگری اختصاص یافته است. همچنین، کشور اندونزی که یکی از کشورهای مسلمان است، در فهرست هدفگذاری ما قرار دارد.
نقطه آغاز تحول گردشگری کشور از مشهد کلید خواهد خورد
وزیر میراث فرهنگی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه نقطه آغاز تحول گردشگری کشور از مشهد کلید خواهد خورد، اذعان کرد: هر اندازه که این کلانشهر توسعه یابد، کشور نیز از مزایای آن بهرهمند خواهد شد. از اینرو، از هر نوع سرمایهگذاری در این منطقه حمایت خواهیم کرد. باید برای سرمایهگذارانی که در حوزه گردشگری فعالیت میکنند، فرش قرمز پهن کنیم. نگاه ما باید افقی نو و آیندهنگرانه باشد. حمایتهای حقوقی، مالی، تسهیل در واگذاری زمین و سایر اقدامات حمایتی، بخشی از بستههای تشویقی ماست. پیش از آنکه به سرمایهگذاران خارجی بیندیشیم، باید برای سرمایهگذاران داخلی بستر مناسبی فراهم سازیم.
وی با تاکید بر این نکته که استراتژی دولت، پاسخگویی به مطالبات مردم، سرمایهگذاران و همه فعالان این حوزه است، افزود: از نظر شاخص جذابیت در حوزه گردشگری، ایران یکی از سه کشور نخست جهان است و انواع گردشگری رایج دنیا در ایران قابلیت اجرا دارد. در این میان، استان خراسان رضوی باید ظرفیت پذیرش ۱۵ میلیون گردشگر را داشته باشد و زیرساختهای آن متناسب با این هدف توسعه یابد؛ بهگونهای که گردشگران بتوانند در این استان، تجربهای کامل از گردشگری را در حوزههای مختلف داشته باشند.
صالحی امیری، از تفویض اختیار به استاندار خراسان رضوی در حوزه گردشگری خبر داد و گفت: در راستای تمرکززدایی، ما حداکثر اختیارات وزارتخانه را (بهجز موارد مربوط به حکمرانی و آنچه قانون اجازه نمیدهد) به استاندار خراسان رضوی تفویض خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه دیپلماسی گردشگری در کشور ما فعال شده است، افزود: با وجود تبلیغات منفی رسانههای غربی و تلاش برای ایرانهراسی، باید با عقلانیت، تصویر واقعی کشور را به دنیا معرفی کنیم. نباید اجازه داد یک رفتار غیرمنطقی، مانع ورود میلیونها گردشگر شود. باید منافع مردم را بر منافع گروهها و جریانها ترجیح دهیم. ما یک دولت، یک نظام و یک رهبر داریم.
معافیت واردات تجهیزات گردشگری از پرداخت حقوق گمرکی
وزیر میراث فرهنگی در بخش دیگری از سخنانش از حمایت از بخش گردشگری در حوزه جلوگیری از قطع برق و گاز سخن گفت و تاکید کرد: در زمینه حمایتهای اجرایی، تعرفه گاز تاسیسات گردشگری به عنوان خدمات عمومی در پایینترین سطح هزینه قرار گرفته و در جدول اولویت قطعی برق نیز در سطوح پایین لحاظ شدهاند. همچنین، در ادامه حمایتها، واردات تجهیزات گردشگری از جمله خودروهای ترانسفر با پلاک گردشگری، کشتیهای تفریحی ساحلی و تجهیزات هتلها، با استانداردهای بینالمللی، از حقوق گمرکی و سود بازرگانی معاف خواهد بود. همچنین بانک مرکزی پرداخت ۲۰ همت تسهیلات به حوزه گردشگری را اعلام کرده است و آخرین اقدام ما، صدور کارت «توریستکارت» است که با مجوز بانک مرکزی، برای تمام گردشگران در مبادی ورودی کشور صادر خواهد شد.
وی یادآور شد: پیشاهنگ توسعه گردشگری ایران، استان خراسان رضوی است و با وجود همه تلاشها، هنوز هم ظرفیتهای بالقوه زیادی در این استان وجود دارد که نیازمند سرمایهگذاری است. ما در برابر سرمایهگذاران مسئولیم و باید مسیر را برای آنها هموار کنیم.
صالحی امیری خاطرنشان کرد: در حال حاضر، تیمی هماهنگ و توانمند در استان خراسان رضوی شکل گرفته است. دولت نیز با رویکرد «رفاه، انسجام و همدلی» در تلاش است تا زمینههای توسعه را فراهم آورد؛ چراکه توسعه در مناقشه شکل نمیگیرد. برای دستیابی به توسعهای پایدار که در نهایت به نفع اقتصاد و معیشت مردم باشد، باید از خطکشیها عبور کنیم و در کنار یکدیگر، در مسیر پیشرفت حرکت کنیم.
هدفگذاری صادرات یک میلیارد دلاری صنایع دستی در برنامه هفتم
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در بخش دیگری از سخنانش به آخرین وضعیت صادرات صنایع دستی از کشور اشاره کرد و گفت: در سال گذشته حدود ۲۲۴ میلیون یورو صادرات صنایعدستی ثبت شده و افزون بر آن، ۲۵۰ میلیون یورو صادرات به صورت چمدانی صورت گرفته است. یعنی در مجموع، نیم میلیارد دلار صادرات صنایعدستی از کشور انجام شده که هدفگذاری ما در برنامه هفتم، رسیدن به یک میلیارد دلار است.
وی اظهار کرد: در حال حاضر، برای سازماندهی هنرمندان و تولیدکنندگان صنایع دستی سامانهای طراحی شده که ۵۷۰ هزار نفر در آن ثبتنام شدهاند که از این تعداد، ۳۴ هزار نفر در منازل خود مشغول فعالیت هستند و ۸۰ درصد این فعالان را زنان تشکیل میدهند. صنایعدستی نهتنها یک فعالیت اقتصادی، بلکه سبک زندگی اسلامیـایرانی است که در کنار خانواده و فرزندان، با خلاقیت و هنر همراه شده است.
صالحیامیری تأکید کرد: سه مشکل اصلی در حوزه صنایعدستی وجود دارد؛ نخست، ساماندهی و سازماندهی فعالان این حوزه است؛ دوم، نبود فضای کافی برای تولید؛ و سوم، بازاریابی داخلی. بسیاری از تولیدکنندگان در زنجیره عرضه سهمی ندارند و از مصرف سودی نمیبرند. باید با کاهش واسطهها، سهم بیشتری از سود به تولیدکنندگان اختصاص یابد.
وزیر میراثفرهنگی افزود: خوشبختانه برای حمایت از این بخش، طرح «هر شهر یک خانه صنایعدستی» را در دستور کار قرار دادهایم. در استان خراسان رضوی نیز صادرات قابل توجهی در حوزه صنایعدستی وجود دارد. با همکاری وزارت صمت، مرکز بزرگی برای عرضه مستقیم این محصولات در مشهد فعال خواهیم کرد تا تولیدکنندگان بدون واسطه، تولیدات خود را به فروش برسانند.
وی در پایان گفت: حتی در حوزه سنگهای قیمتی نیز هماهنگیهایی انجام شده تا فعالان این عرصه با مشکل مواجه نشوند و مسیر صادرات برای آنان هموار شود.