رادیو مجازی اتاق ایران: 2 اردیبهشت 1404

جنگ تجاری ترامپ سرمایه‌گذاران را از آمریکا فراری می‌دهد

جنگ تجاری ترامپ با ایجاد بی‌ثباتی در بازارها و کاهش اعتماد جهانی، سرمایه‌گذاران را به سمت بازارهای اروپا و آسیا سوق داده و دوران استثناگرایی آمریکا را زیر سؤال برده است.

02 اردیبهشت 1404 - 14:23
کد خبر : 84826
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

بازارهای جهانی به‌شدت تحت تأثیر سیاست‌های تجاری تهاجمی دونالد ترامپ قرارگرفته‌اند  و باوجود وعده‌ی او درباره‌ی «عصر طلایی جدید آمریکا»، جذابیت دیرینه‌ی سرمایه‌گذاری در آمریکا رو به افول گذاشته است.

تحلیلگران می‌گویند تعرفه‌های ترامپ پایان دوره‌ای از استثناگرایی آمریکا را رقم‌زده و به تصویر بازارهای آمریکا به‌عنوان بهترین مقصد سرمایه‌گذاری آسیب رسانده است. جنگ تجاری ترامپ تصمیمات تجاری را با ابهام روبرو کرده و پیش‌بینی‌های رشد اقتصادی را مختل کرده است. مدیران عامل شرکت‌ها پیش‌بینی‌های خود را کاهش داده‌اند و بانک‌های وال‌استریت اهداف پایان سال شاخص S&P ۵۰۰ را پایین آورده‌اند.

طبق آخرین نظرسنجی بانک آمریکا، بالاترین تعداد از مدیران سرمایه‌گذاری جهانی از سال ۲۰۰۱ تاکنون قصد دارند سهام آمریکا را کاهش دهند. ۷۳ درصد از پاسخ‌دهندگان معتقدند که دوران استثناگرایی آمریکا به پایان رسیده است.

آرون سای، استراتژیست ارشد در مدیریت سرمایه‌گذاری پیکت، به سی‌ان‌ان گفت سیاست تجاری دولت ترامپ نگرانی‌هایی درباره رشد اقتصادی آمریکا ایجاد کرده و باعث شده سرمایه‌گذاران جهانی درباره تخصیص دارایی به آمریکا تجدیدنظر کنند. حتی اگر ازاینجا به بعد تنش‌ها کاهش یابد، آسیب واردشده است. دیگر نمی‌توان همه‌چیز را به حالت اول بازگرداند.

تمرکز بر بازارهای جهانی

بازار سهام آمریکا مدت‌ها استاندارد طلایی سرمایه‌گذاری بود. طبق داده‌های FactSet، طی ۱۵ سال گذشته شاخص S&P ۵۰۰ عملکرد بهتری نسبت به همتایان اروپایی و آسیایی خود داشته است. بااین‌حال، شاخص  S&P ۵۰۰ امسال ۱۰ درصد افت کرده و در مسیر بدترین ماه خود از سال ۲۰۲۲ قرار دارد. سرمایه‌گذاران آگاه‌اند که چشم‌انداز بازار نسبت به سال گذشته که این شاخص ۲۳ درصد رشد داشت، به‌طور چشمگیری تغییر کرده است.

به گفته‌ی آلسیو دلونگیس از اینوسکو، سه عامل باعث شده سرمایه‌گذاران تمرکز خود را از آمریکا به بازارهای خارجی معطوف کنند: معرفی مدل هوش مصنوعی ارزان دیپ‌سیک در ژانویه که سلطه آمریکا در هوش مصنوعی را به چالش کشید؛ تغییر سیاست خارجی آمریکا نسبت به اوکراین و افزایش هزینه‌های دفاعی اروپا در فوریه؛ رویکرد بی‌ثبات و غیرقابل‌پیش‌بینی ترامپ نسبت به تعرفه‌ها در مارس و آوریل. به گفته این کارشناس در سه ماه گذشته، استراتژی سرمایه‌گذاری ترامپ از تمرکز صرف بر سهام آمریکا به تعادلی بین سهام آمریکا و اروپا تغییر کرده است.

طبق نظرسنجی اخیر انجمن سرمایه‌گذاران انفرادی آمریکا، برای هشت هفته متوالی بیش از ۵۰ درصد از پاسخ‌دهندگان نسبت به بازار سهام آمریکا بدبین بوده‌اند. جیسون بلکول، استراتژیست ارشد سرمایه‌گذاری در Focus Partners Wealth، گفت که بعد از ۱۵ سال، اخیراً مشتریان بار دیگر خواستار افزایش تخصیص به سهام بین‌المللی شده‌اند. وی افزود که با ظهور دیپ‌سیک، رشد اروپا و اضافه شدن تعرفه‌ها و روند جهانی‌زدایی، سرمایه‌گذاران دوباره در حال تجدیدنظر در مورد سرمایه‌گذاری‌های بین‌المللی خود هستند.

طبق گزارش بارکلیز، آمریکا در ابتدای سال حدود ۲۵ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی و ۶۵ درصد از ارزش بازار جهانی سهام را به خود اختصاص داده بود. آجی راجادیاکشا، تحلیلگر بارکلیز، در یادداشتی نوشت: «آمریکا حدود ۲۰ سال از جریان‌های مالی بی‌وقفه به سمت دارایی‌های دلاری سود برده است. شاید حالا وقت بازگشت بخشی از آن رسیده باشد.» وی افزود که اروپا اکنون سیاست‌های مالی انبساطی را پذیرفته و شرکت‌های چینی مانند هواوی و BYD در فناوری پیشرفت‌های چشمگیری داشته‌اند.

اعتماد لرزان

نظرسنجی بانک آمریکا در آوریل نشان داد که ۴۹ درصد از مدیران صندوق‌ها معتقدند اقتصاد جهانی در مسیر یک «فرود سخت» قرار دارد که این رقم در مارس ۱۱ درصد بود. قیمت طلا امسال حدود ۲۷ درصد افزایش‌یافته و رکوردهای جدیدی ثبت کرده است. طبق این نظرسنجی، معامله بر روی طلا پرطرفدارترین معامله‌ی ماه آوریل بوده است، درحالی‌که دو سال پیش سهام تکنولوژی هفت شرکت بزرگ پرطرفدار بودند. در همین حال، شاخص دلار آمریکا امسال تضعیف‌شده که نشانه‌ای از کاهش اعتماد به اقتصاد آمریکاست. یورو اخیراً بالاترین سطح خود در سه سال گذشته نسبت به دلار را ثبت کرده است.

تحلیلگران گلدمن ساکس نوشتند که اگر تعرفه‌ها به سود شرکت‌های آمریکایی و درآمد واقعی مصرف‌کنندگان آسیب بزنند، می‌توانند استثناگرایی آمریکا را تضعیف و ستون اصلی دلار قوی را بشکنند. تلاش ترامپ برای احیای تولید داخلی می‌تواند نظم اقتصادی جهانی را که آمریکا در آن نقش محوری داشته، مختل کند.

باوجوداینکه بازار سهام آمریکا همچنان مقصدی مناسب برای سرمایه‌گذاری بلندمدت است، سرمایه‌گذاران اکنون به دنبال تنوع‌بخشی به پرتفوی خود از طریق سهام خارجی هستند. جی‌پی مورگان احتمال رکود جهانی در سال جاری را ۶۰ درصد پیش‌بینی کرده است.

در همین رابطه