رادیو مجازی اتاق ایران:7 اردیبهشت 1404

پرونده خبری فرصت اقتصاد، ویترین صادرات -4

اکسپو 2025؛ فرصتی برای ایجاد شبکه‌های تجاری و همکاری‌های بین‌المللی

نایب‌رئیس اتاق ایران با اشاره به مزایای برگزاری نمایشگاه ایران‌اکسپو 2025 خاطرنشان می‌کند: نمایشگاه اکسپو فرصت مناسبی است که به معرفی نوآوری‌ها، فرهنگ‌ها، توانمندی‌ها و فرصت‌های تجاری بین کشورها می‌پردازد.

08 اردیبهشت 1404 - 10:28
کد خبر : 84921
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

برگزاری مستمر و هدفمند نمایشگاه‌های تخصصی از راهکارهایی است که در سطح بین‌المللی برای معرفی توانمندی‌ها و به‌روزترین دستاوردهای جهانی در هر بخشی استفاده می‌شود. ایران‌اکسپو نیز نمایشگاهی است که سعی دارد در بهترین و حرفه‌ای‌ترین الگوی بین‌المللی توانمندی‌های صادراتی کشور را معرفی کند.

در این رابطه حسین پیرموذن، نایب‌رئیس اتاق ایران معتقد است حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی و اکسپو فرصتی بی‌نظیر و طلایی برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان کشور در راستای ایجاد و گسترش شبکه‌های تجاری و همکاری‌های چندجانبه بین کشورها فراهم می‌کند. در این راستا ضرورت دارد برای شناسایی بازارهای جدید و تقویت صادرات کشور، نمایشگاه‌هایی در سطح بین‌المللی برپا و در نمایشگاه‌های تخصصی خارجی مشارکت داشته باشیم.

او در گفت‌وگویی تفصیلی به مزایای برگزاری نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی (ایران‌اکسپو 2025) پرداخته و خاطرنشان می‌کند که نمایشگاه اکسپو فرصت مناسبی است که به معرفی نوآوری‌ها، فرهنگ‌ها، توانمندی‌ها و فرصت‌های تجاری بین کشورها می‌پردازد و موقعیت مناسبی برای برقراری ارتباط با کسب‌وکارها و سرمایه‌گذاران بین‌المللی فراهم می‌کند که لازم است مورد توجه بیشتر قرار گیرد.

در سطح بین‌المللی نمایشگاه‌های متعددی به صورت سالانه برگزار می‌شوند و همگی ابزاری برای معرفی به شمار می‌روند. در واقع نمایشگاه‌ها فرصتی شناخته شده برای گردهم آمدن فعالان و دست‌اندرکاران یک بخش خاص هستند تا ضمن آشنایی با هم، ظرفیت‌ها و توانمندی‌های خود را معرفی کنند. برای نمایشگاه ایران‌اکسپو 2025 از این منظر چه جایگاه و میزان اثرگذاری قائل هستید؟

حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی می‌تواند به عنوان یک ابزار مؤثر در توسعه سیاست‌های صادراتی و تقویت موقعیت ملی کشورها در بازارهای جهانی عمل کند. مشارکت و حضور در این نمایشگاه‌ها در افزایش اعتبار و جایگاه کشورها مهم است و این امکان را می‌دهد که کشورها بازارهای جدید را شناسایی و استراتژی‌های صادراتی خود را بر اساس نیازهای آن بازار تنظیم و با تحلیل رقبا و روندهای بازار، سیاست‌های صادراتی خود را بهبود ببخشند. بنابراین هرگونه تلاش در این مسیر ارزشمند و قابل توجه است.

از منظر دیگر این نمایشگاه می‌تواند در مسیر پیشبرد اهداف مربوط به شعار سال، ضرورت جذب و ایجاد فرصت‌های سرمایه‌گذاری، مهم باشد. برگزاری نمایشگاه‌های مشترک برای معرفی خدمات و محصولات بین چندین کشور با ارائه مشوق‌ها و تسهیلات برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی و راه‌اندازی پروژه‌های مشترک در حوزه‌های مختلف بسیار اثرگذار است. در چارچوب این نمایشگاه‌ها می‌توان به بهره‌برداری بهینه از منابع و ایجاد کنسرسیوم‌های تجاری برای همکاری در پروژه‌های تولیدی و صادراتی، تقویت روابط اقتصادی، افزایش اشتغال و توسعه پایدار در منطقه فکر کرد و زمینه‌ساز رشد و شکوفایی اقتصادی کشور شد.

درعین حال که برگزاری نمایشگاه ایران‌اکسپو به عنوان یک فرصت در صحنه اقتصادی ایران قلمداد می‌شود، صادرکنندگان و به طور کلی همه بازیگران این صحنه از برخی چالش‌ها و نواقص آسیب دیده و نسبت به آنها معترض هستند. در این بین چگونه می‌توان نسبت به نتیجه مثبت از برگزاری ایران‌اکسپو امیدوار بود؟

نمی‌توان تأثیر قابل توجه سیاست‌های ارزی بر اقتصاد و تجارت خارجی را کتمان کرد. نظام ارزی چند نرخی (نرخ رسمی، نیمایی، بازار آزاد) سردرگمی در بازار و عدم شفافیت در قیمت‌گذاری را موجب شده و بدین‌ترتیب شاهد ناپایداری روابط تجاری و افزایش هزینه‌های واردات و صادرات هستیم، از سوی دیگر عدم همخوانی سیاست‌های ارزی با سیاست‌های اقتصادی مشکلات و نارضایتی در بین فعالان اقتصادی را بیشتر کرده است.

در سال‌های گذشته نوسانات شدید نرخ ارز را تجربه کردیم و بی‌ثباتی اقتصادی و افزایش تورم را شاهد بودیم. تولیدکنندگان به دلیل نوسانات نرخ ارز در تأمین مواد اولیه و قیمت‌گذاری محصولات خود با چالش‌های جدی مواجه شده‌اند و علاوه بر این سرمایه‌گذاران خارجی به دلیل عدم اطمینان از دسترسی به ارز و نوسانات شدید آن، تمایل کمتری به سرمایه‌گذاری در ایران دارند.

علاوه بر موضوعاتی که گفته شد، سیاست‌های بازگشت ارز حاصل از صادرات نیز نیازمند بررسی جدی جوانب مختلف آن و تأثیرات آن‌ها بر اقتصاد کشور است. یکی از بزرگ‌ترین چالش‌ها، عدم شفافیت در فرآیندهای بازگشت ارز حاصل از صادرات است که موجب سردرگمی صادرکنندگان شده و وجود مراحل پیچیده و زمان‌بر برای بازگشت ارز، انگیزه صادرکنندگان را کاهش و منجر به فرار سرمایه‌ها می‌شود.

درست است که همه فعالان اقتصادی نسبت به این مشکلات، واقف بوده و چالش‌ها را درک می‌کنند؛ اما ایران‌اکسپو می‌تواند محلی برای تلاقی افکار و ایده‌های نو و زمینه‌ساز تغییر مسیر سیاست‌های تجاری و اقتصادی کشور باشد. امید به تغییر از طریق فراهم کردن زمینه حضور هیات‌های تجاری از کشورهای مختلف و بیان تجربیات آنها در حوزه تجارت و اقتصاد، شاید نتیجه برگزاری این نمایشگاه باشد.

همواره از صادرات به عنوان موتور محرک اقتصاد یاد می‌شود. در این بین نگاه شما نسبت به صادرات و اثرگذاری که می‌تواند بر اقتصاد کشور داشته باشد، چیست؟

من اصلاح سیاست‌ها، افزایش شفافیت و ایجاد ثبات در نرخ ارز را به عنوان الزامات اساسی برای کاهش چالش‌ها و موانع ناشی از سیاست‌های ارزی و تأثیرات منفی آن‌ها بر اقتصاد و تجارت خارجی می‌دانم.

از طرفی اعتقاد دارم رشد صادرات لازمه بهبود تراز تجاری کشور است. رشد صادرات با کاهش فشار بر ارز و بازارهای داخلی می‌تواند به ثبات درآمدهای ارزی کشور کمک کرده و از نوسانات اقتصادی بکاهد که این خود مستلزم بازنگری و تدوین مشوق‌های صادراتی برای رشد صادرات و حمایت از بخش خصوصی است.

از سوی دیگر تقویت ارتباطات بین‌المللی زمینه‌ساز همکاری‌های تجاری و صنعتی است و در کنار حمایت‌های دولت از بخش خصوصی در قالب مشوق‌ها و ارائه تسهیلات مالی، تسهیل فرآیندها، تقویت زیرساخت‌ها، آموزش و توسعه مهارت‌ها و تقویت روابط دیپلماتیک، لازم است که بخش خصوصی با حضور مؤثر و قدرتمند در نمایشگاه‌های بین‌المللی از جمله اکسپو (به عنوان پلتفرمی برای معرفی ظرفیت‌ها و فرصت‌های اقتصادی) عمل کرده و فرصتی برای ایجاد و گسترش شبکه‌های تجاری میان شرکت‌ها و فعالان اقتصادی و توافق‌های تجاری و همکاری‌های دوجانبه و چندجانبه بین کشورها را فراهم کند.

ایران‌اکسپو، رویدادی بین‌المللی است که می‌تواند علاوه بر معرفی توانمندی‌های صادراتی کشور، امکان تبادل اطلاعات بین صادرکنندگان مختلف ایرانی و خارجی را مهیا سازد. درباره آنچه در ایران‌اکسپو 2025 قابلیت ارائه و معرفی دارد، می‌توان به چه نکاتی اشاره کرد؟

مشارکت در نمایشگاه‌های بین‌المللی و اکسپوها فرصتی بی‌نظیر و طلایی برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان کشور هستند. این رویدادها علاوه بر ارتقای برند و افزایش شناخت بین‌المللی، فرصتی مناسب برای معرفی محصولات و خدمات جدید و نوآورانه به مخاطبان در سطح دنیا فراهم و به ایجاد شبکه‌های تجاری و جذب سرمایه‌گذاری نیز منجر می‌شوند. از این رو به عنوان یک کشور با ظرفیت‌های بالای تولید و صادرات، از تمامی تولیدکنندگان و صادرکنندگان دعوت می‌شود تا با حضور فعال در نمایشگاه‌های بین‌المللی و به ویژه ایران‌اکسپو، سهم خود را در توسعه اقتصادی کشور ایفا کنند.

ایران منابع غنی طبیعی، فرهنگی و تاریخی، در اختیار دارد و ظرفیت‌های بالایی در زمینه تولید و صادرات ایجاد کرده است.

یکی از این ظرفیت‌ها، محصولات کشاورزی ایران، از جمله زعفران، پسته و خرما، به عنوان نمادهای کیفیت و تنوع در بازارهای جهانی هستند که نه‌تنها غنای کشاورزی کشور را نشان می‌دهند، محصولاتی خاص برای صادرات محسوب می‌شوند.

صنایع معدنی و فلزی مانند پتروشیمی و فلزات غیرآهنی نیز به همراه صنایع‌دستی و فرهنگی مانند فرش دستباف، نشان‌دهنده هنر و تاریخ غنی ایران هستند، در حوزه فناوری و نوآوری، استارتاپ‌ها و خدمات دیجیتال که به سرعت در حال رشد هستند و می‌توانند با حضور در این نمایشگاه‌ها به معرفی این ظرفیت‌ها بپردازند. همچنین، ایران به عنوان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان نفت و گاز و با سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر، می‌تواند حضوری قوی در این رویدادها داشته و با معرفی این ظرفیت‌ها در نمایشگاه اکسپو به جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی و گسترش بازارهای صادراتی کمک کند و به نقش ایران در اقتصاد جهانی منجر شود.

در همین رابطه