معاون اول رئیسجمهور با تاکید براینکه با اراده مسئولان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ازبکستان در اجرای مفاد شانزدهمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی،تجاری، علمی و فرهنگی ایران و ازبکستان، رشد و ارتقای روابط اقتصادی، تجاری، علمی و فرهنگی را شاهد خواهیم بود، تصریح کرد: تسهیل نقلوانتقالات بانکی، امور گمرکی، ترانزیت کالا و کاهش هزینههای حملونقل از جمله اقدامات ضروری در راستای حذف موانع و فراهم آمدن زیر ساختهای لازم برای توسعه و تعمیق روابط روزافزون است.
محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور با حضور در همایش تجاری ایران و ازبکستان که با حضور فعالان اقتصادی و بخش خصوصی دو کشور برگزار شد، با اشاره به اینکه اولویت اصلی سیاست خارجی دولت ایران توسعه روابط با کشورهای همسایه و کشورهای منطقه است، تصریح کرد: توسعه و تقویت همه جانبه روابط با جمهوری ازبکستان از اهمیت ویژهای برخوردار است و معتقدیم حجم تجارت ۵۰۰ میلیون دلاری دو کشور در سال ۲۰۲۴، قابلیت ارتقا و توسعه بیشتری دارد.
او با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ازبکستان از بدو استقلال جمهوری ازبکستان همواره در استحکام روابط سیاسی، فرهنگی و همکاریهای گسترده تجاری و اقتصادی با یکدیگر تلاش کردهاند، گفت:روابط دوجانبه ایران و ازبکستان از جمله روابط تجاری در سالهای اخیر بوده که پویا و رو به رشد است، حجم تجارت دو کشور در سال ۲۰۲۴، ۵۰۰ میلیون دلار بوده است؛ اما معتقدیم ظرفیتهای موجود بیش از این است. روابط دو کشور قابلیت ارتقا و توسعه بیشتری دارد. این امر نیازمند افزایش شناخت از ظرفیتهای یکدیگر، ایجاد ارتباط بین فعالان اقتصادی دو کشور و بهرهگیری بهینه از ظرفیتها، توجه به حوزههای جدید همکاری و در عین حال رفع موانع پیش روی روابط است.
عارف تاکید کرد: با توجه به اهمیت روابط مردمی میان دو کشور و وجود جاذبههای گردشگری قابل توجه در ایران و ازبکستان و همچنین اهمیت صنعت گردشگری در توسعه اقتصادی، تسهیل روادید گردشگری ضرورت دارد.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: موافقتنامه تجارت ترجیحی یکی از راههای تسهیل و کاهش هزینههای تجاری است. امید است با افزایش اقلام موجود در موافقتنامه تجارت ترجیحی، بستر توسعه روابط تجاری و اقتصادی را فراهم کنیم.
او در بخش دیگری از سخنان خود در این همایش با اشاره به مذاکرات انجام شده در پایتخت ارمنستان برای هدفگذاری افزایش سطح مبادلات تا ۲ میلیارد دلار و با قدردانی از سمت و سوی جدی اتاقهای بازرگانی و بخش خصوصی دو کشور برای توسعه روابط تاکید کرد: پیگیری توسعه روابط وظیفه کمیسیون همکاریهای مشترک و فعالان اقتصادی است که در این مسیر ممکن است با موانع اداری روبهرو شوند و آمادگی داریم اگر روسای کمیسیونهای مشترک همکاری قادر به رفع این موانع نباشند از طریق دولتها و یا نهادهای قانونگذاری وارد عمل شویم.
معاون اول رئیسجمهور با اشاره به اشتراکات فراوان فرهنگی و تاریخی و حوزه تمدنی مشترک، خاطرنشان کرد: بخش خصوصی ایران و ازبکستان قدر شرایط خوب در روابط سیاسی و فرهنگی دو کشور را بدانند و تلاش کنند این روابط را با توجه به ریشههای تاریخی و غنی ایران و ازبکستان گسترش دهند.
او با بیان اینکه مردمان ایران و ازبکستان پس از حضور در شهرهای دو کشور احساس میکنند که در یکی از شهرهای خود هستند، گفت: این مهم فرصتی طلایی برای رساندن سطح روابط سیاسی به بهترین شرایط است.
معاون اول رئیسجمهور با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران به مبادلات متوازن معتقد است، ادامه داد: نباید روابط تجاری یک سویه باشد که مهمترین مسئله شناسایی و شناخت از امکانات و تواناییهای یکدیگر است و اقتصاد دو کشور میتواند مکمل یکدیگر باشند و نیازهای خود را برطرف کنند و اگر موانعی از جمله قیمتگذاری بر سر راه تجار است، با توجه به روابط خوب آنان حل خواهد شد و در صورت نیاز دولتها ورود پیدا خواهند کرد.
او افزود: اختلاف قیمتها نباید مانع عدم همکاری باشد و با توجه به شرایط به وجود آمده شاهد تحول در ارتقای مبادلات اقتصادی و تجاری باشیم.
عارف همچنین با اشاره به مکانیزمهای تشویقی در برنامه هفتم توسعه در ارتباط با سرمایهگذاری در کشور خاطرنشان کرد: راهبرد جمهوری اسلامی ایران جذب سرمایه است و با توجه به نامگذاری سال جاری تحت عنوان «سرمایهگذاری برای تولید» از سوی مقام معظم رهبری راهبرد دولت چهاردهم افزایش سرمایهگذاری از طریق منابع داخلی و کشورهای دوست و همسایه است.
معاون اول رئیسجمهور در خصوص راهبرد تولید تاکید کرد: تولید را برای ۳۰۰ میلیون نفر در حوزه تمدنی مشترک منطقه میدانیم و با حضور در پیمانها و سازمانهای مهم منطقهای میتوانیم به ظرفیتهای یکدیگر پی ببریم و سرمایهگذاری مشترک از راهکار های استمرار همکاریها است که باید سرمایهگذاریهای دوجانبه و چند جانبه تشویق شود.
عارف با تاکید بر رفع موانع بر سر راه حملونقل و ترانزیت برای توسعه روابط بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران مسیر خوب برای اتصال کشورهای همسایه، دوست و هم فرهنگ و تمدن برای دسترسی به آبهای آزاد بوده و جمهوری اسلامی ایران مناسبترین مسیر برای کشورهای آسیای میانه برای دسترسی به آبهای آزاد است.
معاون اول رئیسجمهور افزود: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد امکانات و ظرفیتهای بنادر خود را در اختیار کشورهای منطقه از جمله آسیای میانه بگذارد و میتوانیم با ارتقا همکاریها، به افزایش تولید ناخالص داخلی یکدیگر کمک کنیم.