در سالهای اخیر، سنگاپور با موجی بیسابقه از کلاهبرداریهای اینترنتی مواجه شده؛ بهطوریکه تنها در سال گذشته، شهروندان این کشور بیش از ۱.۱ میلیارد دلار سنگاپور، حدود ۸۱۵ میلیون دلار آمریکا را در دام کلاهبرداران ازدستدادهاند. به گفته پلیس، این رقم نسبت به سال پیش از آن ۷۰ درصد افزایشیافته و آمار واقعی میتواند بسیار بالاتر باشد، چراکه بنا به گزارش «اتحاد جهانی مقابله با کلاهبرداری»، دوسوم قربانیان اصلاً گزارش نمیدهند.
قربانیان، ثروتمندان سادهدل
به گفته کارشناسان، شهروندان سنگاپور به دلیل وضعیت مالی مناسب، دیجیتالی بودن گسترده و اعتماد بیشازحد به مقامات، هدفی آسان برای کلاهبرداران هستند. بهویژه، افرادی که زمان زیادی را در فضای آنلاین میگذرانند، بیشتر در معرض خطر هستند.
لارنس پَنگ، بازیگر ۷۸ ساله سنگاپوری، نمونهای از این قربانیان است. او که همیشه مراقب پیامهای مشکوک بود، بهصورت آنلاین نزدیک به ۴۰ هزار دلار سنگاپور در یک طرح تجارت الکترونیک سرمایهگذاری کرد که درنهایت کلاهبرداری از آب درآمد. بخش بزرگی از این کلاهبرداریها از مراکز بزرگی در کامبوج، میانمار و لائوس هدایت میشوند؛ جایی که حتی کارکنان این مراکز خود قربانی قاچاق انسان هستند. پلیس بینالملل (اینترپل) این منطقه را مرکز اصلی کلاهبرداری، جعل هویت و فیشینگ معرفی کرده است.
سنگاپور در صدر قربانیان جهان
در سال ۲۰۲۳، سنگاپور بالاترین میانگین ضرر مالی از کلاهبرداریها را در جهان داشت؛ بهطور میانگین هر فرد حدود ۴,۰۳۱ دلار آمریکا ازدستداده است. سوئیس و اتریش در مقامهای بعدی قرار دارند. در سال ۲۰۲۴، هرچند میزان خسارات مالی کاهش یافت، اما تعداد پروندههای گزارششده به پلیس با رشد ۱۰ درصدی به بیش از ۵۱ هزار مورد رسید.
با گسترش این پدیده، مقامات سنگاپوری حتی درباره اجرای مجازات بدنی برای مجرمان بحث کردهاند. لورتا یوان، رئیس کمیته مقابله با کلاهبرداری در انجمن بانکهای سنگاپور، گفته است که به تنبیه بدنی بهعنوان یک بازدارنده قوی اعتقاد دارد.
برخی بانکها نیز برای مقابله با انتقال سریع پول بهحساب کلاهبرداران، در تلاشاند تا سیستمهای انتقال را کندتر کرده و کنترلهای بیشتری اعمال کنند؛ چراکه معمولاً کلاهبرداران در کمتر از ۳۰ دقیقه پول را از سیستم بانکی خارج میکنند.
تکنولوژیهای نوین در خدمت کلاهبرداری
در بیش از ۸۰ درصد موارد، قربانیان خودشان پول یا رمز ارز را به کلاهبرداران منتقل کردهاند. با گسترش هوش مصنوعی و ویدیوهای دیپفیک، کلاهبرداران حالا حتی هویت مقامهای رسمی را جعل میکنند. بانک مرکزی سنگاپور در ماه مارس هشدار داد که کلاهبرداران از ابزارهای هوش مصنوعی برای جعل صدای مقامات نظارتی استفاده میکنند.
اکثر تماسهای اولیه از طریق فیسبوک، واتساپ و اینستاگرام متعلق به شرکت متا برقرار میشوند. شرکت متا اعلام کرده که از ابتدای سال ۲۰۲۴ بیش از ۷ میلیون حساب مرتبط با مراکز کلاهبرداری در کشورهای آسیای جنوب شرقی را شناسایی و حذف کرده است.
اما حتی برخی تماسهای پلیس برای هشدار به مردم، خود به دست کلاهبرداران جعلشدهاند. در مواردی، تماسهایی با عنوان مأموران «مرکز ضد کلاهبرداری» برقرارشده که خود یک فریب بزرگ بوده است.