رادیو مجازی اتاق ایران:24 اردیبهشت 1404

چرا توافق تجاری میان آمریکا و اتحادیه اروپا به بن‌بست رسید

تعویق تعرفه‌های سنگین آمریکا از سوی ترامپ، فرصتی کوتاه برای اتحادیه اروپا فراهم کرده تا با واشنگتن به توافقی تجاری برسد؛ اما اختلافات عمیق، مسیر مذاکرات را دشوار کرده‌اند.

07 خرداد 1404 - 06:47
کد خبر : 85524
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

در پی تهدید دونالد ترامپ به اعمال تعرفه‌های سنگین بر کالاهای وارداتی از اتحادیه اروپا، رئیس‌جمهور آمریکا تصمیم گرفت اجرای این تعرفه‌ها را به تعویق بیندازد. ترامپ روز یکشنبه با تمدید مهلت مذاکرات تجاری تا ۹ ژوئیه موافقت کرد؛ این در حالی‌ است که تنها دو روز پیش، او تهدید کرده بود تعرفه‌ای ۵۰ درصدی بر کالاهای اروپایی اعمال خواهد کرد.

رئیس کمیسیون اروپا، اورزولا فون در لاین، از ترامپ درخواست کرده بود زمان بیشتری برای دستیابی به توافقی «خوب» در اختیار اروپا قرار دهد. او ابراز امیدواری کرده بود که گفت‌وگوها به‌سرعت آغاز شود.

بااینکه رهبران اروپایی مانند رئیس‌جمهور فرانسه امانوئل مکرون خواستار رسیدن به توافقی با «کمترین میزان تعرفه» شده‌اند، اختلافات جدی همچنان باقی است. ترامپ با پیشنهاد اروپا برای حذف کامل تعرفه‌ها مخالف است و اصرار دارد حداقل نرخ ۱۰ درصدی برای واردات حفظ شود.

پیشنهاد اتحادیه اروپا چه بود؟

اتحادیه اروپا پیشنهاد داده تعرفه‌های صنعتی حذف شود، دسترسی به برخی محصولات کشاورزی آمریکا افزایش یابد و همکاری درزمینهٔ زیرساخت‌ها، انرژی، هوش مصنوعی و بنادر گسترش یابد. در مقابل، خواستار انعطاف‌پذیری آمریکا در کاهش تدریجی تعرفه‌هاست.

در صورت عدم دستیابی به توافق تا ۱۴ ژوئیه، اروپا تعرفه‌ای ۵۰ درصدی بر کالاهای آمریکایی به ارزش ۲۱ میلیارد یورو، ازجمله بر ذرت، گندم و پوشاک اعمال خواهد کرد و بسته دوم تعرفه‌ها به ارزش ۹۵ میلیارد یورو نیز در حال آماده‌سازی است که شامل هواپیما و خودرو می‌شود.

اختلافات اساسی چیست؟

آمریکا اتحادیه اروپا را به داشتن مازاد تجاری بالا متهم می‌کند و خواستار خرید بیشتر گاز، تسلیحات و محصولات کشاورزی آمریکاست. همچنین به مالیات بر ارزش‌افزوده، مقررات فناوری و محدودیت واردات غذایی اروپا معترض است.

طبق آمار ۲۰۲۴، صادرات اتحادیه اروپا به آمریکا ۵۳۲ میلیارد یورو و واردات آن ۳۳۳ میلیارد یورو بوده است. اعمال تعرفه‌های سنگین از سوی آمریکا می‌تواند هر دو اقتصاد را با کاهش ۰.۳ تا ۰.۶ درصدی تولید ناخالص داخلی مواجه کند. این در حالی است که آمریکا در بخش خدمات مانند فناوری و مالکیت فکری با مازاد تجاری روبروست.

مذاکرات جدید میان ماروش شفچوویچ، کمیسر تجارت اتحادیه اروپا، و همتای آمریکایی‌اش، جیمی گِریر، ماه آینده در پاریس برگزار خواهد شد.

در همین رابطه