رادیو مجازی اتاق ایران : 17 خرداد 1404

سیدمهدی طبیب زاده در صد و پانزدهمین نشست شورای گفت‌وگوی کرمان اعلام کرد

جنوب استان کرمان به سرزمین گلخانه های ایران تبدیل می شود

رئیس اتاق کرمان با اشاره به متحول شدن زندگی مردم آلمریای اسپانیا با مدیریت مدرن گلخانه، گفت: تلاش می‌کنیم با الگوگیری از این طرح و استفاده از مدیریت مدرن، جنوب استان را به سرزمین گلخانه ها در ایران تبدیل کنیم.

04 آبان 1404 - 10:37
کد خبر : 87699
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان، سیدمهدی طبیب زاده در صد و پانزدهمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان با موضوع “بازمهندسی کشاورزی جنوب استان کرمان با تکیه بر روش های مدرن” در عنبرآباد، با طرح این سوال که چه اقدامی باید انجام دهیم تا کشاورزی جنوب استان کرمان اقتصادی باشد؟ اظهار کرد: تکیه بر روش های مدرن می تواند کشاورزی استان کرمان را نجات دهد.

وی با بیان اینکه اینرسی (به مقاومت در برابر تغییر در حرکت، اینرسی گفته می‌شود) توسعه پایدار استان کرمان بسیار سنگین بوده و نیروی بسیاری نیاز است تا آن را به حرکت درآورد، افزود: حرکت به سمت توسعه پایدار، نیروی بسیاری می خواهد و همه باید هم جهت و هم سو به سمت توسعه حرکت کنند. طبیب زاده، با تاکید بر اینکه اگر چرخ توسعه پایدار استان کرمان به حرکت در آید دیگر نمی توان آن را متوقف کرد، ادامه داد: باید توسعه صادرات محور در بخش های صنعت، معدن، کشاورزی و در همه مفاهیم آن به حرکت در آیند و هم جهت حرکت کنند در حالی که در حال حاضر برآیند فعالیت ها بر خلاف جهت توسعه است.

وی با اشاره به اینکه کشاورزی جنوب استان علیرغم مصرف آب، اقلیم خوب منطقه و تعداد بسیار نیروی انسانی بازدهی مناسبی ندارد، تصریح کرد: باید مسیر حرکت چرخ توسعه پایدار و چرخ صادرات را در استان هموار کرده و همه بُردارهایی که در خلاف جهت چرخه حرکت می کنند را همسو کرد. رئیس اتاق کرمان با بیان اینکه کشاورزی مدرن با تکیه بر هوشمندسازی عملیات و استفاده بهینه از آب یکی از موضوعات شورای گفت و گو در شمال استان بود، خاطرنشان کرد: کشاورزی با روش های فعلی مانند مصرف آب، الگوی کشت، برداشت، فراوری و نقص در زنجیره ارزش معنادار نیست و اگر همه مزایای کشاورزی مانند اشتغال، امنیت غذایی و تاثیری که در کشور دارد را جمع بزنیم و میزان مصرف انرژی را از آن کم کنیم نشان می دهد که کشاورزی به صرفه نیست.

وی با تاکید بر اینکه آب را باید برای نسل آینده حفظ کنیم، گفت: در حال حاضر همه نهادها و سازمان ها برای این موضوع اتفاق نظر دارند و وقت اقدام است تا به موضوع بازمهندسی کشاورزی و مصرف آب توجه ویژه ای شود.

کشاورزی دانش بنیان راه برون رفت از وضعیت موجود در جنوب استان کرمان است

رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان نیز در این نشست با بیان اینکه کشاورزی دانش بنیان، راه برون رفت از وضعیت موجود و رسیدن به بهره وری است، افزود: دانش فنی باید به بخش کشاورزی تزریق شود تا بتوان محصولی با ارزش اقتصادی بالا و بازار خوب تولید کرد که این اقدام در حال انجام است اما سرعت خوبی ندارد. احمد احمدپور، با اشاره به برگزاری جلسات کارشناسی شورای گفت و گو در اتاق کرمان برای بازمهندسی کشاورزی جنوب استان، افزود: راهی جز اجرای الگوی کشت و مدیریت تولید نداریم؛ شاید بزرگ ترین چالش سال گذشته در جنوب کرمان مربوط به بحث پیاز بود که به دلیل نبود الگوی کشت ایجاد شد.

وی با اشاره به اقدامات انجام شده برای ترویج دقیق و صحیح الگوی کشت در جنوب استان مانند استفاده از برنامه های تبلیغاتی، بهره گیری از ظرفیت صدا و سیما و اختصاص چند برنامه گفت و گوی ویژه خبری به این موضوع، راه اندازی کاروان ترویجی و…، خاطرنشان کرد: یکی از موضوعات دیگر مدیریت هوشمند مصرف آب در جنوب استان است؛ بنابراین در کشت های پاییز و زمستان کنتورهای حجمی و مدیریت هوشمند منابع آب باید بر مبنای نیاز واقعی گیاه و نه بر اساس پروانه صادرشده باشد.

وی ایجاد شهرک های صنعتی مختص کشاورزی و شهرک های گلخانه ای و همچنین اصلاح و احیای باغات جنوب استان را در راستای اصلاح الگوی کشت ضروری خواند و در خصوص پشتیبانی تولید، گفت: انعقاد قرارداد با کشاورزان، هوشمندسازی تولیدات، تولید صادرات محور، سلامت محصول و… از جمله موضوعاتی است که در الگوی کشت مهم است و باید مورد توجه قرار گیرد.

احمدپور، به موضوع کشت قراردادی از سوی گلخانه های کوچک برای حل مسائل سرمایه گذاری در جنوب استان نیز اشاره کرد و افزود: حلقه های گمشده ای در کشاورزی جنوب کرمان وجود دارد. رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان، در ادامه نبود تشکل ها و اتحادیه های صنفی بخش کشاورزی و همچنین تغییرات اقلیمی را از جمله چالش های کشاورزی جنوب استان برشمرد.

مولفه های لازم در اجرای الگوی کشت مناسب در جنوب استان فراهم شود

نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست ضمن اعلام آمادگی برای پیگیری مسائل استان از طریق شورای گفت و گوی ملی، خواستار برگزاری همایش فرصت های سرمایه گذاری از سوی اتاق کرمان در جیرفت شد و گفت: با برگزاری این همایش شاهد تحول خوبی در سرمایه گذاری جنوب استان خواهیم بود. بهنام سعیدی، در ادامه در خصوص اصلاح الگوی کشت در جنوب استان، اظهار کرد: آنچه که از الگوی کشت برداشت می شود به معنای کاهش سطح زیر کشت محصولات کشاورزی در جنوب استان است اما آیا راهکار اصلی این است که سطح زیر کشت را کاهش دهیم؟ آیا مولفه های مهم الگوی کشت مشخص شده اند؟ آیا تضمینی وجود دارد که کشاورزان با کاهش سطح زیر کشت محصولات، بتوانند درآمد خود را داشته باشند و کشاورزی بهره ور شود؟

وی توجه به بهینه سازی مصرف آب و همچنین کاهش ریسک تولید و راه های علمی مبارزه با آفات کشاورزی جنوب استان را ضروری دانست و گفت: باغات جنوب استان کرمان به دلیل آفات در حال نابودی هستند، تا چه اندازه توانسته ایم کشور را نسبت به این موضوع حساس کنیم تا راه های علمی مبارزه با این آفات ارائه شود؟

وی با بیان اینکه ارائه الگوی کشت به کشاورزان باید منطبق با تغییرات اقلیمی باشد اما متاسفانه تاکنون در جنوب کرمان اقدام خوبی در این زمینه انجام نشده است، افزود: ضمانت خرید محصولات کشاورزی تولید شده بر اساس الگوی کشت، فراهم کردن حمل و نقل، در اختیار قرار دادن نهاده های کشاورزی، فراهم کردن زمینه صادرات محصولات تولید شده از جمله نکات مهمی است که در اجرای الگوی کشت مناسب باید به آنها توجه کنیم تا کشاورزان متضرر نشوند. نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی با ضرروی دانستن ارائه آموزش های لازم به کشاورزان، تصریح کرد: اگر الگوی کشت به درستی در جنوب استان اجرا شود، مصرف آب مدیریت و مسائل کشاورزان حل می شود.

دستگاه های ذیربط برای افزایش بهره وری بخش کشاورزی جنوب استان کوتاهی می کنند

در ادامه معاون قضایی، اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کرمان با بیان اینکه کشاورزی موضوعی پیچیده، نیازمند همبستگی و وجود زیرساخت های مهم است، اظهار کرد: در جنوب استان متاسفانه مشکلات زیرساختی بسیار زیادی داریم که تاکنون به آن توجه نشده و کمترین امکانات و زیرساخت ها وجود دارد که باید در بازمهندسی کشاورزی به این زیرساخت ها نیز توجه کرد.

سیدمهدی قویدل، با اشاره به تصویب قانون افزایش بهره وری در بخش کشاورزی و منابع طبیعی در سال 1389، ادامه داد: در این قانون به الگوی مصرف نیز اشاره شده اما متاسفانه دستگاه هایی که باید در این ارتباط برنامه ریزی و زیرساخت ها را ایجاد می کردند، کوتاهی کردند. وی با بیان اینکه شرایط نسبت به گذشته تغییر کرده و امروز مسئولان باید به سراغ کشاورزان بروند تا مشکلات آنها را حل کنند، گفت: سازمان جهاد کشاورزی و سایر دستگاه ها باید تشکل های کشاورزی را در جنوب استان تشکیل دهند.

قویدل خاطرنشان کرد: پیشنهاد می شود براساس قانون برنامه هفتم پیشرفت، در بخش کشاورزی یک ساختار نظام مند و شیوه نامه دقیق نوشته و وظایف دستگاه ها مشخص شود تا براساس آن الزامات و راهبردهای افزایش سلامت، ایمنی غذایی و همچنین مشوق هایی برای کشاورزان مشخص شود که نتیجه این امر حل مشکلات در بخش کشاورزی خواهد بود.

سرمایه های کشاورزی جنوب استان به الگویی پیشران در کشور تبدیل شوند

در پایان این نشست استاندار کرمان ضمن قدردانی از رئیس اتاق کرمان برای ابتکار عمل در برگزاری نشست شورای گفت و گوی استان در جنوب، اظهار کرد: در حوزه کشاورزی جنوب استان راهبردهای متعددی برنامه ریزی شده که مهمترین آن اصلاح الگوی کشت است که این امر مستلزم برنامه ریزی و  پیش بینی موضوعات مختلف است اما متاسفانه نه تنها در استان بلکه در سطح ملی نیز برنامه اصلاح الگوی کشت با ابهامات، پیچیدگی ها و موانعی روبروست اما در کرمان اراده جمعی برای اصلاح الگوی کشت وجود دارد.

محمدعلی طالبی، وجود الگوی پیشران کشاورزی در جنوب استان را ضروری خواند و گفت: سرمایه ارزشمند جنوب استان کرمان باید به یک الگوی پیشران نه فقط برای جیرفت و عنبرآباد و جنوب استان بلکه برای کل کشور تبدیل شود. وی به بهره وری آب نیز اشاره کرد و با بیان اینکه در بهره وری آب هم موضوع مصرف بهینه و هم جلوگیری از برداشت غیرمجاز منابع آبی مطرح است، گفت: میزان آب مصرفی و همچنین میزان محصول تولیدی نشان می دهد در بخش کشاورزی بهره وری وجود ندارد.

طالبی، کشاورزی هوشمند و فناور را مورد نیاز جنوب استان دانست و توسعه کشت گیاهان دارویی، تکمیل زنجیره گیاه دارویی تا فرآوری، توسعه ظرفیت های تولید دام در جنوب استان، تقویت بازرگانی کشاورزی و توجه به ابعاد مختلف تجارت حوزه کشاورزی و ایجاد شرکت های صادراتی در جنوب استان، صادرات محصولات کشاورزی جنوب و ایجاد صنایع تکمیلی کشاورزی را از جمله مهمترین موضوعاتی دانست که باید در جنوب استان پیگیری شوند.

استاندار کرمان ادامه داد: پایانه صادراتی جیرفت نیز ظرفیت بسیار خوبی فراهم کرده و برای استفاده بهتر از این ظرفیت ها باید هماهنگی هایی انجام شود تا حداکثر بهره برداری را داشته باشیم و بتوانیم به سمت کشاورزی صادرات محور حرکت کنیم. وی از پیگیری برای ایجاد منطقه ویژه یا دهکده لجستیک در جنوب استان کرمان خبر داد و گفت: ایجاد صنایع جنبی کشاورزی از جمله تولید ماشین آلات کشاورزی در جنوب کرمان نیز از جمله طرح هایی است که با جدیت پیگیری می شود.

طالبی، توسعه بخش های صنعتی، معدنی و گردشگری در جنوب استان را برای پایداری کشاورزی کمک کننده دانست و اظهار کرد: وظیفه و مسئولیت هر دستگاهی در رابطه با راهبردهای مورد نظر برای توسعه کشاورزی جنوب استان کرمان و به ویژه بحث اصلاح الگوی کشت باید مشخص شود. وی با تاکید بر آموزش کشاورزان و همچنین ایجاد زمینه سرمایه گذاری های مناسب در حوزه کشاورزی استان، تصریح کرد: عمده پول استان کرمان صرف سرمایه های غیرمولد می شود در حالی که با کمترین آموزش و کارهای ترویجی می توان اتفاقات بزرگی در استان رقم زد.

در این نشست پیشنهاداتی از سوی نماینده اندیشکده تدبیر آب ایران برای اطلاح الگوی کشت در جنوب استان کرمان مطرح شد که تعادل‌بخشی منابع با ابزارهای قاطع از جمله تعیین تکلیف چاه‌های غیرمجاز و نصب کنتور هوشمند به منظور تحویل حجمی و دقیق آب، تأمین و تخصیص اعتبارات لازم و ارائه تسهیلات کم‌بهره به سرمایه‌گذاران و کشاورزان با هدف تکمیل زنجیره ارزش، ایجاد صندوق حمایت از کشاورزان با هدف ارائه تسهیلات کم‌بهره برای نوسازی و به‌روزرسانی تجهیزات و ماشین‌آلات تولیدی و جبران بخشی از هزینه‌های توسعه فنی، راه‌اندازی مناطق ویژه کشاورزی در مناطق مستعد و انجام مطالعات تخصصی ظرفیت‌سنجی اجتماعی و اقتصادی در صنوف مختلف جنوب استان با همکاری اتاق کرمان از جمله این پیشنهادات بود.

موضوعات :
در همین رابطه