معاون وزیر نفت از آماده شدن شرایط برای امضای قراردادهای جدید نفتی خبر داد و گفت: برآورد میشود تا پایان سال جاری بتوانیم بیش از 15 میلیارد دلار قرارداد جدید نفتی را با شرکتهای بینالمللی امضا کنیم.
علی کاردر درباره طرحهایی که قرارداد آنها به امضا میرسد، ابراز امیدواری کرد توسعه فاز 11 پارس جنوبی، میدان آزادگان و لایه نفتی پارس جنوبی به مرحله امضای قرارداد برسند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت یادآور شد: این میدانها به دلیل مشترک بودن، در اولویت توسعه قرار دارند و وزارت نفت بر توسعه آنها تأکید دارد.
کاردر افزود: مناقصه میدان مشترک آزادگان بهزودی برگزار میشود که در آن شرکتهای بینالمللی حضور خواهند داشت.
در سالهای تحریم، کشورهای همسایه با استفاده از منابع مالی شرکتهای چندملیتی، میدانهای نفت و گاز مشترک با ایران را به بهرهبرداری رسانده و سود سرشاری کسب کردند.
همچنین به دلیل کمبود منابع مالی و سوء مدیریت در دولتهای نهم و دهم ، ایران نتوانست این میدانها را توسعه دهد و درنتیجه همسایگان بیشترین بهره را از غفلت مسئولان پیشین بردند.
بر این اساس، دولت یازدهم تلاش کرد توسعه میدانهای مشترک را در اولویت قرار داده و با ارائه مدل جدید قراردادهای نفتی که مدل تکاملیافته قراردادهای بیع متقابل است، کاستیهای گذشته را جبران کرده و توسعه میدانهای مشترک را شتاب دهد.
پیشازاین بیژن زنگنه وزیر نفت در گفتوگو با ایرنا از احتمال امضای نخستین قرارداد جدید نفتی تا پایان کار دولت یازدهم خبر داده و گفته بود: از شرکتهای بینالمللی و صاحب فناوری درخواست کردهایم پیشنهادات خود را درباره توسعه میدانهای نفتی ارائه کنند.
وی درباره برگزاری نخستین مناقصه بینالمللی صنعت نفت، یادآور شده بود: اکنون، مقدمات برگزاری مناقصه توسعه میدان آزادگان در حال انجام است.
وزیر نفت اظهار امیدواری کرده بود نخستین قرارداد جدید تا پایان کار دولت یازدهم امضا شود.
پس از اجرا شدن برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) و لغو تحریمها، شرکتهای نفتی بینالمللی برای حضور در صنعت نفت ایران مذاکراتی را آغاز کردهاند که در برخی موارد به امضای تفاهمنامه و یا توافقنامه اصولی منجر شده است.
وزارت نفت اعلام کرده است میدان آزادگان، جزو نخستین میدانهایی خواهد بود که برای آن، مناقصه بینالمللی برگزار میشود.
میدان آزادگان بزرگترین میدان نفتی ایران به شمار میرود که با کشور عراق مشترک است.
فاز 11 پارس جنوبی، طرح اولویتدار دیگر صنعت نفت است که در ماههای آتی، قرارداد نهایی توسعه آن امضا خواهد شد.
شرکت ملی نفت ایران هجدهم آبان ماه سال 1395 موافقتنامه اصولی طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی را در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی با کنسرسیومی متشکل از توتال فرانسه، شرکت ملی نفت چین (سی.ان.پی.سی) و پتروپارس ایران امضا کرد.
ارزش موافقتنامه اصولی طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی چهار میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار است که با به ثمر رسیدن این طرح توسعهای، روزانه 56میلیون مترمکعب به ظرفیت برداشت ایران از این میدان گازی مشترک با قطر افزوده میشود.