رادیو مجازی اتاق ایران : 17 خرداد 1404

رئیس اتاق اهواز در نشست هم‌اندیشی مقامات اقتصادی خوزستان و میسان عراق مطرح کرد

تفاهم‌نامه‌ها و ایجاد شهرک صنعتی مرزی خوزستان و میسان عراق بازنگری شوند

دبیر شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی خوزستان گفت: تفاهم‌نامه‌های گذشته و ایجاد شهرک صنعتی مشترک در نقطه صفر مرزی با استان میسان عراق نیازمند بازنگری کارشناسی است.

10 آذر 1404 - 09:29
کد خبر : 88313
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

به گزارش روابط عمومی اتاق اهواز، شهلا عموری در نشست هم‌اندیشی مقامات اقتصادی خوزستان و میسان عراق در محل اتاق اهواز، با اشاره به هم‌مرزی خوزستان و میسان عراق و مشابهت ساختارهای کشاورزی دو استان، هدف از برگزاری نشست را معرفی ظرفیت‌های خوزستان همزمان با افتتاح نمایشگاه ماشین‌آلات کشاورزی عنوان کرد.

وی ادامه داد: این نشست فرصتی برای برقراری ارتباط میان طرفین و آشنایی با توانمندی‌های سازمان‌های تخصصی مانند جهاد کشاورزی خوزستان، فنی و حرفه‌ای و پژوهشکده خرما است.

عموری با اشاره به تعیین اولویت‌های استان میسان عراق برای همکاری‌های حوزه کشاورزی با خوزستان تصریح کرد: عراق امروز با ده سال قبل تفاوت بنیادی دارد و اکنون سیاست این کشور بر حمایت از تولید متمرکز است.

دبیر شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی خوزستان با بیان اینکه انعقاد تفاهم نامه‌های جداگانه و عملیاتی در حوزه‌های مختلف پژوهشی، کشاورزی، فعالیت‌های فناورانه و آموزش‌های مهارتی با طرف عراقی می‌تواند به توسعه همکاری‌های دوطرف منجر شود گفت: با وجود عدم اجرای تفاهم‌نامه‌های قبلی با استانداری میسان عراق، ظرفیت‌های سودمند آن‌ها قابل احیا است و باید موارد مشترک و مفید مجدداً به دستور کار بازگردد.

عموری تصریح کرد: زمینی برای این شهرک از پیش اختصاص یافته است و دو طرف می‌توانند با سرمایه‌گذاری مشترک واحدهای تولیدی مرتبط را در آن مستقر کنند.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اهواز یادآورشد: مزیت مهم عراق را قانون "ساخت عراق" دانست که با تولید ۲۵ درصد محصول در داخل، اجازه فروش محصول به‌عنوان ساخت عراق را می‌دهد.

وی توضیح داد: این فرصت نه تنها برای سرمایه‌گذاران ایرانی بلکه برای دورزدن محدودیت‌های صادراتی نیز کارآمد است؛ همان‌گونه که همکاری فناوری ایران با عمان به صدور محصول مشترک به کشورهای مختلف منجر شده است.

عموری با تأکید بر اینکه هدف اصلی این پیشنهادها، حفظ و تأمین منافع هر دو طرف، یعنی ایران و عراق است، افزود: در صورت اجرای این سازوکارها، بخش خصوصی دو کشور می‌تواند با اطمینان بیشتری وارد قراردادهای بلندمدت شود، جریان کالا و خدمات در مرزها روان‌تر خواهد شد و هزینه‌های مبادله برای فعالان اقتصادی کاهش می‌یابد.

وی بیان کرد: تقویت این همکاری‌ها، علاوه بر افزایش ثبات در روابط تجاری، به بهبود معیشت مردم در دو سوی مرز، ایجاد فرصت‌های شغلی جدید و کاهش ریسک‌های ناشی از نوسانات سیاسی و اداری نیز کمک می‌کند.

آمادگی خوزستان برای واردات نهاده‌های دامی با واسطه‌گری عراق

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گفت: این استان مجوز واردات مستقیم نهاده‌هایی مانند ذرت، کنجاله سویا و کالاهای اساسی را دارد و عراق می‌تواند مسیر واسطه تأمین این نهاده‌ها باشد.

جواد سلطانی کاظمی در این نشست به نقش استراتژیک خوزستان در تأمین نهاده‌های اساسی کشور اشاره کرد و گفت: این استان امکان ورود مستقیم کالاهای اساسی را فراهم آورده و عراق می‌تواند کانال واسطه‌ای مؤثر برای پاسخگویی به نیازهای ملی کشور ایجاد کند.

به گفته وی، این قابلیت نه تنها جریان تأمین را تسهیل می‌کند، بلکه بستری عملی برای همکاری‌های دوجانبه و تضمین پایدار امنیت غذایی در هر دو سوی مرز فراهم می‌آورد.

وی ادامه داد: خوزستان با تولید سالانه بالغ بر ۱۷ میلیون تن محصولات کشاورزی، سهمی معادل ۱۴ درصد تولیدات کل کشور را به خود اختصاص داده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان افزود: استان در تولید بسیاری از محصولات نظیر گندم، ذرت، کلزا، شکر، خرما، سبزی و صیفی‌جات در رتبه‌های اول تا دوم کشوری قرار دارد و با صادرات سالانه بیش از یک میلیارد دلار محصولات کشاورزی که بخشی از آن به عراق صادر می‌شود و همچنین زیرساخت‌های علمی و تحقیقاتی استان، ظرفیت‌های بالقوه همکاری مشترک با عراق را داراست.

دبیر شورای کشاورزی خوزستان با اشاره به ظرفیت‌های جغرافیایی ویژه این استان بیان کرد: اختلاف ارتفاع از سطح دریا تا دو هزار متر در این استان، امکان کشت طیف وسیعی از محصولات، از جمله محصولات خاص مانند زعفران و پسته، را فراهم کرده است.

وی همچنین وجود یک میلیون هکتار اراضی آبی و منابع آب قابل توجه را از دیگر عوامل کلیدی دانست که خوزستان را به یکی از مهم‌ترین قطب‌های کشاورزی کشور تبدیل کرده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان، برنامه‌های توسعه‌ای، تکمیل زنجیره‌های ارزش، ایجاد صنایع تبدیلی برای کاهش ضایعات، توسعه شیلات به‌ویژه پرورش میگو، توسعه گلخانه‌ها و گیاهان گرمسیری مانند موز و آناناس را از محورهای مهم همکاری با عراق برشمرد.

وی تأکید کرد: سامانه‌های آبیاری تحت فشار و مکانیزاسیون در استان بومی شده‌اند و امکان انتقال دانش فنی و تجهیزات آن‌ها به عراق وجود دارد.

خوزستان با تمام ظرفیت‌ها آماده توسعه همکاری‌های اقتصادی و انتقال تجربه به عراق است

در این نشست جواد کاظم‌نسب الباجی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خوزستان نیز گفت: این استان دارای مجموعه‌ای کامل از منابع طبیعی، صنعتی و علمی است و به دلیل اشتراکات فرهنگی و دینی آمادگی همکاری گسترده برای توسعه مشترک با عراق را دارد.

وی با قدردانی از نقش پارلمان بخش خصوصی در پیشبرد چشم‌اندازهای توسعه‌ای، خوزستان را استانی سرشار از مواهب توسعه‌ساز عنوان و اظهار کرد: ظرفیت‌هایی شامل منابع عظیم گاز و پتروشیمی تا خاک حاصلخیز، منابع آبی غنی، مرزهای گسترده و پیوند راهبردی با خلیج فارس، استان را به هاب اقتصادی منطقه مبدل کرده است.

کاظم‌نسب الباجی با تأکید بر اینکه کشورهایی مانند ترکیه و روسیه هم‌اکنون از ظرفیت‌های تجارت با استان‌های العماره و بصره عراق بهره‌مند می‌شوند، خاطرنشان کرد: عراق نیازمند استفاده از توان علمی و فنی خوزستان است تا از ظرفیت‌های خود به نحو کامل بهره گیرد.

وی با اشاره به وجود بیش از یک میلیون هکتار زمین کشاورزی، سه رودخانه بزرگ و فناوری‌های نوین کشاورزی در استان، دانشگاه تخصصی رامین را رابط علمی و آموزشی مهمی برای نقل و انتقال دانش مهارتی به عراق معرفی کرد و افزود: دانشجویان عراقی می‌توانند در این دانشگاه آموزش دیده و بهره‌وری کشاورزی عراق را افزایش دهند.

معاون اقتصادی استانداری خوزستان بیان کرد: آمادگی داریم که تمام توانمندی‌های خود را برای همکاری با کشور عراق به کار بگیریم؛ این نگاه کلان می‌تواند فرصتی عملیاتی برای گسترش تجارت، آموزش، سرمایه‌گذاری و پیوندهای مستحکم منطقه‌ای باشد.

کاظم‌نسب الباجی ادامه داد: در نهایت می‌توان گفت خوزستان با تکیه بر منابع متنوع و دانش روز، نقش راهبردی و پیشرو در توسعه اقتصادی و همکاری‌های فرامرزی در منطقه خاورمیانه ایفا می‌کند و آمادگی دارد این تجربه را به نفع ارتقاء ظرفیت‌های عراق بگستراند.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خوزستان خاطرنشان کرد: این نشست نشان می‌دهد که توسعه همکاری‌های دو طرفه نیازمند حرکت فراتر از گفت‌وگوهای کلی و تاکید بر اقدام‌های عملی، آموزش مشترک و ایجاد زیرساخت‌های متصل و پایدار است که می‌تواند زمینه‌ساز شکوفایی اقتصادی منطقه و افزایش رفاه دو ملت باشد.

برگزاری تور بازدید عملی از صنایع کشاورزی خوزستان برای هیئت تجاری عراق

مشاور استاندار خوزستان در زمینه شرکت‌ها، نخبگان، تولیدات و حوزه دانش بنیان گفت: برگزاری تور بازدید از مراکز تخصصی و صنایع کشاورزی استان پیشنهاد می‌شود.

محمد راضی جلالی در ادامه نشست هم‌اندیشی مقامات اقتصادی خوزستان و میسان عراق در محل اتاق بازرگانی اهواز با اشاره به اهمیت بازدیدهای عملی اظهار کرد: دیدارهای رسمی به تنهایی کافی نیست و بازدید مستقیم از کارخانجات و مراکز تخصصی ضروری است.

وی با استناد به تجربیات موفق بازدیدهای پیشین هیئت‌های عراقی، پیشنهاد داد: بخش دولتی استانداری میسان عراق هماهنگی اصلی را بر عهده گیرد و اتاق بازرگانی اهواز به همراه فعالان بخش خصوصی ایران، تیم مشترکی برای اجرای تور تشکیل دهند. این رویکرد، چارچوب عملی ایجاد می‌کند و تصمیم‌گیری‌های سرمایه‌گذاری را تسریع می‌بخشد.

به گفته وی، بازدید از مراکزی مانند شرکت پهپادی و سایر توانمندی‌های علمی و صنعتی خوزستان، ظرفیت‌های فنی و مهندسی استان را نشان می‌دهد.

راضی جلالی خاطرنشان کرد: این اقدام در چارچوب دیپلماسی اقتصادی مرزی، الگویی برای همکاری‌های پایدار است و به تقویت روابط تجاری با میسان عراق منجر می‌شود.

بر ضرورت توجه به ظرفیت‌های علمی استان در برنامه‌ریزی‌های آتی تأکید کرد و خاطرنشان کرد: با توجه به اشتراکات مرزی و فرهنگی، برگزاری این تور بازدید، خوزستان را به هاب صادراتی برای میسان تبدیل می‌کند و پتانسیل تجارت دوجانبه را افزایش می‌دهد.

سه فرصت سرمایه‌گذاری مشترک میان خوزستان و میسان عراق

مدیرکل هماهنگی امور سرمایه‌گذاری استانداری خوزستان نیز در این نشست با اشاره به ضرورت گسترش تعاملات و همکاری‌های توسعه‌ای بین استان‌های مرزی خوزستان و میسان عراق، گفت: سه فرصت مشخص سرمایه‌گذاری برای بخش خصوصی این استان‌ها وجود دارد که باید همواره مورد توجه قرار گیرند.

محمدامین مکوندی با اشاره به هماهنگی‌های صورت‌گرفته اظهارکرد: توسعه آموزش‌های مهارتی می‌تواند زمینه‌ساز همکاری‌های پایدار اقتصادی میان دو استان باشد.

مکوندی با پیشنهاد بازدید هیأت اقتصادی میسان از مراکز فنی و حرفه‌ای آبادان و خرمشهر، بیان کرد: این بازدیدها می‌تواند به شناسایی ظرفیت‌های مشترک در بخش‌های صنعتی و کشاورزی منجر شود.

وی با تشریح سه فرصت مشخص سرمایه‌گذاری در حوزه کشاورزی خوزستان گفت: نخستین فرصت مربوط به «پالایشگاه خرما» است؛ پروژه‌ای که توسط شرکت توسعه نیشکر آغاز شده است و به جذب سرمایه‌گذار خارجی نیاز دارد. این طرح از ظرفیت‌های غنی مواد اولیه و زیرساختی در خوزستان بهره می‌برد.

مکوندی دومین فرصت را «تولید سموم و ماشین‌آلات کشاورزی» عنوان کرد و افزود: این حوزه از نیازهای اساسی بازارهای خوزستان و میسان به شمار می‌رود و امکان تولید مشترک برای تأمین دو بازار و صدور مجوزها در کوتاه‌ترین زمان فراهم است.

مدیرکل هماهنگی امور سرمایه‌گذاری استانداری خوزستان به تکمیل زنجیره تولیدات کشاورزی به‌عنوان سومین فرصت اشاره کرد و گفت: ایجاد صنایع تبدیلی، بسته‌بندی، فرآوری و احداث سردخانه‌ها از نیازهای مهم برای توسعه محصولات صادرات‌محور استان است.

وی تأکید کرد: خوزستان بطور کامل از سرمایه‌گذاران در این زمینه‌ها حمایت خواهد کرد.

دیپلماسی مهارت محور همکاری‌های ایران و عراق در خوزستان قرار گیرد

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای خوزستان گفت: این استان با کسب رتبه نخست کشور در توسعه دیپلماسی مهارت، آماده است همکاری‌های آموزشی و اشتغال‌محور را با استان میسان عراق پیگیری کند.

شهرام ملایی هزاروندی در نشست هم‌اندیشی مقامات اقتصادی خوزستان و میسان عراق در محل اتاق بازرگانی اهواز با اشاره به ساختار مهارت‌محور آموزش‌های اداره کل فنی و حرفه‌ای استان اظهار کرد: پیشنهاد می‌شود با استفاده از ظرفیت دیپلماسی مهارت، مراکز آموزشی مشترک و برنامه‌های مهارتی برای جوانان عراقی ایجاد شود.

وی، سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای را تنها نهاد آموزشی عضو سازمان جهانی کار عنوان کرد کرد و ادامه داد: گواهی‌نامه‌های مهارتی این سازمان در کشورهای دیگر نیز معتبر است.

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای خوزستان تصریح کرد: ۷۰ درصد آموزش‌ها عملی و مبتنی بر نیاز مشاغل است و طیفی گسترده از حرفه‌ها، از صنایع فنی تا مشاغل خانگی، در مراکز دولتی و خصوصی آموزش داده می‌شود.

ملایی یادآور شد: ۱۹ گروه مختلف اجتماعی از جمله دانشجویان، فارغ‌التحصیلان، کودکان کار، زنان سرپرست خانوار و معتادان بهبودیافته، تحت پوشش این آموزش‌ها قرار می‌گیرند و بیش از نیمی از فراگیران، فارغ‌التحصیل دانشگاهی هستند.

وی با تاکید بر اینکه خوزستان در توسعه دیپلماسی مهارت رتبه نخست کشور را دارد افزود: آمادگی داریم تا همکاری‌های آموزشی و اشتغال‌محور را با استان میسان توسعه دهیم.

به گفته مدیرکل اداره آموزش فنی و حرفه‌ای خوزستان، ایجاد مراکز آموزشی در خاک عراق، برگزاری دوره‌های مهارتی ویژه مناطق مرزی و آماده‌سازی نیروهای متخصص عراقی برای المپیادهای بین‌المللی از ظرفیت‌های عملی این همکاری است.

ملایی، کوتاه‌ترین مسیر ایجاد اشتغال را آموزش فنی و حرفه‌ای دانست و تصریح کرد: این همکاری می‌تواند نیازهای مهارتی بخش کشاورزی، خدمات و صنایع عراق را تأمین کند.

نیازمند همکاری شرکت‌های ایرانی در بخش کشاورزی هستیم

جانشین استاندار میسان عراق با اشاره به نیاز شدید استانش به فناوری‌های نوین آبیاری، پهپادهای کشاورزی و احیای نخلستان‌ها، بر لزوم ورود شرکت‌های ایرانی به پروژه‌های عملی تاکید کرد.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی اهواز ، منذر رحیم خلف در نشست هم‌اندیشی مقامات اقتصادی خوزستان و میسان عراق که در اتاق بازرگانی اهواز برگزار شد، ضمن قدردانی از ارائه‌های فنی دستگاه‌های اجرایی استان خوزستان، اظهار داشت: توضیحات ارائه شده در راستای توسعه همکاری‌های مشترک بین دو طرف؛ ارزشمند بوده اما باید تلاش کرد که گام‌های بلند و تأثیرگذاری برای تقویت این همکاری‌ها برداشته شود. برای تعمیق همکاری، بازدید میدانی هیئت‌های تجاری استان میسان از توانمندی‌های عملی ایران مفید خواهد بود.

وی با اشاره به تأثیر بحران آب بر کشاورزی عراق توضیح داد: بیش از ۷۰ درصد آب این کشور از ترکیه تأمین می‌شود و این وابستگی، بخش کشاورزی را با چالش مواجه کرده است.

خلف افزود: ترکیه اخیراً طرح آبیاری در منطقه «العماره» پیشنهاد داده، اما همکاری با ایران به عنوان همسایه نزدیک، گزینه مناسب‌تری است.

جانشین استاندار میسان نیازهای فوری عراق را شامل فناوری پهپادهای کشاورزی، آبیاری نوین و تسطیح لیزری، احیای نخلستان‌ها، مکانیزاسیون کشاورزی و توسعه گیاهان دارویی برای تولید دارو برشمرد و افزود: با توجه به پیشرفت‌های ایران در ساخت پهپادهای کشاورزی، پیگیری مشترک به منظور بهره مندی از فناوری‌های نوین تأثیرگذار خواهد بود.

جانشین استاندار میسان با اشاره به برنامه‌ریزی برای اجرای پروژه شهرک اقتصادی و صنعتی «الطیب» با ۱۲ میلیون متر مربع وسعت شامل واحدهای مسکونی، پتروشیمی، سه نیروگاه برق، خط آهن، فرودگاه، شهرک صنعتی و بخش‌های تفریحی گفت: از مشارکت شرکت‌های ایرانی در اجرا و سرمایه‌گذاری مشترک بخش‌هایی از این پروژه استقبال می‌کنیم.

وی خاطرنشان کرد: برای ضمانت دولتی و رفع مشکلات انتقال ارز، قراردادها با شرکت دولتی عراقی منعقد شود تا همکاری‌ها بدون مانع پیش رود.

همکاری با ایران برای بهره‌مندی از فناوری‌های پیشرفته کشاورزی ضروری است

مدیر کشاورزی استان میسان عراق گفت: همکاری با ایران برای بهره‌مندی از فناوری‌های پیشرفته کشاورزی، غلبه بر چالش‌های کم‌آبی و ارتقای بهره‌وری در این منطقه،  انتقال فناوری‌های کشت خشک برنج، پهپادهای کشاورزی و مهارت‌آموزی فنی ضروری است.

ماجد جمعه عبدالحسن در ادامه این نشست با اشاره به تجربیات موفق گذشته همکاری با شرکت‌های ایرانی اظهارکرد: پروژه دامداری یک هزار راسی در میسان عراق که با ۳.۵ میلیون دلار سرمایه‌گذاری احیا شد، الگویی موفق از کاربرد فناوری روز ایرانی است.

عبدالحسن، پهپادهای کشاورزی را ابزار کلیدی مدیریت آفات دانست و افزود: استان میسان، درخواست تامین ۱۸ پهپاد در اواخر ۲۰۲۳ به دولت عراق ارائه کرده اما صدور مجوز به دلیل مسائل اداری در جریان است؛ هواپیماهای سمپاش فعلی از کار افتاده است و تعامل مشترک می‌تواند این خلأ را پر کند.

وی با تاکید بر نیاز به مهارت‌آموزی گسترده برای روستاییان در تعمیرات و کشاورزی نوین، خواستار تبادل سرفصل‌ها و برگزاری دوره‌های آموزشی فنی و حرفه‌ای ایران شد.

مدیر کشاورزی میسان عراق، کمبود آب را چالش اصلی ۲۰۰ هزار هکتار زمین قابل کشت در این استان عنوان کرد و فناوری کشت خشک برنج ایران را که مصرف آب را به کمتر از یک‌سوم کاهش می‌دهد، فرصتی برای همکاری دوجانبه دانست.

عبدالحسن توسعه گیاهان دارویی را فرصتی مشترک برشمرد و خاطرنشان کرد: شرکت‌های ایرانی به دلیل نزدیکی فرهنگی و سابقه موفق، مقبولیت بالایی نزد مردم عراق دارند؛ این تعاملات می‌تواند بهره‌وری کشاورزی میسان را با دانش فنی خوزستان ارتقا دهد.

موضوعات :
در همین رابطه