اعضای کمیسیون صنعت اتاق ایران با حضور جمعی از فعالان معدنی و مدیرعامل بورس کالا، اعتراض نسبت به نحوه قیمتگذاری و بلاتکلیفی صنعت آلومینیوم را مورد بحث قرار دادند.
بر اساس اظهارات محمد علی محمدی، مدیرعامل آلومینیوم المهدی، واحدهای بالادستی در این صنعت با مشکلات خاصی در تأمین مواد اولیه مواجه هستند و مجبور میشوند شمش تولیدی خود را با مواد اولیه وارداتی تهاتر کنند. در حال حاضر تولیدکنندگان شمش صددرصد محصول تولیدی خود را تهاتر میکنند و زیان ده شدهاند.
وی خواستار بازنگری در شیوه قیمتگذاری در این صنعت شد و تأکید کرد: بدون در نظر گرفتن مبنا نمیتوان به صورت دستوری قیمتگذاری کرد. از طرفی قیمتهای جهانی میتواند به عنوان مبنا قرار گیرد.
در این میان، هوشنگ گودرزی، رئیس سندیکای صنایع آلومینیوم ایران از چالشهای پیش روی صنایع پاییندستی این بخش سخن گفت. نبود نظارت، یکی از مهمترین مسائلی بود که مطرح شد. به باور این فعال اقتصادی ایجاد تعادل در بازار، نبود انحصار و برنامهریزی و تنظیم تولید داخلی از وظایف دستگاههای نظارتی است که نسبت به آنها بیتوجهی میشود.
وی از صادرات محصولات صنایع بالادستی نیز انتقاد کرد و ادامه داد: زمانی که این محصولات صادر میشود، صنایع پاییندستی مجبور میشوند، نیاز خود را از طریق واردات تأمین کنند. این موضوع هزینه محصول نهایی را افزایش میدهد و آن را غیررقابتی میکند.
اجتناب شرکتهای بالادستی از عرضه محصول در بورس و نبود متولی صنعت آلومینیوم در وزارتخانه و بلاتکلیفی بورس در تعیین مبنای قیمت محصولات، مشکلات عمده این حوزه محسوب میشود.
حامد سلطانی نژاد، مدیرعامل بورس کالا نیز با تأیید مشکلات موجود، راهحل اصلی را در تشکیل کارگروهی به عنوان متولی و تصمیمساز در این حوزه دانست. اینکه یک متولی مشخص وظیقه تصمیم گیری و برنامه ریزی را بر عهده بگیرد، به بالا رفتن سطح شفافیت کمک می کند. البته لازم است در این کارگروه نمایندگانی هم از صنایع بالادستی و هم پایین دستی حضور داشته باشند تا نگاه جامعی نسبت به مسائل داشته باشند.
بهرام شکوری، رئیس کمیسیون معادن اتاق ایران از ناعادلانه بودن نحوه قیمتگذاری در این صنعت سخن گفت و حرکت بر اساس قیمتهای جهانی را خواستار شد.
وی تصریح کرد: از آنجا که کل زنجیره تولید در صنعت آلومینیوم در اختیار یک بنگاه نیست بنابراین باید سازوکاری اتخاذ شود که برای کل زنجیره منفعت داشته باشد.