صدای تلمبههایی که در گذشته به نظر حیاتبخش بود و روح را تازه میکرد این روزها شبیه به نوعی زنگخطر است. صدای هر تلمبهای که به گوش میرسد یعنی مایه حیات از دل زمین بیرون کشیده میشود و زیر پای آدمها خالی میشود. این خالی شدن آبهای زیرزمینی میتواند بیشترین اثر را روی فضای کسبوکار کشور بگذارد. کشوری که بیشترین اتکا را بر تولیدات کشاورزی دارد هر لطمهای به منابع آبهای زیرزمینی آن میتواند به فضای کسبوکار آسیب جدی وارد کند.
سید محمدحسین شریعتمدار سرپرست مرکز ملی مطالعات راهبری کشاورزی و آب اتاق ایران معتقد است کاهش سطح آبهای زیرزمینی در مرحله اول فضای کسبوکار را راکد میکند. او دراین باره میگوید: «زمانیکه سطح آبهای زیرزمینی پایین برود هزینه تولید افزایش پیدا میکند چرا که آب گران میشود.»
اما وزارت نیرو به عنوان متولی اصلی امور آب در کشور، طرحی را به عنوان راهکار برای این مسئله اجرایی کردهاست. شریعتمدار درباره این طرح میگوید: « طرحِ تصویبی شورای عالی آب به نام "طرح احیا و تعادلبخشی آبهای زیرزمینی" که مجری آن هم وزارت نیرو است باید برای چاههای غیرمجاز تعیین تکلیف کنند و نوعی تعادل برای چاههای موجود ایجاد کنند. طوریکه بیش از ظرفیت از آن برداشت نشود.»
طبق برنامهریزیهای صورتگرفته در این طرح باید ظرف مدت 10سال تکلیف این جریان مشخص شود. سرپرست مرکز ملی مطالعات راهبری کشاورزی و آب اتاق ایران در مورد پیشرفت این طرح به پایگاه خبری اتاق ایران میگوید: «سال 94 حدود هفت هزار حلقه چاه غیرمجاز بسته شده، امسال هم برای 20هزار حلقه چاه برنامه دارند.»
طرحهای خوب و سودبخش در کشور باید به صورت مستمر و کافی به لحاظ مالی تأمین شوند اما مشکل این است که دولت در زمینه تأمین مالی طرحهای خود با مشکل مواجه است. شریعتمدار در این باره میگوید: «کلاً اعتبارات تخصیصی دولت به اندازه کافی انجام نمیشود که دلیل آن نیز به مشکلات مالی دولت باز میگردد. اما به صورت کلی مشکل ناهماهنگی وجود ندارد.»
بخش خصوصی قرار است سهمی در این طرح داشته باشد. طبق گفته شریعتمدار قرار است اتاق با وزارت نیرو همکاریهایی را در زمینه طرح احیا و تعادلبخشی داشته باشد. شریعتمدار میگوید: «بخش خصوصی قرار است در استانها و مناطق و تشکلها کمک کنند تا این طرح با کیفیت بهتری انجام شود. یعنی این بخش به نارسایی موجود کمک خواهد کرد. خودِ وزارت نیرو هم از این موضوع استقبال کردهاست.»