هفته بسیج گرامی باد

رادیو مجازی اتاق ایران - 4 آذر 1403

هیات بلندپایه سیاسی-اقتصادی ایران به هند می‌رود

گام‌های ایران و هند برای توسعه روابط تجاری

وزیر امور خارجه ایران هفته آینده به دهلی‌نو سفر خواهد کرد تا علاوه بر شرکت در یک نشست سالانه مهم، با مقامات دولت هند به مذاکره بنشیند. یک هیئت بلندپایه تجاری نیز به سرپرستی غلامحسین شافعی رئیس اتاق ایران محمدجواد ظریف را در سفر به هند همراهی خواهند کرد.

13 دی 1397
کد خبر : 17058
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

وزیر امور خارجه ایران هفته آینده به دهلی‌نو سفر خواهد کرد تا علاوه بر شرکت در یک نشست سالانه مهم، با مقامات دولت هند که سعی می‌کنند هم کاخ سفید را راضی نگاه دارند و هم روابط تجاری کشورشان با ایران را تداوم بخشند، به مذاکره بنشیند.

به گزارش پایگاه خبری اتاق ایران به نقل از پایگاه خبری «پرینت» هند، محمدجواد ظریف روز دوشنبه 7 ژانویه (17 دی) به‌منظور شرکت در نشست سالانه موسوم به «گفت‌وگوی رایسینا» که در بنیاد تحقیقاتی آبزرور هند برگزار می‌شود، وارد هند خواهد شد و در روز دوم سفر خود نیز با همتای هندی خود یعنی سوشما سواراج دیدار خواهد کرد. همچنین انتظار می‌رود وزیر امور خارجه ایران در سفر دو روزه خود به هند با نارندا مودی نخست‌وزیر این کشور نیز گفتگویی داشته باشد.

سفر رئیس دستگاه دیپلماسی ایران به هند در نخستین روزهای سال جدید میلادی نشان می‌دهد که دو طرف برای پیگیری موضوعات مطرح‌شده در سفر قبلی وزیر امور خارجه ایران به هند، کاملاً مصمم هستند. در جریان سفر محمدجواد ظریف به دهلی‌نو در اواخر ماه می (اوایل خرداد) هر دو کشور نه‌تنها بر تقویت روابط تجاری متقابل تأکید کردند بلکه در مورد راهکارهای حمایت دولت نارندا مودی از برجام –که در آن زمان تنها دو هفته از خروج آمریکا از آن می‌گذشت- نیز مذاکراتی داشتند.

فعالان اقتصادی، همراهان ظریف در سفر به هند

دیپلمات‌های ایرانی تنها همراهان وزیر امور خارجه کشورشان در سفر به هند نخواهند بود، بلکه یک هیئت بلندپایه از فعالان بخش خصوصی به سرپرستی رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران نیز محمدجواد ظریف را در این سفر همراهی خواهند کرد. همچنین سخنرانی در یک همایش تجاری که روز سه‌شنبه 8 ژانویه (18 دی) توسط کنفدراسیون صنعت هند برگزار می‌شود نیز جزو برنامه‌های وزیر امور خارجه ایران در سفر دو روزه‌اش به هند خواهد بود.

مهم‌ترین هدف هیئت تجاری ایرانی از سفر به هند، مذاکره در مورد مسائل مرتبط با استفاده از روپیه هند در معاملات تجاری دو کشور است و البته دو طرف خواهند کوشید تا چهارچوبی را برای سرمایه‌گذاری بنگاههای اقتصادی ایران در هند مشخص کنند.

ایران در سه‌ماهه دوم سال 2018 سومین تأمین‌کننده بزرگ نفت هند بوده است و در فاصله ماه های آوریل تا نوامبر همان سال حدود 11 میلیارد دلار کالا –که 90 درصد از آن تنها نفت خام بوده است- به هند صادر کرده است.

وزارت دارایی هند به‌تازگی پرداخت‌های روپیه‌ای پالایشگاه‌های هندی به ایران بابت خرید نفت خام را از یک مالیات تکلیفی سنگین معاف کرده است تا گام بسیار مؤثری در کاهش مشکلات پالایشگاه‌های هندی در پرداخت پول نفت ایران بردارد. با فاصله اندکی از انتشار این خبر خوشحال‌کننده برای پالایشگاه‌های هندی، مدیر شرکت نفتی «چنای» هند از تصمیم ایران برای سرمایه‌گذاری 15 میلیارد روپیه‌ای (218 میلیارد دلاری) برای توسعه یکی از پالایشگاه‌های این شرکت خبر داد؛ پالایشگاهی که قرار است ظرفیت آن از 1 میلیون تن در سال به 9 میلیون تن در سال برسد.

طرح توسعه بندر چابهار

منابع آگاه می‌گویند طرح توسعه بندر چابهار ایران قطعاً یکی از محورهای اصلی مذاکرات ایران و هند در سفر محمدجواد ظریف به دهلی‌نو خواهد بود.

پروژه عظیم توسعه بندر چابهار اخیراً از دایره شمول تحریم‌های آمریکا علیه ایران خارج شده و هند می‌تواند بدون نگرانی خاصی به سرمایه‌گذاری در بندر چابهار که نقشی بسیار حیاتی در خارج کردن افغانستان و آسیای میانه از بن‌بست ایفا خواهد کرد، ادامه دهد. علاوه بر طرح توسعه بندر چابهار، احداث خطوط ریلی مربوطه (چابهار-زاهدان) و نیز حمل و نقل نفت و فرآورده‌های نفتی از ایران به افغانستان نیز با مانعی از سوی آمریکا موجه نیست و هند می‌تواند در این حوزه نیز سرمایه‌گذاری کند.

طی سفر حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران به هند در فوریه سال گذشته (بهمن‌ماه 96)، نارندا مودی به وی اطمینان داد که هند در راستای کمک به استفاده کامل از ظرفیت‌های بندر چابهار، از پروژه احداث خط آهن بین این بندر و زاهدان نیز حمایت خواهد کرد اما این پروژه مهم از آن زمان تاکنون پیشرفت چندانی نداشته است.

تالمیز احمد، دیپلمات باتجربه هندی و سفیر اسبق این کشور در کشورهای عربستان، عمان و امارات، در مورد مناسبات ایران و هند در سال‌های اخیر و نیز سفر محمدجواد ظریف به دهلی‌نو طی هفته آینده می‌گوید: «ایران و هند از دهه 1990 میلادی همواره به دنبال تقویت روابط دوجانبه بوده‌اند و اتفاق پیش رو [سفر وزیر امور خارجه ایران به هند] نیز در همین راستا خواهد بود. این سفر را باید از زاویه راهبردی نگاه کرد. در شرایطی که آمریکا همچنان پیام‌های دوپهلویی در مورد ایران به هند می‌دهد و در روابط دو کشور اخلال ایجاد می‌کند، سفر وزیر امور خارجه ایران به دهلی‌نو نشان‌دهنده اهمیتی است که دو کشور برای روابط فی‌مابین قائلند».

در همین رابطه